Depo ve raf sistemleri alanında küresel çapta projelere imza atan,  dünyanın en büyük e ticaret firmaların akıllı raflarını ve depolarını üreten Temesist, başta Avrupa ve Amerika kıtası olmak üzere 80 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. 2023 yılına ihracata Avrupa ağırlıklı başladıklarını ifade eden Temesist Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Gül, eylül ve ekim aylarında akıllı raf sisteminde tamamen yerli ve milli üretim akıllı robot yatırımını duyuracaklarını belirtti. Bir Türk firması olarak dünya devi firmaların Türkiye’de de akıllı raflarını ve depolarını ürettiklerini açıklayan Gül, “Halihazırda dünya devi firmaların projeleri devam ediyor. Pandemi döneminde bekletilen projeler hayata geçmeye başladı. Çok yoğun bir üretim sürecinden geçiyoruz 2023 yılına çok iyi başladık aylık üretim ve satış hedeflerimizin üstünde seyrediyoruz. Bu sebeple 2023 bizim için yatırım yılı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bilecik Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 20 bin metrekare büyüklüğündeki fabrikadan 80 ülkeye ihracat yapan depo ve raf sistemleri alanında faaliyet gösteren Temesist, yeni yatırımla kapasite artırımına gidiyor. 2023 yılının ikinci yarısında tamamlanacak yeni fabrika yatırımıyla, kapasitelerini yüzde 20 artıracaklarını ifade eden Temesist Yönetim Kurulu Başkanı Halil İbrahim Gül, açılacak yeni fabrika ile çalışan sayılarının da 600’e ulaşacağını duyurdu. 50 milyon TL’lik yeni fabrika yatırımı ile yüzde 20 kapasite artırımına gideceklerini ve çalışanların tamamının mühendis olacağını kaydeden Gül, eylül-ekim aylarında yine Türk mühendislerin geliştirdiği 25 milyon TL’lik teknoloji yatırımını duyuracaklarını ifade etti. Yaşanan küresel sorunlara rağmen ihracat hedeflerine ulaşma noktasında çalışmalarına devam ettiklerini dile getiren Gül, grup olarak 2022 yılında cirolarının 1 milyar TL’ye yaklaştığını kaydetti. 2023 yılında ihracatlarını artırmak istediklerini belirten Gül, “Yeni yıla ihracatta Avrupa ağırlıklı olarak başladık. Amerika’ya depolar yapıyoruz, ihracatımız devam ediyor. Geçen yıl Kanada’da akıllı depolar kurduk. İngiltere, Almanya, Fransa, Sırbistan, Romanya gibi ülkelerde halihazırda devam eden montajlar ve yeni siparişler var.” dedi.

ÜRÜNLERİN TAMAMI TÜRKİYE’DEN

2022 yılında Avrupa ihracatının oturduğunu, 2023-2024 yıllarında hedef pazarın Amerika olduğunu dile getiren Gül, “Amerika ve Kanada’ya raf üretiyoruz. ABD’de  yeni şirket kurma çalışmalarımız devam ediyor. Avrupa’da  Almanya’da, İngiltere’de, Bulgaristan’da ve Sırbistan’da olmak üzere  4 ülkede şirketimiz var. Bunlar sadece satış ofislerimiz, üretimin tamamı Türkiye’den gidiyor.” ifadelerini kullandı.

Samsung’un, Fransa ve Polonya’daki depolarını yaptıkları belirten Gül, Tanzanya’da yeni aldıkları akıllı depo siparişinin ise İspanya’dan geldiğini ifade etti. 2023 yılında ihracatta en çok Almanya ve İngiltere’nin öne çıktığını söyleyen Gül, arşiv sektöründe Türkiye’de yüzde 80, İngiltere’ de yüzde 50 ve Gürcistan’da ise yüzde 90 oranında pazar payına hakimiz. Afrika’da ise Gana da ve Nijerya’da şirketlerimiz var. Gana’da Çin firmaları  ile rekabet ediyoruz. Depo raf pazarında önemli bir pay alıyoruz.2022 ciromuzun yüzde 28’i ihracattan geriye kalanının tamamı yurt içinden geldi. 2023’te yaptığımız ihracatı da 2022 yılına  göre en az yüzde 50 artırmayı hedefliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

AVRUPA TAMAM, YENİ HEDEF ABD

Daha önce NATO’nun Afganistan’daki depolarını yaptıklarını hatırlatan Gül; “Zor coğrafyalardan Libya’da, savaş döneminden önce çok büyük projeler gerçekleştirdik. 2022 yılında Libya’da yeniden projeler yapmaya başladık. Tüm zorluklara rağmen projelerimizi başarıyla teslim ediyor, ülkemize döviz kazandırmaya devam ediyoruz.” dedi. Halil İbrahim Gül, son zamanlarda özellikle Avrupa’dan, rafların içinde iklimlendirilmiş tarım için depo taleplerinin gelmeye başladığını belirtti. Türkiye’de donmuş balık raflarının da neredeyse yüzde 100’ünün Temesist tarafından yapıldığının bilgisini paylaşan Gül, “Türkiye’de şimdiye kadar böyle bir şey yoktu. Özellikle Karadeniz’de birçok depo yaptık. Şu an Elazığ’da balık için depo yapıyoruz. Konya’da, Çerkezköy’de dondurma depolarını, Türkiye’de soğuk odaların hemen hepsini biz yapıyoruz. Birçok markanın dondurmaları bizim depolarımızda saklanıyor.” dedi.

TÜRK MÜHENDİSLER GELİŞTİRDİ

Yurt içinde yapılan depolarda yabancı rakipleri de olduğunu kaydeden Gül, “Temesist olarak içeride yabancı rakiplerimizin de önüne geçerek, dünya devi firmaların akıllı raflarını ve depolarını yaptık. Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası büyük firmaların, tüm dünyadaki projelerine de teklifler veriyoruz,  nakliye ve montaj durumlarının lehimize olduğu ülkelerde projeler alabiliyoruz.” dedi.

Üretimin tamamen yerli ve milli olduğunun altını çizen Gül, “Fiyatlarımız, Avrupa’daki rakiplerimize göre daha uygun. Türk mühendislerimizin tamamen yerli olarak geliştirdikleri teknoloji ile Avrupa’da büyük firmalara yapmış olduğumuz işlerin referans olması, firmamızın donanım ve kapasitesi  uluslararası firmaların bizi tercih etmesinin başlıca sebepleri arasındadır.” ifadelerini kullandı.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın