Geçtiğimiz yılı yüzde 16,4’lük artış ve 14,4 milyar dolarlık rekor bir ihracat rakamı ile tamamlayan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün lider kuruluşu İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), başarılı ihracatçılarını düzenlenen törenle ödüllendirdi. ‘İhracatın Metalik Yıldızları’nda toplam 82 firma ödül alırken, törene katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar ihracatçıların her türlü engel ve zorluğa rağmen yeni rekorlara imza attığını söyledi. Cumhuriyetin 100. yılına layık bir ihracat rakamıyla kapatmak için son 5 ayın kaldığını belirten TİM Başkan Vekili ve İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Daha fazla ihracata önem vererek, daha fazla çalışarak kalan 5 ayda geçmiş ayların telafisini yaparak önümüzdeki dönemde inşallah bu geçtiğimiz senenin en azından rakamlarını egale edeceğimiz bir hale gelmemiz lazım” dedi.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) 2022 yılında gerçekleştirdiği 14,4 milyar dolarlık ihracata katkı sağlayan başarılı ihracatçıları ödüllendirdi. Türkiye geçtiğimiz yılı, 254,2 milyar dolarlık Cumhuriyet tarihi rekoru bir ihracatla tamamlarken, Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü 14,4 milyar dolarlık ihracatla genel ihracattan yüzde 5,7’lik pay aldı. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) de sektörün bu başarısına katkı sağlayan ‘İhracatın Metalik Yıldızları’nı düzenlenen törenle ödüllendirdi. Toplamda 82 firma 27 kategoride ödüle layık görüldü. Ayrıca sektörü temsil eden 27 derneğe de teşekkür plaketleri takdim edildi.

2022 YILINDA 14.4 MİLYAR DOLAR İHRACAT

2021 yılı sonu ve 2022 yılında pandeminin kısıtlamış olduğu sıkıntılar içinde Türkiye’nin ciddi bir fırsat yakalayarak ihracatını yükselttiğini hatırlatan İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, 2023 yılı ilk altı ayında asrın felaketi niteliğindeki deprem felaketinin ihracatı çok ciddi anlamda etkilediğini belirtti. Tecdelioğlu “Rusya-Ukrayna savaşı ve enerji kriziyle ciddi anlamda maliyetlerimizin yükseldiği, enerjinin sıkıntı içine girdiği, bütün dengelerin değiştiği bir ortamda biz ihracatımızı arttırmayı ve daha çok çalışarak, daha fazla ihracat yapma yolunda çalıştık. Geçen sene yüzde 16,4 artış 14,4 milyar dolar ihracatla genel ihracattan yüzde 5,7 pay alarak Türkiye’nin 6. büyük sektörü olduk.” dedi.

2023 yılı ilk 6 ayında, küresel resesyonun etkileri, depremin yaratmış olduğu hasar ve enerji krizinin yaratmış olduğu resesyon etkisiyle 6,6 milyar dolar gibi bir ihracat gerçekleştirdikleri bilgisini paylaşan Tecdelioğlu, “Geçen ay 1,1 milyar dolar ihracatı görerek yine genel ihracattan yüzde 5,1’lik pay alıp yükseliş ve ihracatta gelen siparişlerin hızlandığıyla ilgili sesleri duymaya başladık.  Yani inşallah üçüncü çeyrek ve dördüncü çeyrekte daha fazla ihracat yapacağımız, taleplerin artacağı bir konjonktüre doğru geliyoruz. Çünkü yapılan seçimlerin ardından beş yıl boyunca devam edecek istikrarlı bir hükümet şu an görevde.” dedi.

18 AYDA 1400 FİRMAYA ZİYARET

Son 6 ayda rekor bir katılımla 8 tane milli katılım organizasyonu yaptıklarını belirten Tecdelioğlu, “7 tane info stant, 6 tane ticaret heyeti, 2 tane alım heyeti, 3 tane konferans katılımı, 8 tane sektörel toplantıyla çalışmalarda bulunuyoruz. Yani neredeyse İhracatçılar Birliği’nin her gün bir faaliyeti, her gün bir çalışması var.” dedi.  Alt sektörlerle çalıştaylar yaparak sektörleri dinlediklerini ifade eden Tecdelioğlu, “Her sektörün kendine göre beklentileri, sıkıntıları, uluslararası lojistik, teşvik destek, fuar ve AR-GE çalışmaları sıkıntılarını, sorunlarını, beklentilerini aldık ve onlarla ilgili sürekli yapıcı çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 18 aydır görevdeyiz ve 1400 tane firmayı kapı kapı ziyaret ettik. Sektörümüzün ihtiyacı olduğu, sektörümüzün talebi olan her konuyu Ticaret Bakanlığımızla, başta Bakanımız ve Bakan Yardımcılarımızla, İthalat Genel Müdürlüğü olmak üzere her türlü konuda bize destek olan aynı zamanda desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza da şükranlarımızı sunuyorum.” dedi.

METAL ENDEKSİ AÇIKLANIYOR

Tecdelioğlu son olarak ihracatın metal endeksini; alüminyumda, bakırda, dökümde, armatürde, hırdavatta, mutfak eşyalarında oluşturduklarını ve haftaya çarşamba günü basın duyurusuyla endeksi tanıtacaklarını belirtti.

Son olarak otoriteden bazı talepleri olduğunu ifade eden Tecdelioğlu, “Birincisi, vize problemiyle ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Fuarlara gittiğimizde boş stantlarımız kaldı. Götüremediğimiz arkadaşlarımız oldu. Vize sorunlarıyla ilgili sıkıntılarımızı aşmamız gerekiyor. İkincisi, serbest ticaret anlaşmalarında ülke sayımızı acilen arttırmamız gerekiyor, üçüncüsü lojistik depolar ve bakır, alüminyum, çinko ve bunun türevi ürünlerin ham maddesine ulaşabilmek, ülkemiz topraklarında Londra metal borsasına kote bir deponun oluşması için çalışmalara devam etmek istiyoruz.” dedi.

Cumhuriyetin 100. yılına layık bir ihracat rakamıyla kapatmak için son 5 ayın kaldığını belirten Tecdelioğlu, “Daha fazla ihracata önem vererek, daha fazla çalışarak kalan 5 ayda geçmiş ayların telafisini yaparak önümüzdeki dönemde inşallah bu geçtiğimiz senenin en azından rakamlarını egale edeceğimiz bir hale gelmemiz lazım.” dedi.

“İHRACAT ARTARAK SÜRDÜ”

Ticaret Bakanlığı olarak geçmişte olduğu gibi bu dönemde de ihracatçılar başta olmak üzere tüm paydaşlar ile yakın temas içinde olmaya devam ettiklerinin altını çizen Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, “Küresel ekonomide yaşanan bütün bu olumsuz gelişmelere rağmen sağlam temellere dayalı Türkiye ekonomisi dünyanın her köşesine ihracat yapma hedefinde olan ihracatçılarımızın da gayretleriyle gelişimini durmaksızın artırarak sürdürdü.”

Ağar sözlerini şöyle tamamladı;

“Bakanlık olarak dijitalleşme ve yeşil dönüşüm başta olmak üzere küresel ekonomik gelişmeleri de göz önünde bulundurarak ihracatçılarımızın ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda yeni stratejilerimizi, projelerimizi, teknik ve mali desteklerimizi art arda hayata geçirmekteyiz. Yakın coğrafyamızda ticari ilişkilerimizi arttırmak maksadıyla İslam Ülkeleriyle ihracatı geliştirme stratejisi çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. İhracatçılarımızın finansmana erişim imkanlarını genişletmek ve kolaylaştırmak adına çalışmalarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz.  Bu kapsamda yeni dönemle birlikte Türk Eximbank’ın sermayesi 6,8 milyar TL artırarak ihracata yönelik finansman kaynakları daha da güçlendirildi. Bununla birlikte teminat sorunlarını ve krediye erişim maliyetlerini azaltarak ihracatın tabana yayılmasını kolaylaştırmak amacıyla geçtiğimiz yıl faaliyetlerine başlayan ihracatı geliştirme anonim şirketinin şu ana kadar sağlamış olduğu 38 buçuk milyar TL düzeyindeki kefalet tutarını yıl sonuna kadar 90 milyar TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Her türlü engel ve zorluğa rağmen yılmadan azimli çalışmalarıyla yeni rekorlara imza atarak bizleri gururlandırmaya devam eden tüm ihracatçılarımızı ayrı ayrı kutluyorum.”

İDDMİB İHRACATIN ŞAMPİYONLARI*

1- Kibar Dış Ticaret A.Ş.

2- Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

3- Asaş Alüminyum Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

4- Mega Metal Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi

5- Teknik Alüminyum San. A.Ş.

6- Altek Döküm Hadde Mamülleri San. Ve Tic. A.Ş.

7- Sistem Alüminyum Sanayi ve Ticaret A.Ş.

8- Arslan Alüminyum Anonim Şirketi

9- Sarbak Metal Ticaret ve Sanayii Anonim Şirketi

10- Özer Metal Sanayi A.Ş.

*Ödül listesi ile ilgili detaylı bilgiye ekteki dosyadan ulaşabilirsiniz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın