En uzun ömürlü şirketler ortalama 20 yıl ile kollektif şirketler, en kısa ömürlü şirketler ise ortalama 4 yıl ile ?müesseseler.? Kapanan şirketlerin yalnızca yüzde 1.8?i 40 yıldan uzun süre ayakta kalabildi.
Türkiye?de şirket kapanma nedenlerinin başında ise iflas geliyor.
Kollektif şirketler uzun yaşıyor
En uzun yaşayan şirketler? 20 yıllık ortalama ömür ile ?kollektif şirketler?, ?en kısa ömürlü şirketler? ise 4 yıllık ortalama ömür ile ?müesseseler?.
İncelemeye göre, ?kooperatifler? ortalama 17 yıl, ?komandit şirketler? 16 yıl, ?anonim şirketler? ve ?şahıs firmaları? 13 yıl, ?limited şirketler? 10 yıl yaşıyor. ?Yabancı şirketler?in ortalama ömrü ise 9 yılda kalıyor.
En çok limited şirket açıldı
ATO?ya kuruluşundan bu yana kayıt olan 166 bin 436 şirketin yüzde 53.3?ü limited şirket statüsünde kuruldu. Kuruluş işlemleri diğerlerine göre daha kolay olan limited şirketleri, yüzde 37.5?lik payla şahıs firmaları, yüzde 8.1?lik payla anonim şirketler takip etti. Kooperatiflerin toplam içindeki oranı yüzde 6?da kalırken, kollektif şirketlerin oranı binde 9, komandit ve yabancı şirketlerin oranı binde 8, müesseselerin oranı ise binde 1 olarak gerçekleşti.
En çok şahıs şirketleri kapandı
ATO üyesi şirketlerin kapanma oranlarına bakıldığında, ilk sırayı yüzde 47.9 ile şahıs firmalarının aldığı görülüyor. Gayrimenkul ve nakdinin fazla olmaması, buna bağlı olarak borçlanma durumunun diğer şirket türlerine göre daha zor olması ve kredi maliyetlerinin yüksekliği, şahıs şirketlerinin kapanma nedenlerinin başında yer alıyor. Profesyonel yönetiminin olmadığı şahıs şirketlerinde, gelişen ekonomik yapıya ve değişen yönetim trendlerine uyum sağlayamama da bu şirketlerin yoğun biçimde kapanmalarına neden oluyor.
Şahıs şirketlerini yüzde 41.3 ile limited şirketler, yüzde 10 ile anonim şirketler, yüzde 3 ile kooperatifler takip ediyor.
Risk değerlendirme açısından yorum
Türkiye?de şirket iflaslarının üç temel nedeni var. Birincisi işin gerektirdiği sermayeden yoksun olarak işe başlamak, ikincisi iş modelinin ve değer önerilerinin farklılık yaratacak şekilde tasarlanmaması, üçüncüsü de kötü yönetim.
Faaliyet senesi de olarak da 7 sene altı kritik gözüküyor. Alacak riskinin ölçülmesinde müşteri şirketin faaliyet yaşı 7 senenin altındaysa daha özel bir dikkat gerektiriyor.
Daha çok kapanan şahıs firmaları olarak da gözükse sınırlı sorumluluk nedeniyle limited şirketlerinin risk şahıs şirketlerine göre daha yüksek olarak algılanmalı. Anomim şirketlerde risk biraz daha az gözüküyor. Kollektif şirketlerde de risk daha az.
Özet
Yeni müşterinizle ilgili risk değerlendirmesi yaparken ve kredi limiti belirlerken şirket tipi ve faaliyet senesi size aslında bir çok ipucu veriyor. Bunları risk değerlendirme ve kredi limiti belirleme sisteminizde dikkate almalısınız.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.