Demir ve demir dışı metallerde 8 sektör ihracata katkı sunmaya devam ediyor

Sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 6. sektör olan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörü; alüminyum, bakır, döküm, metal mutfak, metal ambalaj, hırdavat, yapı malzemeleri, armatür olmak üzere 8 alt sektörlerle yan yana ve yakın iletişim içerisinde ihracatı artırmak hedefleri doğrultusunda çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Alüminyum sektörünün birlik ihracatında en büyük paya sahip olduğunu ve 2022 yılında değerde yüzde 25,24 artışla en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olduğunu vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, sektörün 2023 yılı ilk dört ayında 1,63 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti.

Alüminyum, bakır, döküm, metal mutfak, metal ambalaj, hırdavat, yapı malzemeleri, armatür olmak üzere 8 sektörü barındıran İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), katma değerli ihracatı artırmak, yeni pazar hedefleri belirlemek, firmaların finansal sorunlarına çözüm aramak, Ar-Ge konusunda üyelerini geliştirmek, yeni teknolojilerden ve son gelişmelerden sektörü haberdar etmek adına birlik çatısı altında yer alan sektör toplantılarına devam ediyor. Alüminyum sektörünün yüzde 43 pay ile Demir ve Demir Dışı Metaller Sektörü içinde ilk sırada yer aldığını belirten İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, 2022 yılında değerde yüzde 25,24 artışla en fazla ihracat artışı gerçekleştiren alüminyum sektörünün 2023 yılının ilk 4 ayında 1,63 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini belirti. Tecdelioğlu, “Alüminyum sektörü bizim için katma değer yarattığımız, Türkiye’de enleri yaşadığımız, fuarlarıyla, B2B’leri ile birçok iş birliğinde çok önemli sektörlerimizden biri.” dedi.

“İHRACATTA KAYIPLARI EL ELE VEREREK TELAFİ EDECEĞİZ”

Türkiye’nin ihracatının 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketi sonrası nisan ayında yüzde 17,2 düşüşle 19,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Tecdelioğlu, düşüşün birçok sebebi olduğunu ve gelecek aylarda hep beraber çalışarak telafi edilebileceğini ifade etti.

Alüminyum sektöründe birkaç tane problem yaşandığını dile getiren Tecdelioğlu, bunlarla ilgili çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi. İthal gelen alüminyumların Türkiye’ye düşük maliyetle, gümrüksüz gelmesi ve özellikle güneş enerjisi sektöründe kullanılan alüminyumun çok ciddi anlamda düzeni bozduğu ve rekabeti haksız şekilde etkilemesini Bakanlıkla görüşeceklerini ifade etti.

ALÜMİNYUMDA TALEP ARTIŞI BEKLENTİSİ

Alüminyumun metal olarak sanayiye girdi sağladığını ve inşaattan ulaşıma, enerjiden otomotive kadar pek çok sektörde tercih edildiğini dile getiren Tecdelioğlu, “Günlük hayatta kullandığımız pek çok ürün de alüminyum karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde, yeni nesil bina ve araçlarda hafiflik, geri dönüşüm ve maliyet unsurları göz önüne alınarak daha fazla tercih edilmektedir. Bugün bir araçta 150 kg. alüminyum kullanılırken 2025 itibariyle bu miktarın 196 kg. olması beklenmektedir. Bu da demektir ki, alüminyuma olan talep giderek artacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Alüminyum sektörünün, enerji yoğun bir sektör olduğunu ve maliyetlerin de yüksek olduğunu belirten Tecdelioğlu, “Dış pazarda sektörde rekabet oldukça fazladır. Emtia ve enerji piyasalarındaki dalgalanma, döviz kurunda yaşanan artış, küresel ölçekte yaşanan enflasyon ve bunun sonucunda ortaya çıkan parasal sıkılaşma eğilimi önümüzdeki dönemde zorluklar olarak karşımıza çıkacaktır. Sektörün gündeminde ticaret politikası önlemleri, enerji maliyetleri, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi ve AB Yeşil Mutabakatı gibi önemli maddeler yer alıyor. Açılan anti-damping ve sübvansiyon soruşturmaları sonucunda, Türkiye lehine nispeten düşük marjlar hesaplanmıştır. Alüminyum levha ve alüminyum folyo ürün grupları için sübvansiyon soruşturmaları sonrasında açılan gözden geçirme soruşturmalarını yakından takip etmekteyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Sektörden gelen talepler üzerine; AB’nin Türkiye’den ekstrüzyon ithalatına karşı anti-damping soruşturması açma hazırlığında olduğu bilgisini aldıklarını dile getiren Tecdelioğlu, “Söz konusu soruşturma ile ilgili olmak üzere avukatlık hizmeti almaktayız. Olası bir soruşturma öncesince yapılması gerekenler ve hazırlıklar için bir sonuç raporu hazırlanmaktadır.” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE YOL HARİTASI BELİRLENİYOR

Sürdürülebilirlik ile ilgili bu ayın 26’sında İMMİB olarak bir rapor açıklayacaklarını duyuran Tecdelioğlu, sürdürülebilirlik konusunda çevre, enerji, atık, tasarruf gibi birçok maddede neler yapması gerektiğinin reçetesini oluşturacaklarını belirtti. Tecdelioğlu, “AB Yeşil Mutabakatı uygulaması ile eylem planı dahilinde dünya ekonomisine paralel olarak uyumlu, yeşil dönüşümü destekleyen, sürdürülebilir ve yeşil bir ekonomiye geçişi teminen, Bakanlıklarımız nezdinde kurulan çalışma grubu toplantıları ile firmalarımızla bir araya gelmekte ve yeşil mutabakat dahilinde çalışmalar yürütmekteyiz.” dedi.

LME onaylı depo kurulmasını teminen çalışmaların devam ettiğini duyuran Tecdelioğlu, “Ekim 2022 itibariyle Rotterdam Limanı’na, Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Rotterdam Ticaret Ataşeliğimiz ve İMMİB Genel Sekreterliğimiz ve danışmanımızla birlikte bir heyet gerçekleştirdik. Heyet dahilinde Rotterdam Liman İdaresi ile toplantı yapılarak, LME onaylı depolar ziyaret edildi. Gerek ekonomimiz gerekse Demir ve Demir Dışı Metaller sektörümüz için ülkemizin bir merkez haline gelmesi, hammadde tedariğinin güvence altına alınması, ithalatta primlerin aşağı çekilmesi noktasında LME onaylı depo kurulması büyük önem taşımaktadır. Londra metal borsasını nasıl kullanıldığını, orada işlemi nasıl yaptığını öğrenmeniz lazım. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

SEKTÖRLERE DİJİTAL ÇAĞRI

Seçildikleri günden bu yana yaklaşık 100’e yakın faaliyet gerçekleştirdiklerini belirten Tecdelioğlu, “İDDMİB olarak gerçekleştirdiğimiz fuar katılımları, sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetleri, URGE ve AR-GE projeleri, eğitimler, sektör toplantıları, Trade365 platformlarımız ile sektörel faaliyetlerimize devam etmekteyiz. Özellikle Trade365 platformlarımızla, ihracatçılarımız yabancı satın almacılarla bir araya gelmekte ve 365 gün ürün sergileme imkanına sahip olmaktadır. Alüminyum sektörünün dijital platformu olan turkishaluminium365 sitemizi yenileyerek daha kullanışlı ve etkin hale getirdik. Yenilenen web sitemiz Mayıs 2023 itibariyle yayında olacak. İhracatçılarımızla bir araya gelmekteyiz. İDDMİB olarak gerçekleştireceğimiz 16 projemizden biri olan Genç İhracatçı Buluşmalarına devam ediyoruz. 19 Mayıs 2022 tarihinde 100 ve 29 Kasım 2022 tarihinde ise 162 Genç İhracatçının katılımı ile, 2022 yılında Genç İhracatçılarla 2 kez bir araya geldik. 2023 yılında da Genç İhracatçı Buluşmalarımız devam edecek. Bu çalışmaların en önemlilerinden bir tanesi de sizin sektörel toplantılarınızı genişletip, sizlerle beraber daha çok istişarede bulunmak.  Ne kadar çok istişarede bulunursak ne kadar çok sizleri dinlersek ve ne kadar sizleri anlarsak o kadar çok temsiliyetimiz artıyor.” değerlendirmesinde bulundu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın