Blokzinciri ekosistemi ve kripto paralar tartışmalara konu olmayı sürdürdüğü bir çeyreği daha tamamladı. 2022’yi bir kış havasında ardında bırakan blokzinciri teknolojileri, Mart 2023’te 15 milyon aktif kullanıcıyla yeni bir rekora imza attı.
2022’de büyük borsaların iflasları, düşen yatırımcı güveni ve uzun süren kripto kışı gibi gündemlerle tamamlayan blokzinciri teknolojileri, 2023 ilk çeyreğinde yeni bir rekora imza attı. Silikon Vadisi merkezli risk sermayesi şirketi Andreessen Horowitz (a16z) tarafından nisan ayının başında yayımlanan 2023 Kriptonun Durumu başlıklı rapora göre blokzinciri teknolojileri, martta 15 milyon aktif kullanıcıya ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırdı.
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Gate Türkiye İş Geliştirme Direktörü Didem Gülyuva, “Blokzinciri tabanlı oyunların gücüyle gelişen GameFi, sarsıntılara rağmen dijital sahipliğe yeni bir boyut getiren NFT gibi kavramlar, blokzincirinin kullanım çeşitliliği geliştiriyor. Bu da yükselen teknolojide her dönemde biraz daha artan kullanıcı sayısını beraberinde getiriyor” dedi.
Blokzinciri kullanıcıları 2 yılda 2 katına çıktı
a16z tarafından hazırlanan raporda, kripto para birimi fiyatlarının 2021’deki zirvelerinden sonra 2023 itibarıyla istikrar kazanmaya başladığına dikkat çekildi. 2022’de 700’den fazla Web3 oyununun piyasaya sürüldüğünü kaydeden raporda, blokzinciri üzerinde işlem yapan tekil kullanıcı sayısının 2 yıllık süreçte iki katına çıktığı da belirtildi.
Spekülasyonların azaldığını, Web3 gerçek değerini kazandığını ve iş modellerinin güçlendiğini belirten Didem Gülyuva, “Daha iyi ölçeklenebilen ve daha iyi ürünler geliştiren blokzinciri odaklı finansal teknoloji girişimleri, maliyetleri düşürmeyi de başarabiliyor. Kripto işlemlerinde daha iyi komisyonlar sunuldukça blokzinciri daha da erişilebilir hale geliyor. Toplam blokzinciri işlemlerinin sayısında da son iki yılda yarı yarıya bir artış yaşandı” ifadelerini kullandı.
Temel göstergeler iyileşiyor
Ethereum gibi ekosistemlerdeki The Merge, Shanghai gibi güncellemelerin altyapı anlamında da ilerleme kaydedildiğini gösterdiğine dikkat çeken Gate Türkiye İş Geliştirme Direktörü Didem Gülyuva, “Bu gibi yapısal gelişmeler kripto para medyası haricinde manşetlere pek yansımaz. Oysa a16z raporunda da söylendiği üzere piyasa değeri, geliştirici aktivitesi, finansman ve yatırım oranları 10 yıldır istikrarlı bir artış gösteriyor. Blokzincirinde tahayyül bile edilemeyecek teknolojiler gerçek oluyor. Kısa vadeli oynaklıklar dizginlendikçe, kripto para ve blokzinciri teknolojilerinin gerçek vaadi daha belirgin bir biçimde ortaya çıkabiliyor. Bu anlamda değerlendirildiğinde blokzincirindeki temel göstergelerin tutarlı bir biçimde iyileşme trendi gösterdiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.
“Günlük işlem hacmimiz 5 milyar doların üzerinde”
Kriptoya açılan kapı mottosuyla 224’ü aşkın ülkede faaliyet gösterdiklerini ve 12 milyondan fazla kullanıcı tarafından kullanıldıklarını ifade eden Gate.io Türkiye İş Geliştirme Direktörü Didem Gülyuva, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“Gate.io 2013’te kripto para teknolojilerinin, blokzincirinin ve merkeziyetsiz finansın potansiyeline inanarak kuruldu. Bugün geldiğimiz noktada özenli bir seçim süreci yürüterek 1.400’ü aşkın kripto para birimini platformumuzda listeledik. Günlük işlem hacmi 5 milyar doların üzerine çıkan Gate.io olarak spot ticaret, kaldıraçlı ticaret, kaldıraçlı ETF ve vadeli işlemler gibi farklı ürünlerimiz, yatırım kopyalama gibi sosyal yatırımcılığa dokunan özelliklerimiz ve kurumsal ya da yüksek net değerli yatırımcılar için geliştirdiğimiz özel çözümlerimizle her yıl iyileşme eğilimi gösteren ve hizalanan blokzinciri ekosisteminde ilklerin, güvenin, kullanım kolaylığının öncüsü olma amacıyla çalışmaya devam ediyoruz.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.