Rusya Federasyonu Sağlık Bakanlığı ve Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un düzenlediği BRICS Uluslararası Nükleer Tıp Uzman Forumu’nun resmi açılış töreni, 20 Temmuz’da Moskova’da yapıldı. Forumda, BRICS üyeleri Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan, 200’ü aşkın temsilci bir araya geldi.
Etkinliğe, en büyük tıp araştırma merkezlerinin başkanları ve önde gelen bilim insanlarının yanı sıra BRICS ülkelerinden tıbbi radyoizotop ve radyofarmasötik üreticileri ve sağlık hizmetleri için radyoizotop ürünleri üreten devlet kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Bu kuruluşlar arasında; Brezilya Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsü (IPEN); Hindistan Radyasyon ve İzotop Teknolojisi Kuruluşu (BRIT), Bhabha Atomik Araştırma Merkezi (BARC), NTP Radioisotopes SOC Limited Şirketi (Güney Afrika), iThemba LABS araştırma merkezi (Güney Afrika), Çin İzotop ve Radyasyon Şirketi (CIRC), Brezilya Nükleer Tıp ve Moleküler Görüntüleme Derneği, Hindistan Nükleer Tıp Derneği, Çin Nükleer Tıp Derneği (CSNM) ve Güney Afrika Nükleer Tıp Derneği (SASNM) yer alıyor.
Nükleer Tıp BRICS Uluslararası Uzman Forumu, 4 Ağustos 2023 tarihinde, Güney Afrika’da düzenlenecek BRICS Sağlık Bakanları toplantısı öncesinde yapıldı.
Uzman Forumu, BRICS ülkelerinden uzmanların, radyonüklid teşhis ve sosyal açıdan önemli hastalıkların tedavisinde ileri bilimsel gelişmelerin kullanımı dâhil nükleer tıp alanındaki deneyimlerini paylaşmalarına olanak sağlıyor. Forumun temel hedefi, tıbbi cihazların, yenilikçi radyofarmasötik ilaçların geliştirilmesi ve üretilmesi ile yüksek nitelikli personelin eğitimi konularını ele almaktır.
Forum katılımcıları, iki gün boyunca BRICS ülkelerinde nükleer tıbbın geliştirilmesi ve ortak hedef olan yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve vatandaşların ortalama yaşam süresinin artırılmasına yönelik etkin iş birliği konularını değerlendirecek. Ayrıca uzmanlar, BRICS Nükleer Tıp Çalışma Grubu’nun kurulmasını ve BRICS ülkelerinde nükleer tıp alanında ileri teknolojinin tartışılması ve uygulanması için profesyonel bir iletişim platformunun geliştirilmesini de görüşecek. Gündemde ek olarak, BRICS ülkeleri arasında tıbbi ve bilimsel amaçlarla radyonüklid içeren radyofarmasötiklerin ve tıbbi cihazların teslimatı için uygun lojistiğin oluşturulmasına yönelik ulusal ve uluslararası yasal çerçevenin oluşturulması da yer alacak.
Rusya Federasyonu Sağlık Bakanı Mikhail Murashko, forumun açılışında yaptığı konuşmada, günümüzde nükleer tıbbın hastalıkların teşhis ve tedavisinde yüksek teknolojili, kişiselleştirilmiş bir yaklaşımın geliştirilmesi için çok önemli olduğunu vurguladı. Rusya Federasyonu’nun en büyük radyofarmasötik tedarikçilerinden birisi olduğunu, tıbbi kullanım için 60 radyofarmasötik ilacı tescil ettirdiklerini ve onayladıklarını belirten Murashko, şunları söyledi:
“BRICS ülkeleri, nükleer tıp yöntemlerinin ve kaynaklarının geliştirilmesi ve uygulanmasında önemli bir potansiyele sahiptir. Şu anda, nükleer tıptaki başarıların pratik sağlık hizmetlerinde daha etkin bir şekilde uygulanması için çabalarımızı birleştirmeye ihtiyaç var. Nükleer tıp teknolojilerinin günümüzde giderek daha önemli bir rol oynadığı onkolojik, kardiyolojik, endokrin ve diğer hastalıkların teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış BRICS ülkelerindeki en büyük tıp merkezleri arasındaki etkileşime büyük önem verilmelidir. Bu, tüm BRICS ülkelerindeki nüfus sağlığının iyileştirilmesine önemli bir katkı sağlayacaktır.”
Rusatom Healthcare A.Ş. Genel Müdürü Igor Obrubov da forumun açılışında yaptığı konuşmada, “Rosatom olarak, nükleer tıp teknolojisinin geliştirilmesini stratejik bir faaliyet alanı olarak görüyoruz. Ayrıca, sosyal sorumluluk sahibi bir şirket olma açısından baktığımızda, bunu anavatanımızın sağlığına katkıda bulunmanın bir yolu olarak görüyoruz. Dost ülkelerle nükleer tıp teknolojisinin geliştirilmesine yönelik ortak projelere açığız ve tıp camiasının, yöneticilerin, bilim insanlarının ve iş dünyasının çabalarını birleştirerek, temel ortak hedef olan nükleer tıbbın teşhis ve tedavisinin yaygın kullanımına birlikte ulaşabileceğimize inanıyoruz. Bunun, ülkelerimizdeki sağlık hizmetlerinin yeni bir kalite düzeyine ulaşmasında yardımcı olacağından eminim” dedi.
Brezilya Nükleer Tıp ve Moleküler Görüntüleme Derneği Başkanı ve Profesör Rafael Lopez de düzenlenen basın toplantısında, nükleer tıbbın günümüzde, nüfusun ortalama yaşam süresinin artmasına önemli ölçüde katkıda bulunabilecek, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesinde dünya lideri haline geleceğine işaret etti. Lopez, “Bu nedenle BRICS ülkelerinin ileri seviyedeki deneyimi göz önüne alındığında, bu teknolojilerin uluslararası iş birliği ile geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu uluslararası iletişim formatının düzenli hale gelmesini ve ülkelerimiz arasında tıbbın yararına nükleer teknolojinin geliştirilmesini hedefleyen ortak faaliyetleri artırmamıza olanak sağlamasını umuyorum” diye konuştu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.