“Suretimin Resmidir: Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu’ndan Sanatçı Atölyeleri ve Otoportreler” isimli kitap Bozlu Sanat Yayınları’ndan çıktı.
Dr. Özlem İnay Erten ve Oğuz Erten’in kaleme aldığı, Suretimin Resmidir: Dr. Şükrü Bozluolcay Koleksiyonu’ndan Sanatçı Atölyeleri ve Otoportreler başlıklı kitap, koleksiyonun en sıra dışı ve ilgi çekici bölümlerinden olan “Sanatçı Atölyeleri”ne ve sanat tarihinin en önemli temalarından biri olarak değerlendirilen “Otoportre”lere odaklanıyor.
Kitapta yer alan “Sanatçı Atölyeleri” başlıklı bölüm, Osmanlı döneminden günümüze, farklı jenerasyondan birçok sanatçının şövale, palet, fırça, önlük, boya tüpü gibi sanatsal üretimleri sırasında kullandıkları malzemeleri kapsayan içeriği ve sanatçıların “atölye” kavramı hakkındaki düşünceleriyle, “sanatçı ve atölye” ilişkisini yansıtan yeni okumalara olanak tanımayı, koleksiyon fikri ve mantığına yeni bir bakış sunmayı amaçlıyor.
Sanatçılar için hem yaşadığının, varlığının kanıtı hem de bir tür içe dönüş, kendiyle hesaplaşma, kendini nasıl gördüğü ve göstermek istediğinin delili olarak bir tür “iz” bırakma arzusunun dışavurumu gibi değerlendirilebilecek “otoportre” konusuna odaklanan “Sanatçı Otoportreleri” başlıklı bölüm ise Süleyman Seyyid’den Nazmi Ziya Güran’a, Fahrelnissa Zeid’den Bedri Rahmi Eyüboğlu’na, Adnan Çoker’den, Burhan Uygur, Yüksel Arslan ve günümüz sanatçılarına kadar uzanan içeriğiyle, sanat tarihindeki önemli bir geleneğe ait dilin zaman içindeki değişimini yansıtırken, sanatçıların bireysel üsluplarındaki farklılıkları da gözler önüne seriyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.