Huawei’in tüm dünyada yürüttüğü “Gelecek İçin Tohumlar” programının bu yılki Türkiye etkinliği, 17-24 Temmuz tarihleri arasında bir haftalık eğitim kampı şeklinde İstanbul Riva Club’da düzenlendi. Bilişim alanında başarılı üniversite öğrencilerini geliştirmeyi amaçlayan program kapsamında öğrencilere; 5G, yapay zeka, siber güvenlik, bulut bilişim sistemleri ve yeşil enerji gibi konularda eğitimler verildi. Programa katılan öğrenciler Ankara’da düzenlenen kapanış töreninde sertifikalarını aldı.
Huawei, Türkiye’nin bilişim altyapısının geliştirilmesi konusundaki çalışmalarına devam ediyor. Ülkemizde bilişim alanında eğitim gören öğrencilere daha fazla katkı sağlamayı amaçlayan Huawei, bu sene 5 bin 888 başvuru arasından üstün başarılı 30 üniversite öğrencisini dahil ettiği eğitim kampını, bu hafta sonu tamamladı.
Programın tamamlanması vesilesiyle, geçen sene olduğu gibi bu sene de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Ankara’daki yerleşkesinde bir tören düzenlendi. Törene; Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Dr. İsmail Hakkı Musa, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve Huawei Türkiye Genel Müdürü Kaya Shi katıldı.
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Türkiye, Cumhuriyetin 100. yılında yeni bir kalkınma vizyonu ortaya koydu. Çin ve Türkiye, dijital alanlarda işbirliği özelinde önemli avantajlara ve büyük potansiyele sahip. Çin ve Türkiye arasında dijital iş birliğine örnek teşkil eden şirketlerden biri de sosyal sorumluluk alanında uzun süredir aktif bir şekilde burada faaliyet gösteren Huawei şirketidir. Türkiye’de bu yıl sekizinci kez düzenlenen “Gelecek İçin Tohumlar” projesine katılan öğrencilerin; 5G, yapay zeka, bulut, dijital enerji ve siber güvenlik konularında eğitim almalarının yanı sıra, eğlenceli kültürel etkinliklere de katıldıklarını görmekten mutluluk duyuyorum. Birlikte ekilen bu dostluk ve teknoloji tohumlarının bir gün bilimsel ve teknolojik yenilikleri ve Çin-Türkiye ilişkilerinin gelişimini teşvik eden büyük bir ağaca dönüşeceğine eminim.”
Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi Dr. İsmail Hakkı Musa konuşmasında; “Sizler gibi başarılı gençlerin bu tür programlar vesilesiyle daha fazla beceri kazanmaları ülkemizin geleceği açısından kritik önemdedir. Bu kazanımlarınızın profesyonel kariyerlerinizde olumlu yansımaları muhakkak olacaktır. Dolayısıyla Huawei’in uzun yıllardır bu programa öncülük etmesi takdire şayandır. Bu vesileyle kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Tarihte İpekyolu Türkiye ve Çin’i bir araya getirirken, bugün artık dijital rotalarda 5G, yapay zeka, bulut, dijital enerji ve siber güvenlik gibi teknolojik alanlarda buluşuyoruz. Bu konularda tecrübe paylaşımını önemsiyor, daha çok sayıda ve daha kapsamlı işbirliklerini teşvik ediyoruz” dedi.
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Doğu ve Batı medeniyetleri arasında bir köprü görevi gören tarihi İpek Yolu, toplumlar arasında kültürel alışverişin yanı sıra, teknoloji transferini de mümkün kılmıştır. Huawei’in yürüttüğü toplumsal değer projesi Gelecek İçin Tohumlar’ın Türkiye programı da bu anlamda önemli bir rol oynuyor. Ülkemizin dijital dönüşümde benimsediği adımlar doğrultusunda, programdaki konuların seçiminde; yapay zeka, 5G, siber güvenlik ve bulut bilişim gibi başlıklara yer verilmesinin çok değerli olduğunu vurgulamak isterim. İnsana yapılan yatırımın en değerli yatırım olduğu inancıyla, yetenekli gençlerimizin önünü açmak, girişimlerini desteklemek ve ülkemizin güzel geleceğinde söz sahibi olmalarını sağlamak en büyük hedefimizdir. Bu projeye katılma başarısını göstererek geleceğe giden yolda iyi bir fırsat yakalayan gençlerimizi yürekten kutluyor, Huawei’ye ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Huawei Türkiye Genel Müdürü Kaya Shi ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2002 yılından bu yana Türkiye’de olmaktan ve Huawei Türkiye olarak bu ülkeye hizmet etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Kendimize ilke edindiğimiz “Türkiye’de, Türkiye İçin” vizyonu ile altyapı kuran, yetenekleri geliştiren ve bu ülkeye katkı sağlayan görevler üstleniyoruz. Sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ederek, “Gelecek İçin Tohumlar” gibi projelerle ülkenin bilişim becerilerinin gelişmesine ve dijital alanda kalkınmasına destek oluyoruz. Bu ülkede kazanç elde ederken, sadece fabrikalara ya da ekipmanlara değil, aynı zamanda ve en önemlisi Türk gençlerine yatırım yapmaktan büyük gurur duyuyorum. Genç yeteneklere şunu söylemek isterim; hem Huawei hem de Türkiye için çok çalışalım ve birlikte gelişelim. Programa katılan 30 başarılı öğrencimizi tebrik ederken, kapanış töreninde bizleri yalnız bırakmayan Sayın Büyükelçilerimize ve bizleri burada ağırlayan BTK Başkanımıza teşekkür ediyorum.”
“Gelecek İçin Tohumlar” programına katılan öğrencilerden oluşan ülke takımları, Küresel Tech4Good proje yarışmasında da mücadele edecek. İlk üçe giren proje takımlarına 100 bin dolarlık başlangıç fonu sağlanacak. Dünya çapında yapılacak değerlendirmede başarılı olan takımlar ayrıca, önümüzdeki yıl Çin’de Startup Sprint programına katılma fırsatı yakalayacak. Bu yıl programa katılan öğrenciler, kamp dönemi boyunca projelerini geliştirirken, Tech4Good danışmanından destek alma imkanı da buldular. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilere ayrıca, uluslararası geçerliliği olan “Huawei Seeds for the Future” sertifikası verildi.
Gelecek İçin Tohumlar projesi, 2008 yılında ilk kez Tayland’da hayata geçirildi. Proje, 139 ülkede uygulanarak, 500’den fazla üniversiteden 15 bin genç öğrenciye ulaştı. Türkiye’de ilk kez 2015 yılında düzenlenmesinden bu yana 170 üniversite öğrencisi projeye katıldı. Bu senenin başında yaşanan Kahramanmaraş depremi nedeniyle, Huawei afet bölgesinden başvuru yapan öğrencilere öncelik tanıyarak, 30 öğrenciden oluşan grubun bir kısmını depremden etkilenen şehirlerden seçti.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.