Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyeleri, Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısında sektör, ekonomi ve şehirle ilgili görüş, öneri ve taleplerini dile getirdiler.

SATSO Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen Temmuz ayı olağan meclis toplantısında asgari ücret, yerli yazılımlara vergi muafiyeti, nitelikli istihdam ve eğitim sistemi, akaryakıt ve vergi zamları, deprem, kentsel dönüşüm ve yabancı uyruklu işçi konuları gündemi oluşturdu.

Toplantının devamında Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi gündem maddesinde söz alan;

15. Meslek Komitesinden (Sağlık, Temizlik ve Kozmetik Ürünleri Ticareti) Meclis Üyesi Osman Şakar, ” Her komitede ayrı ayrı sıkıntılar var. Arkadaşlar kesinlikle haklı çünkü aynı sıkıntıları yaşıyoruz.

İşyerlerimizde sabit giderlerimiz olan faturalamızın, hizmet veren kurumları, özellikle SEDAŞ ve AGDAŞ’ın izlediği katı tutumları biz işverenleri rahatsız etmektedir. Fatura ödeme son günü daha geçer geçmez kapatma ekipleri gelip elektrik ve doğalgazı kapatıyorlar. İşyerinin faaliyeti durma noktasına geliyor. Bu kurumların tahsilat noktalarında ödeme şekline göre, ciddi komisyon almaları ayrıca bir gider yükü oluşturmaktadır.

Enflasyona bağlı olarak kiralara yapılan fahiş artışlarla ilgili ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Konut kiralarında azami %25 artışla sabit tutulurken, işyerlerinde böyle bir kısıtlama, böyle bir denge yok. Kira artış politikasının sadece konutlara değil, işyerlerine de bir düzenleme getirilmesini talep ediyoruz. Enflasyonun şiştiği, fiyatların başını alıp gittiği bir piyasada, onların da mağduriyetini gidermek için, kalıcı bir çözüm bulunması gerekiyor.

Asgari ücrete zam yapıldı. Hayırlı uğurlu olsun. Asgari ücret zammı açıklandıktan sonra piyasada ister istemez ürün ve hizmet fiyatlarına zamlar yapılıyor. İşçi kesimin maalesef aldığı zammı cebine koyamadan eriyor Dolayısıyla burada asgari ücrete yapılan zam, işçiye daha iyi bir yaşam maalesef standardı sağlayamıyor. Asgari ücrete yapılan zamlar, giderlerin ve masrafların altında eziliyor. Her 6 ayda bir asgari ücrete yapılan %35- %40 lik zamlarla işverene sigorta, vergi, genel gider yükü Böyle bir sistemin içindeki çözümsüzlük işçiyi mutlu etmez, işverene yük bindirmekten, enflasyonu şişirmekten, Türk parasının değerini düşürmekten başka bir şey değildir. İşte bu yüzden asgari ücrete zam yapılmasına karşıyım. Sanayiciyi, İşvereni, Esnafı, Çiftçiyi yani üreticiyi desteklemek lazım, üretim olmadan bu kısır döngüden kurtulamayız. Hiçbir sonuca varamayız. Burada sıkıntıları dile getiriyoruz. Asıl önemli olan kalıcı çözüm bulmak. Kalıcı çözüm bulunacaksa bizlere, işverene, istihdam sağlayana, düşen görev neyse yapmaya ve taşın altına elimizi koymaya hazırız.

31. Meslek Komitesi (Bilişim ve Telekomünikasyon) Meclis Üyesi Necmettin Kırık, “Yurtdışından satın alınan telefonların İMEİ kaydının 20 bin TL’ye çıkarılması kararını sektör olarak olumlu buluyoruz. Yurtdışına çıkamayıp buradan almak isteyen vatandaşlarımız dezavantaj yaşıyorlardı. Ancak teknolojik cihazlarda vergi yükünün fazla olması tüketicilerimizin ulaşmasını maalesef engelliyor.

Yazılım üreten üyelerimiz KOSGEB’den destek alıyorlar. Yazılım ürününü bilgisayar, tablet, telefon gibi ayrı cihazlarda test etmesi gerekiyor. Ancak KOSGEB’de cep telefonu ve tabletler ısrarla çıkarılıyor ve bunlara destek verilmiyor. Yerli yazılımlara KDV desteği verilmesini istiyoruz. Yerli yazılımların piyasada daha çok var olmasına olanak sağlar.

Teknokent’te yer bulunamıyor. Burada sanal ofis diye bir uygulama var ancak burada da yer bulamıyoruz. Belki Odamız bünyesinde teknokente dahil olacak şekilde sanal ofis hizmeti verilebilir mi? Odamız buna çalışırsa sektörümüz adına çok faydalı olur.” dedi.

29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “Basında bir haber çıktı. Türk düşmanı Arap çete Sakarya’da geziyor diye. Bunları kim besliyor, ülkemizin ekmeğini yiyorlar ancak ihanet ediyorlar. Emniyet müdürlüğümüze müdahalesi için teşekkür ediyorum.

Birkaç konuya itirazım var: kanunda belirtilen eğitim için artışların sınırlandırılmasına, vergi zamlarına, halkın sıkıntılarla yüz yüze kalmasına, özel okullarımızın gelirinin ve giderinin devlet tarafından belirlenmesine itirazım var.  Neden zaruri ihtiyaçlarda vergiler artırılıyor? Özel okullar olarak kanunen tefe-tüfe/2+5 artış hakkımız var. Bakanımız çıktı %65 alacaksınız dedi. Eğitim meselesi bir memleket meselesidir. Bireylerin kararlarına göre eğitim sistemi olmaz.

Ara eleman yetişmiyor. Meslek liselerini bilinçli olarak kapatılırsa ara eleman yetişmez tabii ki. Devletimiz yol göstermelidir. Sayın bakanımız velilerin talebine göre kız okulları açılabilir dedi üzüldük. Çocuklarımızın sağlıklı büyümesi ve sosyal olması için karma eğitim devam etmelidir. Bu düşünceleri kafamızdan uzaklaştırmamız gerekiyor. Yakında sınavlar oldu ve sonuçları açıklandı. Herkes okulları ve öğretmenleri suçladı. Kimse kendini eğitim sistemindeki sorunları görmüyor. 12. Sınıfta devam zorunluluğu kalkarsa çocuklarımız okula gelmezler. Dershaneler kapandı ancak kat kat fazlası şimdi yine açıldı, merdiven altı kurslar da var. Çocuklarımız suçlu değil. Herkes mühendis doktor olmak istiyor ancak bu mümkün değil ara elemana da ihtiyaç var.” dedi.  

21. Meslek Komitesi (Otomotiv ve Yedek Parça Ticareti) Meclis Üyesi Ahmet Öztürk Hacıeyüpoğlu, “Otomobillerde garanti konusu bizleri mağdur etmektedir. Aracın üreticisi ya da ithalatçısı biz değiliz ancak tüketici bizleri dava ediyor ve bu süreç bizi yıpratıyor.” dedi.

4. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvancılık Meslek Grubu) Meclis Üyesi Ahmet Bayrak, “Seçimlerden önce ekonomimiz iyiydi. Mazot 18 TL idi şimdi ise 33 TL. Gerçeklerle yüzleştik ancak mesele her zaman gerçeklerle yüzleşmektir. Yapılan bu zamlarla Enflasyonumuz 2-3 ayda %40 artacak. Devletimiz neden enflasyonu düşürmeye çalışırken böyle ciddi zamlar yapıyor, bu zamlar her şeyi tetikleyecek. Ülkemizde çoğu ürün kura bağlı ancak devletimiz bunu önemsemedi. Artık hiperenflasyon Türkiye’nin kaderi haline geldi. İnsanların ihtiyaçlarını gidermeleri çok zorlaştı. Gerçekçi davranarak doğruları kabul etmeliyiz. Umuyoruz ki gerçekçi ekonomi politikalarla Türkiye düzgün bir zemine ulaşır.

15 gün önce Ulusal Süt Konseyi toplandı. Çiğ süt arz fiyatını 11.5 TL’ye çıkarıldı ancak bu fiyat piyasanın 1 sene kabul ettiği fiyat. Piyasa 1 yıl geriden geliyor. Yakında toptan süt fiyatları 25-30 TL bandına oturacak.  

Tarım Bakanlığının 500 bin canlı hayvan ithalatı yapılıyordu. O günkü dolar kuruyla maliyeti çok iyiydi. Et kesim fiyatları artıyor, tüketiciye ulaşan et zamlanacak. Herkes bu gerçekçi fiyatlara göre kendini ayarlamalıdır. Yeni et, süt, ekmek, gıda fiyatlarına kendimizi hazırlamalıyız.” dedi.

20. Meslek Komitesi (Enerji ve Petrol Ürünleri) Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım, “Vergi zamları insanlara çok zor dönemler yaşatıyor. Fiyatlar yükseldi ancak akaryakıt sektöründe kar marjları çok düştü. Sektörümüzün düşen kar marjı nedeniyle hafta tatili ruhsatlarını iptal ettirmiştik. Belediyelerimiz bunu tekrar gündeme aldı. Ancak bu tarz maliyetler ile ilgili ciddi şikayetler var. Bunun yanında faizler arttığı için banka komisyonları çok yüksek noktaya geldi. Bu belimizi büküyor. Asgari ücret zammı vb. artışlar bizim kar marjımızı etkilemiyor hep aynı kalıyor.” dedi.

18. Meslek Komitesi (Mühendislik ve Mimarlık Hizmetleri) Meclis Üyesi Bora İshakoğlu, “Maalesef yanlış kararlardan dolayı zor dönem yaşıyoruz. Ciddi reformların yapılması gerekiyor, enflasyonu durdurmanın yolu doğru politikalardan geçiyor. Bu durumun düzelmesi için en yakın 2 yıl gerekiyor deniyor. Faizin enflasyon üzerinde tutulması gerekiyor. Yapı denetim firmalarının tarifeleri ve kârları da artan fiyatlar nedeniyle düşmüş durumda.

Her ile iki üniversite açmak çözüm değil. Ara elemanda herkes problem yaşıyor. Zincirin bir tarafı koptuğu zaman sırasıyla etkiliyor. Eleman bulamıyoruz, iş beğenilmiyor. Üniversitelerin azaltılması puanların yükselmesi gerekiyor. Eğitim kaliteli olursa, mezunlar nitelikli olur.

Yanlışları söylemekten çekinmemeliyiz. Burada yöneticilerimize sesleniyorum. Depremi yine unuttuk. Kentsel dönüşümde yol kat edemiyoruz. Acil el atılmalıdır. 1 milyon 250 bin TL’lik krediler de verilmiyor kentsel dönüşüm için. Kentsel dönüşüm Sakarya için olmazsa olmazdır bıçak kemiğe dayandı.” dedi.  

33. Meslek Komitesi (Makine ve Otomasyon Sistemleri Üreticileri) Meclis Üyesi Günay Güneş, “Biz firmalar olarak maalesef sahip çıkanımız yok. Bizi kim doğru temsil ediyor bilmiyoruz. Bizim hakkımıza konuşan kimse yok. EYT dendi, asgari ücret dendi. Hem asgari ücret arttı hem de iş yerimize yeni alınacak personelin eğitim giderleri, nitelik kazandırma giderleri de arttı. Sonra vergiler arttı ve vergiler ödensin karşı değiliz. Ancak herkes ödesin. Kayıt dışılığı engelleyici çalışmalar yapmamız gerekiyor.” dedi.

Toplantının Dilek ve Temenniler bölümünde söz alan;

17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Mehmet Çatalbaş, “43 yıldan bu yana vergi mükellefiyim ve hiçbir vergi affından yararlanmadım. Zamanında vergi ödeyenleri teşvik edici uygulamalar olmalı.

SASKİ su fiyatlarını inanılmaz artırdı. Bunun çözüm üretilmesi gerekiyor. İş yerleri mağdur.

Önümüzdeki Ağustos ayında fındık fiyatı açıklanması bekleniyor. 2022 yılında 53 TL olarak fiyat belirlendi. Tüccarlar olarak 43 TL’den fındık almaya başladık. Devletimiz ile alım fiyatları arasında çok ciddi fiyat farkı var. Bunun sebebinin TMO’nun ciddi anlamda fındık almaması, alım yerleri ve personel azlığı nedeniyle bu oluyor. Fiskobirlik’in 10 binden fazla üyesi var. Fiskobirlik Başkanı ve Sakarya Milletvekilimiz Lütfi Bayraktar bu camiadan birisi. Fındık için çalışacak en önemli kişidir. Sakarya ’da 2023 yılında ortalama rekoltemiz 100 bin ton. Bu çok büyük ekonomi girdi sağlıyor. 2022 yılı fındık fiyatları bugün 58-60 TL. Birçok artış, döviz, vergilerde artış bu maliyetlere baktığında en az kilosunun 120 TL olması gerekiyor.” dedi.

29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız, “İş kanunlarının yeniden düzenlenmesi, işveren ve işçinin hakkının adaletli korunmasını, okullarda sınıfta kalmanın geri dönmesini talep ediyorum.” dedi.

4. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvancılık Meslek Grubu) Meclis Üyesi Ahmet Bayrak, “Çiftçilik işlerinde uğraşan firmalarda çalışanların büyük çoğunluğu yabancı işçidir. Bu işçilerin çalışma ruhsatı alma konusunun çözülmesi gerekiyor. İşverenlerin sıkıntı çekmemesi adına bu önemli. Bizim çiftliğimizde her hafta düzenli elektrik kesintisi var. Ödediğimiz elektrik bedelinin 5’te 1’i kadar yakıt ücreti ödüyoruz. Elektrik, gaz konusunda özelleştirmelerin doğru olmadığını savunuyorum, bunların devlet tekelinde olması gerekiyor. Bu elektrik kesintilerinde SEDAŞ kadar kapasitenin üstünde imar ve ruhsat veren belediyeler de suçludur.” dedi.

14. Meslek Komitesi (Hırdavatçılar, Metal Ticareti ve Geri Dönüşümcüler) Meclis Üyesi Hasan Çakır, “Karayollarında ağaç dallarının büyümesi sebebiyle tabelalar gözükmüyor. Ağaçlar kapatmış göremiyoruz. Memura verilen zamdan sonra işverenler işçilerle baş başa kaldı. Kimse memurlardan az almak istemiyor. Daha çok yıprandığını, daha çok çalıştığını söylüyor. Piyasa zor durumda kalıyor.” dedi.

SATSO Mayıs Ayı Meclis Toplantısı Dilek ve Temenniler Bölümünün ardından, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un değerlendirmeleri ve Meclis Başkanının oturumu kapatması ile sona erdi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın