•  ALOSBİ’DE İNŞASINA BAŞLANAN VE 200 MİLYON TL’YE MAL OLMASI PLANLANAN YATIRIMIN 2024 YILI SON ÇEYREĞİNDE DEVREYE ALINMASI HEDEFLENİYOR.
  • BATI POLİMER GENEL MÜDÜRÜ BERAT GÜZELEL: 
  • SEKTÖRÜMÜZDEKİ GÜÇLÜ KONUMUMUZU YENİ SANAYİ YATIRIMLARI VE ŞİRKET SATIN ALMALARI İLE BÜYÜTÜYORUZ.”
  •  “TÜRKİYE’DE GERİ DÖNÜŞÜM DEYİNCE SOKAKTAN PET ŞİŞE YA DA GAZETE KAĞIDI TOPLAMAK AKLA GELİYOR.”
  • “GERİ DÖNÜŞÜM, CARİ AÇIK DOSTU BİR SEKTÖRDÜR. TÜRKİYE’NİN MEVCUT BÜYÜME TRENDİNİ SÜRDÜRMESİ HALİNDE 2050 YILINDA 73 MİLYAR DOLARLIK BÜYÜKLÜĞE ULAŞACAK.”

30 yılı aşkın deneyimi ile Türk petrokimya endüstrisinin en önemli hammadde tedarikçileri arasında yer alan Batı Polimer A.Ş., sektördeki güçlü konumunu yüksek teknolojili geri dönüşüm tesisi kurarak geliştirmeyi hedefliyor. BTP Grubu’nun amiral gemisi olan şirketin, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde (ALOSBİ) bulunan 15 bin metrekare arazisinde inşasına başladığı yüksek teknolojili geri dönüşüm yatırımının 2024 yılı son çeyreğinde devreye alınması hedefleniyor. 

Batı Polimer Genel Müdürü Berat Güzelel, yeni sanayi yatırımları ve şirket satın almaları ile sektördeki güçlü konumlarını büyüttüklerini belirterek, yeni yatırımlarına da bu vizyonla yaklaştıklarını vurguladı. 

// “GERİ DÖNÜŞÜM CARİ AÇIK DOSTU BİR SEKTÖR”

Türkiye’de geri dönüşüm sektörünün olması gereken seviyenin çok altında kaldığına dikkat çeken Güzelel, hammaddede yüzde 88 oranında ithalata bağımlı olan sektörde yüksek teknolojili geri dönüşüm tesislerine ihtiyacın her geçen yıl artacağına işaret etti. 

Geri dönüşüm sektörünün, cari açık dostu bir sektör olduğunu kaydeden Berat Güzelel, Türkiye’nin mevcut büyüme trendini sürdürmesi halinde 2050 yılında geri dönüşümde 73 milyar dolarlık bir sektör büyüklüğüne ulaşacağı bilgisini verdi. 

Küresel Plastik tüketiminin sadece yüzde 8’inin geri dönüştürüldüğünü, 2035 yılına kadar geri dönüştürülmüş plastiklerin tüketimini, toplam tüketimin %30’na ulaşmasının beklendiğini hatırlatan Güzelel, şu değerlendirmeyi yaptı: 

// “PET ŞİŞE VE GAZETE KAĞIDI TOPLAMAK DEMEK DEĞİL”

 “Yaklaşık 200 milyon TL’ye mal olacak yatırımımız ile ülkemize, ihtiyaç duyduğu inovatif ve yüksek teknolojili bir geri dönüşüm tesisi kazandırmak istiyoruz. Hedefimiz ilk aşamada aylık “1000 ton kapasite ile polietilen ve polipropilen hammaddeden imal edilmiş plastik ürünlerin toplanarak geri dönüşümünü sağlayacağız. Hem ihracat yapacak hem de iç piyasa ihtiyacını karşılayacağız. Geri dönüşümünü sağlayacağımız malzemeleri başta Avrupa olmak üzere yurt dışından temin edeceğiz. İç piyasadan bu kadar malzemeyi bulmak zor. Plastik atık toplayan bu alanda uzmanlaşmış ciddi firmalar ile işbirliği yapacağız. 

Yeşil Mutabakat sürecinde, ülkemizden Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkelere ihraç edilecek her türlü sanayi ürünün içerisinde belirli oranlarda geri dönüştürülmüş malzeme kullanmak zorunlu olacak. Plastik de bu sektörlerin başında geliyor. Bugün hayatımızın her alanında bulunan plastiğin, daha yüksek derecede katma değer yaratması için geri dönüşüm sektörümüzün dünyadaki örneklerine uygun şekilde gelişmesi gerekiyor. Bugün itibarıyla Türkiye’de geri dönüşüm deyince sokaktan pet şişe ya da gazete kağıdı toplamak akla geliyor. Oysa her sektörde geri dönüştürülebilir malzemeler var ve bu ürünler birkaç kez geri dönüştürülerek tekrar üretim süreçlerinde kullanılıyor. Bu nedenle hemen her sektörde geri dönüşüm önem kazanacak ve bu alana yapılacak yatırımlar artacak. Biz de Yeşil Mutabakat süreçlerine uygun olarak, ihracata odaklanan; bilgi ve teknoloji yoğun bir yatırımı ülkemize kazandırmak istiyoruz.” 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın