Çığır açan iş birliği, 2026 itibarı ile UEFA Finallerinin “çöpe atık göndermeyen” 

ilk etkinlik olmasını hedefliyor.  

UEFA ile iş birliği yapan PepsiCo, Pepsi, Lay’s, Doritos ve Gatorade markalarının gücünü kullanarak 2026 yılına kadar UEFA Şampiyonlar Ligi Finallerini “çöpe atık göndermeyen” bir organizasyon haline getirmek hedefiyle yenilikçi çözümler geliştiriyor. PepsiCo ve UEFA, 3 Haziran’da Eindhoven PSV Stadı’nda oynanacak olan UEFA Şampiyonlar Ligi Kadınlar Finali ve 10 Haziran’da İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı’nda gerçekleşecek UEFA Şampiyonlar Ligi Finali’nde futbolun çevre üzerindeki etkisini en aza indirmeyi ve kaynak verimliliğini artırmayı amaçlayan ve “azalt, tekrar kullan ve geri dönüştür” yaklaşımına dayalı döngüsel ekonomi uygulamalarını hayata geçirecek. 

Azalt

UEFA Şampiyonlar Ligi Finalinde kullanılacak tamamen geri dönüştürülebilir, sıfır plastik içeren ve biyolojik olarak çözünebilir fiber bardaklar, tek kullanımlık plastik bardak tüketimini önemli ölçüde azaltacak. Gatorade’nin 14 ila 16 yaşındaki kız ve erkek çocuklarla her yıl düzenlediği beşe beş futbol maçlarını içeren 5v5 küresel turnuvası aracılığıyla PepsiCo, geri dönüşüm çabaları, karbon dengeleme çalışmaları ve sürdürülebilir giysiler yoluyla karbon salımında nötrlüğü sağlamak için önlemler alıyor.

Tekrar kullan

PepsiCo’nun tekrar kullanım çözümleri sayesinde, bu yılki UEFA Kadınlar Şampiyonlar Ligi Finalinde sunulacak yiyecek ve içeceklerde ilk kez iade edilebilir ambalajlar kullanılacak. Taraftarlar içecekler için sunulacak 52.000 adet 0.40L hacimli şeffaf bardakları 2 Euro iade depozitosu ile satın alabilecek. Bardakların yanı sıra Doritos Nachos ürünleri stadyum genelinde depozitolu tepsilerde servis edilecek. Ayrıca PepsiCo, İstanbul’da, gezegeni tek kullanımlık plastikten kurtarmak için akıllı teknolojilerden yararlanan, dünyanın önde gelen ölçeklenebilir yeniden kullanım sistemi TURN ile iş birliği yaptı. Bu kapsamda, Şampiyonlar Festivali standlarında, TURN sistemiyle sunulan 48.000 akıllı bardak ve toplama kutuları bulundurulacak.

Geri dönüştür

Final etkinliklerinde sunulan tüm PepsiCo yiyecek ve içeceklerinin ambalajları %100 geri dönüştürülebilir olacak. Bunun yanında, İstanbul’daki Atatürk Olimpiyat Stadı’nda, etkinlik sonrası toplanan atıkların detaylı bir şekilde ayrıştırılması için 220 adet geri dönüşüm kutusu bulunacak. 

Dünyanın en saygın yiyecek ve içecek şirketlerinden biri olan PepsiCo’nun, toplumdaki ambalaj üretme, kullanma ve imha etme anlayışını değiştirmek için şirketin erişim gücünü ve etkisini sürekli olarak kullanmayı hedeflediğini belirten PepsiCo Avrupa Sürdürülebilirlik Direktörü Archana Jagannathan, “UEFA’nın hem erkekler hem de kadınlar Şampiyonlar Ligi Finallerinde önemli bir rol oynamaktan gurur duyuyoruz. Taraftarlara unutulmaz bir deneyim yaşatmaya devam ederken, saha içinde ve dışında olumlu bir değişim yaratmak için futbolu bir araç olarak kullanmanın ayrıcalığını yaşıyoruz” dedi.  

UEFA Sosyal ve Çevresel Sürdürülebilirlik Direktörü Michele Uva ise şöyle konuştu: “UEFA, bu iki önemli final etkinliğinde döngüsel ekonomi uygulamalarını hayata geçirmek için PepsiCo ile iş birliği yapmaktan mutluluk duyuyor. Çevresel zorluklarla mücadelede üzerimize düşeni yapmak üzere attığımız adımlar, Avrupa’daki ulusal federasyonlar, lig ve kulüplerdeki futbol maçlarına yönelik uygulanabilir çözümler bulmaya ve bunları yaymaya odaklanıyor.”

Toplumsal Etki

PepsiCo, UEFA finallerindeki döngüsel ekonomi çabalarının yanı sıra, Gatorade 5v5 küresel turnuvası ve UEFA Çocuklar Vakfı ile ortaklaşa oluşturulan küresel girişim Lay’s Replay aracılığıyla toplumsal etkiyi güçlendiriyor. Lay’s Replay boş cips paketlerini dönüştürerek yaptığı futbol sahalarıyla insanları mutlu ediyor. 

İlk kez 2015 yılında hayata geçirilen Gatorade 5v5, binlerce genç amatör futbolcuya kendilerini geliştiren deneyimler yaşattı, futbola başlamanın önündeki zorlukları hafifletti ve tabana yönelik programlarla futbola duyulan ilgiyi körükledi. Bu yılki küresel 5v5 turnuva finali, Eindhoven’daki Kadınlar UEFA Şampiyonlar Ligi Finali ve İstanbul’daki UEFA Şampiyonlar Ligi Finali öncesinde yapılacak.

Finallerin öncesinde PepsiCo Lay’s RePlay kapsamında en yeni girişimini hayata geçirerek Türkiye’de yeni bir futbol sahası açıyor. Bu sahalar, malzemelerinden kurulumlarına kadar tüm unsurlarıyla çevre üzerindeki etkiyi asgari düzeye indirecek şekilde tasarlanıyor. Örneğin çimler ve şok pedi katmanları kullanım ömürlerinin sonunda %100 geri dönüştürülebilen malzemelerden yapıldı. Saha yapmanın ötesinde, Lay’s RePlay ortak futbol tutkusu aracılığıyla, insanları bir araya getiriyor. Eğitim programlarına ve spor eğitimlerine erişim sunan Lay’s RePlay, sosyal sorunları ele almak ve gelecek nesillere olumlu değişimler sunmak için futbolun gücüne alan açıyor.

PepsiCo Küresel İçecekler Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mark Kirkham, “UEFA ile ortaklığımız ve yaptığımız işler, geri dönüşüm anlayışını güçlendirmek ve sürdürülebilir değişiklikler yaratmak için muazzam bir fırsat sunuyor. Gelecek için heyecanlıyız ve ile 2026 yılına kadar tüm UEFA Şampiyonlar Ligi finallerinin ‘çöpe atık göndermeyen etkinliklere dönüşmesi için UEFA ile güçlü ortaklığımızı sürdürmekten mutluluk duyuyoruz” dedi. 

PepsiCo’nun UEFA ile sürdürdüğü iş ortaklığı, sürdürülebilirliği PepsiCo’nun gezegen ve insanlık için değer ve büyüme yaratma tarzının merkezine koyan stratejik ve uçtan uca dönüşüm yaklaşımı PepsiCo Positive (pep+) ile uyumludur.

PepsiCo, 2015’ten beri UEFA Şampiyonlar Ligi ile iş ortaklığını gururla sürdürmektedir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın