15/7/2023 tarihli ve 32249 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7456 sayılı Kanunla KDV ve ÖTV Kanunlarında değişiklikler yapıldı.
Kapsam
15/7/2023 tarihli ve 32249 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7456 sayılı Kanunla KDV ve ÖTV Kanunlarında değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler aşağıdadır.
1- KDV Kanununda yapılan değişiklikler
a) Taşınmaz satışlarında KDV istisnasının kaldırılması: KDV Kanununun 17/4-r maddesi ile kurumların aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara, finansal kiralama ve finansman şirketlerine devir ve teslimleri ile bu taşınmaz ve iştirak hisselerinin finansal kiralama ve finansman şirketlerince devir ve teslimi KDV’den müstesna tutulmuştu. 7456 sayılı Kanunun 7. maddesiyle bu bentteki “taşınmazların”, “taşınmaz ve” ibareleri çıkarılmak suretiyle, kurumların aktifinde yer alan taşınmazların teslimindeki KDV istisnası kaldırılmıştır. Ancak 7456 sayılı Kanunun 8. maddesi ile KDV Kanununa eklenen geçici 43. maddede, bu maddenin yürürlük tarihinden önce kurumların aktifinde yer alan taşınmazlar için, KDV Kanununun 17/4-r maddesindeki değişiklik öncesi istisnanın uygulanmasına devam edilmesi hükme bağlanmıştır.
b) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetlerde KDV istisnası: 7456 sayılı Kanunun 9. maddesi ile KDV Kanununa eklenen geçici 44. maddede, 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile imzalanan protokol kapsamında afetzedelere bağışlanacak konutların inşası dolayısıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına yapılan teslim ve hizmetler, 31/12/2024 tarihine kadar KDV’den istisna edilmiştir. Bu kapsamda yapılan teslim ve hizmetler nedeniyle yüklenilen vergiler, vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan vergiden indirilecek, indirim yoluyla telafi edilemeyen kısım Kanunun 32. maddesi hükmü uyarınca iade edilecektir. Cumhurbaşkanı istisna süresini bir yıla kadar uzatabilecektir.
2- ÖTV Kanununda yapılan değişiklikler
a) Petrol ürünlerinde uygulanan maktu ÖTV tutarlarında otomatik artış: 7456 sayılı Kanunun 12. maddesiyle ÖTV Kanununun 12. maddesine eklenen 5. fıkrayla, ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan maktu vergi tutarları veya Cumhurbaşkanınca bunlara ilişkin belirlenen en son maktu vergi tutarlarının, ocak ve temmuz aylarında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından ilan edilen yurt içi üretici fiyat endeksinde son altı ayda meydana gelen değişim oranında, bu değişimin ilanı gününden geçerli olmak üzere yeniden belirlenmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır. Buna göre (I) sayılı listenin (A) ve (B) cetvellerine göre uygulanmakta olan maktu vergi tutarları, 3 Ocak ve 3 Temmuz (resmi tatil gününe denk gelmesi halinde takip eden ilk günü) TUİK tarafından ilan edilen altı aylık Yİ-ÜFE artışı oranında otomatik olarak artarak uygulanmaya başlanacaktır. Cumhurbaşkanı, uygulama dönemlerini gün veya ay olarak belirlemeye veya belirleyeceği mallar ve aylar itibarıyla yeniden belirlenmiş sayılan tutarların uygulanmamasına karar vermeye yetkilidir.
b) Cumhurbaşkanının maktu ÖTV tutarlarını belirleme yetkisi: 7456 sayılı Kanunun 12. maddesi ile ÖTV Kanununun 12. maddesinin 2. fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yapılan değişiklikler sonucu Cumhurbaşkanına;
- Petrol ürünlerine ilişkin (I) sayılı listedeki maktu vergi tutarlarını, her bir mal itibarıyla söz konusu listede yer alan veya yeniden belirlenmiş sayılan en yüksek vergi tutarının beş katına kadar artırmaya, sıfıra kadar indirmeye, bu sınırlar içinde mal cinsleri, özellikleri, kullanım yerleri veya ithalatın şekline göre farklı tutarlar tespit etmeye,
- Tütün mamulleri ve alkollü içeceklere ilişkin (III) sayılı listede yer alan veya yeniden belirlenmiş sayılan maktu ve asgari maktu vergi tutarlarını sıfıra kadar indirmeye, tütün mamulleri için üç katına, alkollü içecekler için iki katına kadar artırmaya, bu sınırlar içinde malların cinsleri, özellikleri, fiyat grupları, alkol dereceleri ve içerdiği alkol miktarına göre farklı vergi oranı ve asgari maktu vergi tutarı belirlemeye yetki verilmiştir.
7456 sayılı Kanunla yapılan bu değişiklikler, Kanunun Resmi Gazetede yayımlandığı 15 Temmuz 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.