Yerkürenin en büyük petrol dışsatımcı firması Suudi Aramco, Pazar günü (26/03/2023) yaptığı açıklamada, içinde bulunduğumuz yılın ikinci çeyreğinde Çin’deki bir yatırımının büyük bir bütünleşmiş rafineri ile petrokimya tesisi yapımına başlayacağını duyurdu.
Sözkonusu proje geçen yılın Mart ayında açıklanmıştı.
Aramco, Çin’deki firması Huajin Aramco Petrokimya Firması’nın günde 300.000 varil petrol işleyebilen rafineri ile yılda 1,65 milyon ton etilen ile 2 milyon ton paraksilen üretebilen petrokimya tesisi kuracağını dile getirdi.
Ortak girişim, Suudi Aramco firması, Çinli North Industries Corp (Norinco) firmalar grubu ile Panjin Xincheng Industrial firmalar grubundan oluşuyor.
Aramco, Çin’in Liaoning eyaletinde kurulmakta olan tesise günlük 210.000 varil ham petrol sağlayacak. Tesisin 2026 yılına kadar tümüyle işler duruma gelmesi bekleniyor.
Aramco’nun petrol gelirlerinin yeni yatırımlar için kullanılmasından sorumlu başkan yardımcısı Mohammed Al Qahtani, “Bu önemli proje, Çin’in akaryakıt ile kimyasal ürünlerde artan istemini destekleyecek.” yorumunda bulundu.
Al Qahtani ayrıca, “Proje bunun yanısıra, küresel petrokimya isteminin giderek daha önemli itici gücü durumuna gelen Çin’de ve daha geniş bir bölgede devam eden aşağı yönlü genişleme stratejimizin önemli bir kilometre taşını temsil ediyor.” yorumunu ekledi.
Çin, ulusal ekonomisini aşamalı olarak yeniden açarken yaklaşık üç yıl süren katı Korona salgını kısıtlamalarını sonlandırıyor olması nedeniyle içinde bulunduğumuz yılda rekor düzeylerde ham petrol dışalımı gerçekleştirmesi bekleniyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF), içinde bulunduğumuz yılda Çin’in gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 5,2 oranında artışla geçen yılın gayri safi yurtiçi hâsıla rakamından iki puan daha yüksek olmasını bekliyor. Ülkedeki ekonomik büyüme oranı, 2020 yılında yaşanmış olan küresel salgın sonucunda gözlenen yavaşlamanın ardından 2021 yılında %8,4’e yükselmişti.
Aralık ayında (2022) Suudi Aramco firması ile Çinli Petrol ile Doğalgaz Firması (Sinopec) Çin’de bir rafineri ile petrokimya kurmak üzere ön anlaşma imzalamışlardı.
Günlük 320.000 varil ham petrolü işleyecek rafineri ile yılda 1,5 milyon ton ürün kapasiteli petrokimya tesisi, 2025 yılı sonuna kadar çalışır duruma gelecek.
Aramco ayrıca ham petrol ile kimyasal ürünler sağlamak üzere Çinli Shandong Energy Grubu ile ön anlaşma imzaladı.
Anlaşmanın içeriği hidrojen, yenilenebilir enerji ve karbon yakalama-depolama ile ilgili teknolojiler arası işbirliğini de kapsıyor.
Norinco firmalar grubundan genel müdür yardımcısı Zou Wenchao, “Yatırım konusu büyük ölçekli rafineri ile petrokimya tesisi, Norinco Grubu’nun yüksek kaliteli Kuşak ile Yol girişiminin ortaklaşa gelişimini yaşama geçirmek ya da diğer deyişle gerçekleştirmek, endüstriyel yeniden yapılanmayı güdülemek, ülkedeki petrol ile petrokimya sektörlerini geliştirmek yolunda kilit bir projedir.” açıklamasını yaptı.
Zou Wenchao, “Proje aynı zamanda Çin ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik ile ticari işbirliğinin derinleştirilmesinde, ortak kalkınma ile gönencin sağlanmasında önemli bir rol oynayacaktır.” diye de ekledi.
Kaynak: world-energy
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.