II. KARGO, KURYE, LOJİSTİK ZİRVESİ VE FUARI BAŞLADI
POSTA GÖNDERİLERİMİZ 2022’DE 1,7 MİLYAR ADETE ULAŞTI
Türkiye’nin posta ve kargo sektöründeki tek etkinliği olan II. Kargo, Kurye, Lojistik Zirvesi ve Fuarı başladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan: “2022 yılında e-ticaret hacmi yüzde 109 arttı ve yaklaşık 801 milyar TL olarak gerçekleşti”
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu: “Ülkemizde posta sektörü 90 bini aşkın personel ile hizmet veriyor. Posta gönderisi hacminin 2022 yılında 1,7 milyar adet seviyede gerçekleştiğini görüyoruz.”
Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği Başkanı Fatih Önyol: “Türkiye, Ortadoğu, Yakın Asya’nın kargo üssü haline geldi. Türkiye’ye PPSE Zirvesini ve Fuarını kazandırdığımız için gururluyuz”
Berrmak Satış ve Pazarlama Müdürü Onuralp Çelik: “Yılda 4 milyarın üstüne paketin dağıltıldığı, bizim gibi mühendislik firmalarının yurt dışında projeler ürettiği bir ekosistemin parçasıyız”
Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği’nin (KARİD) öncülüğünde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nun destekleriyle hayata geçirilen II. Kargo, Kurye, Lojistik Zirvesi ve Fuarı (Post & Parcel II. Summit & I. Expo – PPSE), Pullman İstanbul Kongre Merkezi’nde 4 Mayıs 2023 tarihinde başladı. İki gün sürecek etkinlikte, kargo, kurye ve lojistik sektörü temsilcileri ve sektör paydaşları buluştu.
PPSE’nin açılışını; Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği Başkanı Fatih Önyol ile Berrmak Satış ve Pazarlama Müdürü Onuralp Çelik gerçekleştirdi.
2022 yılında e-ticaret hacmi yüzde 109 arttı
6 Şubat tarihinde meydana gelen ve ülkemizi derin üzüntüye boğan depremlerin ardından, yaraların sarılması, hayatın normale dönmesi ve yeniden daha iyi imkanlarla inşa çalışmalarını yürüttüğümüz bir dönemden geçtiğimizi belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan: “Deprem bölgesinde posta hizmetlerinin insanımıza yardım eli uzatmada ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu bir kez daha gördük. Posta hizmet sağlayıcılarımız afet bölgesinde ihtiyaçların ulaştırılması konusunda büyük destek sağladılar. Yaraların sarılmasında insanımızın yanında oldular. Pandemide de posta sektörü insanımızın eli ayağı oldu. Öyle ki e-ticarete mesafeli pek çok işletme ve tüketici bu alanda faaliyetlerini yoğunlaştırdılar. Rakamlara baktığımızda, ülkemizde 2022 yılı verilerine göre e-ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 109 artışla yaklaşık 801 milyar TL olarak gerçekleştiğini görüyoruz. 2022 yılında e-ticaretten kaynaklı sipariş adetleri bir önceki yıla göre yüzde 43 artış ile yaklaşık 3.4 milyon adetten 4.8 milyon adede yükseldi. 2022 yılında perakende e-ticaret hacmi ise yaklaşık 460 milyar TL olarak gerçekleşti. Artan e-ticaret hacmi, beraberinde etkili bir taşımacılık ve lojistik sistemini de gerekli kılıyor. Günümüzde bir ürünü ucuz alabilmekten daha önemli olan o ürüne ulaşabilmek. Dijitalleşme ve teknolojik gelişmelere uygun altyapıların kurulması posta ve kargo sektörünün gelişimi için büyük önem arz ediyor. Yakın gelecekte taşımaların daha teknolojik bir hal alması kaçınılmaz. Drone ve otonom araçlarla hizmet verilmesi mevcut durumda dünyada çok kısıtlı bir hizmet olsa da yakın gelecekte bu tür gelişmelerin yaygınlaşacağını öngörüyoruz. Posta ve kargo hizmeti sunan şirketlerin de teknolojiyi yakından takip ederek robotik sistemler ve dijital çözümlerden yararlanması artık bir mecburiyet oluşturuyor. Kargo, Kurye, Lojistik Zirvesi ve Fuarı posta ve kargo alanında teknolojik gelişmelerin, yeniliklerin konuşulacağı bir etkinlik. Bu etkinliğin geleneksel hale gelmesini temenni ediyorum.”
Posta gönderisi hacmi 1,7 milyar adete yükseldi
PPSE’ye video ile katılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise şunları söyledi: “Ülke olarak deprem felaketi nedeniyle zor günlerden geçiyoruz. Posta hizmet sağlayıcıları, bu felaketin ilk anından itibaren deprem bölgesine kritik önem taşıyan yardım malzemelerinin hassasiyetle taşınması ve dağıtılmasında önemli bir rol üstlendi. Bakanlığımız ve kurumumuz olarak da bizler de aktif çalışmalar yürüttük ve yürütüyoruz. PPSE kapsamında posta kargo sektöründe dijitalleşmeyi, e-ticaretin etkilerini, yenilikleri konuşacağız. Tüketici açısından baktığımızda dinamik teknoloji sürecinin posta sektörüne yansımasıyla yeni teslimat hizmetlerinin ortaya çıktığını görüyoruz. Posta sektöründe kullanılan otonom araçlar, robotlar, drone’lar gibi yenilikçi teknolojiler PPSE’de tanıtılacak. Pandemi, e-ticaret ve dijital platformların kullanımını hızlandırmış ve bu durum posta sektöründe kullanıcı davranışlarında hızlı gelişmelere yol açmıştır. Küresel yurt içi paket hacimlerine baktığımızda 2019 ila 2021 arasında yüzde 33,6 oranında arttığını görüyoruz. Bu posta istatistiklerinde yurt ici paket açısından şimdiye kadar kaydedilen en yüksek yıllık büyüme oranı. 2021’de yaklaşık 2,26 milyar USD olan küresel posta ve paket otomasyon pazarının 2028 yılına kadar 9,6 milyar USD’ye ulaşması bekleniyor. Ülkemizde ise posta ve kargo sektörünün hızla geliştiğini, dönüştüğünü görüyoruz. 2022 yılı içerisinde kargo gönderilerinden elde edilen gelirlerin bir önceki yıla kıyasla yüzde 87 artırarak 28,9 milyar TL’ye ulaştığını görüyoruz. Sektörde yapılan yatırımların ise 2022 yılında 2,6 milyar TL’yi aştığı kaydediliyor. Biz de BTK olarak sektörde gerekli gördüğümüz düzenlemeleri yaparak bu ilerleyemeye destek oluyoruz. Ülkemizde halihazırda yetkilendirilmiş ulusal ve yerel düzeyde 40 hizmet sağlayıcı posta sektöründe hizmet sunuyor. Ülke genelinde 9 bin 500’i aşkın noktada şube ve acenteleri ile 90 bini aşkın personelle hizmet veriyor. Posta gönderisi hacminin 2022 yılında 1,7 milyar adet seviyede gerçekleştiğini görüyoruz.”
Türkiye, Ortadoğu ve Yakın Asya’nın kargo üssü konumunda
PPSE’nin açılışında depremde hayatını kaybeden vatandaşlara ve çalışma arkadaşlarına başsağlığı dileyen Türkiye Kargo, Kurye ve Lojistik İşletmecileri Derneği Başkanı Fatih Önyol, “Deprem felaketinde binlerce personelimiz, yüzlerce şubemiz, yüzlerce aracımız etkilendi. Sektör olarak depremzede konumuna geçtik. Ancak sektör olarak bakanlığımız ve BTK ile çok hızlı koordine olarak ihtiyaçları belirledik ve tüm şubelerimizi deprem yardım toplama merkezi haline dönüştürdük. Tonlarca yiyecek, su ve yardım malzemesini bölgeye taşıdık, yine üye şirketlerimizle birlikte yurt dışından gelen tonlarca yardım paketini bölgeye ulaştırdık. Sektör olarak ülkemizin ve milletimizin zor zamanlarında yanında olmak için hassasiyetle yaklaşıyoruz. Pandemi ve sonrasında yaşanan deprem felaketinde kargo-posta işletmecileri olarak ilk günden beri sahada yer aldık. Deprem bölgesini kalkındırmak amacıyla buradaki ticareti hareketlendirmek için elimizden geleni yapacağız. Pandemi ve sonrasında yaşadığımız deprem felaketinde aldığımız hızlı aksiyonlar bizi bölgede de rol model haline getirdi. Ülkemiz bu başarılarıyla Türkiye, Ortadoğu, Yakın Asya’nın kargo üssü haline geldi ve giderek de bu konumunun artacağına inanıyoruz. PPSE’de şu an kullandığımız ve kullanacağımız teknolojileri barındıran bir Fuar ve Zirve. Eskiden biz bu etkinlikleri takip etmek için yurt dışına giderdik; PPSE ile sektörümüzün global rekabetçi vizyonunu ortaya koyuyoruz. Türkiye artık Avrupa’ya otonom sistemler, konveyör sistemleri ihraç eden bir konumda. Türkiye’ye bu etkinliği kazandırdığımız için gururluyuz” diye konuştu.
Yılda 4 milyarın üzerinde paket dağıtılıyor
Berrmak Satış ve Pazarlama Müdürü Onuralp Çelik şunları söyledi: “Yılda 4 milyarın üstüne paketin dağıltıldığı, bizim gibi mühendislik firmalarının yurt dışında projeler ürettiği bir ekosistemde yaşıyoruz. Sektörün bu büyümesine aracılık eden tüm paydaşların burada bir arada olması son derece kıymetli. Biz de Berrmak olarak iki yıldır bu etkinliğin ana sponsoru olmaktan gurur duyuyoruz. KARİD’e bu etkinliği ülkemize kazandırdığı için teşekkür ediyoruz.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.