Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Erdem Ercan Başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Meclis Üyelerinin katılımıyla Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısında yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1207 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Mart ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Tuncay Cebeci’nin sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ve gündeme ilişkin bilgiler vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, açıklamalarında şunlara değindi:

“Türkiye ekonomisi son birkaç yıldır zorlu bir dönemden geçiyor. Pandemi nedeniyle ekonomi de başlayan daralma; Rusya savaşı ve küresel sarsıntılarla ciddi bir noktaya ulaştı. Yüksek enflasyon, fiyat istikrarının sağlanamaması, işsizlik, reel olmayan döviz kuru ve enerji ve diğer maliyetlerdeki artış devam ederken, seçim süreci de ekonomimizdeki istikrarı etkiliyor.

Bu arada malum seçim dönemine girdik. 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketi, seçim atmosferi nedeniyle neredeyse gündemdeki önemini yitirmeye başladı. Bu yaşadığımız acıyı unutmamalıyız. Önlem almayı ihmal etmemeli, hazırlıklarımızı unutmamalı ve deprem bölgesindeki halkımızın ihtiyaçları için kalıcı çözümler üretmeyi bırakmamalıyız. Seçimler gelir geçer ama deprem tehlikesi ve depremzedelerin acıları geçmeyecek. Biz deprem ülkesiyiz. Hiçbir gündemimiz bunun önüne geçmemeli.

Her zaman hepimizin dediği gibi, “SATSO siyaset üstü bir kurumdur” biz kanaat önderi bir kurumuz. Ve siz bu kurumun üyeleri olarak bu çatı altında, SATSO kimliğinizle tarafsızlığınızı korumalısınız. Bizler SATSO meclisi olarak; bu kürsüden ilimiz ve ekonomi ile ilgili görüşlerimizi Sakarya’nın yüksek yararını gözeterek paylaşıyoruz. Aynı şekilde devam edeceğimize inanıyorum. Siyasi düşüncemiz ve hizmet alanlarımız ne olursa olsun ortak noktamız bu şehir. Sorumluluk duygumuz ve basiretimizle şehrimiz için çalışmaya devam edelim. Elbette herkesin bir siyasi görüşü vardır. Ancak bu çatı altında esas olanın; şehrimiz için hizmet ve birlikteliğin verdiği güç olduğunu hiç unutmayın. Seçimler demokrasinin bayramıdır. Ülkemizin geleceği için, hoşgörü içinde, bu süreci geçirip iş dünyası olarak önümüze bakmalıyız.

Değinmek istediğim diğer bir konu şudur ki; son günlerde siyasi partiler tarafından seçmene birçok vaatler veriliyor. Ama bir de piyasa gerçekleri var. Siyasi partilerin seçim vaatlerinin ekonomik anlamda tolere edilemez olması, seçim sonrasında iş dünyasını sıkıntıya sokabilir. Bu, mutlaka göz önünde bulundurulmalı. 3 yıla yakın bir süredir ekonomik olarak zor günler geçiren bir iş dünyası var. Bu duruma rağmen canla başla üretmeye, sanayinin çarklarını döndürmeye devam ediyoruz. Ancak, iş dünyamız bu ekonomik yükü kaldıracak gücü kaybetmeye başladı. Ekonomik iyileşmenin devam etmesi için; hükümetin yeni reformlara odaklanması, yeni teşvik paketlerinin bir an önce tabana yayılması, iş dünyasına tamamen yüzünü çeviren bankaların tekrar iş dünyasının yanında yer alması gerekiyor.

Mülteci Sorunu

Önümüzdeki seçim sürecinin ardından mülteci sorununun mutlaka çözülmesi gerekiyor. Ülkemizde 10 milyonu aşkın başı boş mültecinin bulunması geleceğimiz için asla sağlıklı değil.

Kısacası seçim sürecinden sonra iş dünyamızın hareket alanının açılmasını temenni ediyorum. 2023-2027 dönemi genel seçimlerinin ülkemize, ilimize ve adaylarımıza hayırlı olmasını diliyorum. Biz kadim tarihi, güçlü halk iradesi ve girişimci ruhu ile geleceğe sağlam adımlarla ilerleyen dinamik bir ülkeyiz.

2022 Yılı Sakarya Tarım Verileri

AYVA üretiminde her yıl olduğu gibi bu yıl da 1. Sırada yer aldık ve ülkedeki ayva üretiminin %52’si bizim topraklarımızda yetişti. Ülkemizde üretilen süs bitkilerinin %25’i şehrimizde üretiliyor ve bu sektörde 2. Sırada yer alıyoruz. Geçtiğimiz yılda fındık üretimi bir önceki yıla göre %2,4 artmış ve 98 bin 469 ton olarak gerçekleşmiş. Şehrimiz fındık üretimi en yüksek 3. İl konumunda. Bunun gibi sıralamayı genişletirsek; marul üretiminde 1., kerevizde 2., armutta 3., enginar ve balkabağında ise 4. Sırada yer alıyoruz. Daha onlarca farklı ürünün üretiminde ilk 10 sıra içerisindeyiz. Sakarya iklimi, toprak yapısı ve nüfusu ile tarımın başkenti olabilecek potansiyelde bir şehirdir.

Hayvancılık Üretimi

Hayvancılıkta ise tavuk üretiminde %10,2 pay ile 3. Sırada yer alıyoruz. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayılarında bir gerileme durumu söz konusu. Bu gerilemedeki en temel sebep girdi maliyetlerindeki artış. Ekonomideki kara bulutların dağılması ile hem şehrimizde, hem ülkemizde hayvancılık faaliyetlerinin daha iyiye gideceğini umuyoruz. Güzel bir haber ise arıcılık faaliyetlerinde. Şehrimizde 2021 yılında 89 bin 467 arı kovanı bulunurken, 2022 yılında bu sayı 95 bin 857’ye yükselmiş. 2022 yılında bitki ve hayvan olmak üzere tarımsal üretimimizin toplam değeri, 5.1 milyar TL’den 6.5 milyar TL’ye yükselmiş durumda.

Sakarya Turizmi 2022

2022 yılında şehrimize giriş yapan turist sayısı bir önceki yıla göre %32, 2020 yılına göre ise %90 artmış durumda. Ayrıca geçtiğimiz yıl yerli turist sayısı %27, yabancı turist sayısı ise %99 oranında artış göstermiştir. Şehrimizde turizme olan talebin artması, beraberinde arzı da önemli ölçüde arttırdı. Sakarya’da turizm işletme belgeli otel sayısı son yıllarda ciddi oranda artış göstermiştir. Turizm konusunda da iddialı bir il oluyoruz.

Bungalov Turizmi

Bunun yanı sıra Sapanca’daki tesislerin taleplere yetişemediğini de duyuyoruz.  Özellikle bungalov tesisleri bunların başında geliyor. Ancak bu bungalovların Sapanca’nın doğal dokusunu, görüntüsünü bozmadan düzenlenmesi gerekli. Sıkışık dar alanlarda yan yana birçok bungalov değil, geniş alanlarda ferah şekilde yapılması Sapanca’nın dokusunu korumak açısından da faydalı olacaktır.

Sanayi

AGDAŞ’tan aldığımız verilere göre, 2022 yılında sanayide doğal gaz tüketimi 2021 yılına göre %9 azalmış durumda. Sanayide enerji tüketiminin üretim ve kalkınma üzerindeki önemli parametrelerden biri olduğunu düşündüğümüzde, devletimizin enerji politikaları ve kendi gazımızı çıkarma gibi faaliyetlerinin ülke sanayisine olumlu şekilde yansımasını bekliyoruz.

İhracat

TİM tarafından açıklanan Mart ayı ihracat verilerine göre 488 milyon 935 bin dolar ile ciddi bir değer yakalamış durumdayız. Öyle ki bu değer geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %24, bir önceki aya göre ise %52 daha fazla. Yılın ilk 3 ayında 1 milyar 353 milyon dolarla en fazla ihracat gerçekleştiren 7. İliz.

Bitkisel Üretim ve Tarıma Dayalı İhtisas OSB

Ay başında “Sakarya Tarım Sektörü Temsilcileri” toplantısı için şehrimizde ağırladığımız tarım ve orman bakanımız ile görüşme fırsatımız oldu. Bakanımız, üzerinde yaklaşık 2 yıldır çalıştığımız projelendirip planlayarak kendilerine sunduğumuz “Sakarya Bitkisel Üretim Tarıma Dayalı İhtisas OSB” için olumlu görüşlerini kamuoyuna duyurmuştur. Çalışmalarımız genel seçimlerin ardından hızla başlayacak.

Dijital Dönüşüm

İşletmeler için dijital dönüşüm ve çağa ayak uydurmanın artık olmazsa olmaz olduğunu gördük. Dijital dönüşüm işletmelere çok sayıda fayda sunmaktadır.  Oda olarak biz de bunu uzun süredir odağımıza alarak girişimlerde bulunduk. “İmalat sektöründe dijital olgunluk seviyesinin belirlenmesi ve dijital dönüşüm yol haritası projesi” ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2023 Yılı Teknik Destek Programı’na başvurduk. Başvurumuzun onaylanması halinde başlangıçta 10 üye ve devamında da kobi geliştirme merkezi platformumuzdan diğer üyelerimize hizmet verecek şekilde ilerleyeceğiz.

Oyuncak Kampanyası

Bu ay depremzede çocuklarımıza bir oyuncak ve bayramlık kıyafet kampanyasını başlattık. Kampanyamıza üyelerimiz, CADDER, ASRİAD gibi STK’lar ile Sakaryalı Hemşehrilerimiz yoğun ilgi göstererek destek oldular. Toplanan oyuncak ve bayramlıklar da deprem bölgesine gönderilerek çocuklarımıza teslim edildi.

Sait Faik Abasıyanık Heykel Restorasyonu

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Sakaryalı yazarımız Sait Faik Abasıyanık’ın heykeli turizm komisyonumuzun titiz çalışmaları ile tefrişatı yapılmış olup, Sakarya Müzesi Bahçesi’ne taşınmıştır. Özel bir kaidenin üzerinde sergilenmektedir. Sait Faik Abasıyanık heykeli, artık kendi ismini taşıyan sokakta yer alıyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın