Türkiye Seyahat Acentaları Birliği bünyesindeki TÜRSAB Akademi Müdürü Ümit Aydın’ın moderatörlüğünde TÜRSAB TV’de yayınlanan İK Stratejileri programında, İŞKUR İstanbul İl Müdürü Kadir Akyüz, turizmcilere yönelik meslek edindirme ve iş başı eğitim teşvikleri konusunda bilgi verdi.
TÜRSAB TV’de yayınlanan İK Stratejileri programına konuk olan İŞKUR İstanbul İl Müdürü Kadir Akyüz, kurumun istihdam teşvikleri ile ilgili bilgiler verirken konuyla ilgili izleyicilerden gelen soruları da yanıtladı.
TÜRSAB Akademi Müdürü Ümit Aydın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen programda konuşan İŞKUR İstanbul İl Müdürü Kadir Akyüz, “Meslek Edindirme” ve “İş Başı Eğitimleri” başlıkları altında iki farklı istihdam teşviki verdiklerini ifade etti.
Özellikle pandemi döneminde daha sık gündeme gelen Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasıyla İŞKUR’un ve istihdam desteklerinin tanınırlığının daha da arttığına işaret eden Kadir Akyüz, “Çok sayıda iş programımız ve teşviğimiz var. Meslek edindirme programları en çok ilgi gören teşviklerimizden. Meslek edinmek veya mesleğini değiştirmek isteyenlere kurs veriyoruz. Bu kurslardan özel sektör, dernek, meslek birlikleri ve vakıflar yararlanabiliyor” dedi.
TÜRSAB Akademi Müdürü Ümit Aydın meslek edindirme kurslarına örnek olarak TÜRSAB bünyesinde de özellikle bu sektörler ilgili bir bölüm okumuş gençlerin dahil edildiği Seyahat Danışmanlığı Kursunu örnek olarak verdi. Çok sayıda kursiyerin kurs sonrasında iş bulduğunu açıklayan Aydın, TÜRSAB’ın seyahat danışmanlığı kurslarının haricinde farklı kategorilerde de kurslar açmayı hedeflediklerini, sektöre faydalı olmak adında bu projelerini hızlandıracaklarını söyledi.
“İŞ BAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDA TOPLAM ÇALIŞANIN YÜZDE 30’U İÇİN TEŞVİK VERİYORUZ”
Programda, iş başı eğitimleri ile de bilgi veren Akyüz, iş arayan vatandaşların iş bulmasını kolaylaştıran bir program olduğunu vurgulayarak, 100 çalışanı olan bir işletmede maksimum 30 çalışan için iş başı eğitimi verebildiğini açıkladı. Akyüz, “İşverenin bu eğitimi alanlardan en az 21’ini işe alma zorunluluğu var. İlk üç ay iş başı eğitiminde kursiyerlerin asgari ücrete kadar olan maaşını ve SGK vergilerini biz karşılıyoruz. İşveren, işbaşı eğitimi alan kişileri; hizmet sektöründe 3 ay, sanayide 6 ay, bilişim sektöründe ise 9 ay gibi sektörlere göre değişen sürelerde istihdam etmesi gerekiyor. Böylelikle hem vatandaşlara iş bulmuş oluyoruz hem de iş verenlerin istihdam açığını kapatıyoruz. İŞKUR olarak işletmenin istihdam sürecini denetliyoruz. Bu program çerçevesindeki teşviğimiz 9 ay iş garantisi karşılığında kullandırılmaktadır. İşbaşı eğitim programında muhatabımız işverendir” şeklinde konuştu.
“SON ÜÇ YILDA SAĞLIK, GÜVENLİK, HAVACILIK, TEKSTİL, KONAKLAMA SEKTÖRLERİ TEŞVİKLERDEN YARARLANDI”
Son iki yılda İŞKUR’un istihdam teşviklerinden yararlanan sektörler sıralamasında sağlık, güvenlik, havacılık, tekstil, konaklama gibi sektörlerin öne çıktığına dikkat çeken Akyüz, Türkiye’deki istihdam sorununda arz-talep dengesizliğinin önemli bir rol oynadığına işaret etti. Akyüz, “Bunu azaltmak için işverenlerimizi, kurumlarımızın meslek edindirme kurslarına yönlendirmek lazım. Bu kurslardan yararlanan işverenlerin istihdam garantisiyle devam etmelerini bekliyoruz” dedi.
“İŞVEREN TEŞVİKLERLE İLGİLİ EN DOĞRU BİLGİYİ BİZDEN EDİNEBİLİR”
İŞKUR teşvik programları ile ilgili bilgilere ulaşma noktasında kurumların genelde en kısa yolu tercih ederek danışmanlık şirketlerine başvurduklarını kaydeden Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “İŞKUR olarak işletmelerimize teşviklerimizi anlatıyoruz. İşletmeler, bizim danışmanlarımızla irtibata geçerek tüm teşvikleri öğrenebilirler. Dışardan danışmanlık alan işverenler veya vatandaşlarımız maalesef bazen yanlış bilgi alabiliyorlar. En doğru bilgiyi bizden edinebilirler.
SEYAHAT ACENTALARININ İŞ BAŞI EĞİTİM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANMA KOŞULLARI
İş başı eğitimlerinin sektörde çalışmamış, iş arayanlara yönelik bir program olduğuna dikkat çeken Akyüz, seyahat acentalarının iş başı eğitimlerinden yaralanmaları noktasında katılımcı şartları hakkında şu bilgileri verdi: “İş başı eğitimlerinde alt sınır 15 yaş, üst sınırı da genel müdürlükçe belirlenen yaşlar olmak üzere son bir senede o işletmelerde hiçbir şekilde sigorta kaydı olmaması gerekiyor. İşverenle üçüncü dereceye kadar kan ya da hısım bağı olmaması, iş meslek danışmanlık hizmetlerinden faydalanmış olması ve başka bir yerde eğitim alınıyorsa üzerinde en az 9 ay geçmesi gerekiyor. Aslında sektörde çalışmamış, iş arayanlara yönelik bir program. Bizim amacımız yeni istihdam, genç istihdam. Bunu nasıl daha artırabiliriz, ileriye yönelik nasıl daha somut adımlar atabiliriz, buna önem veriyoruz. 15-20 yılını o sektörde geçirmiş iş arayan bir vatandaşımızın iş başı eğitim programından yararlanması çok da amaca yönelik bir hizmet değildir.”
TÜRSAB İŞKUR İLE PROTOKOL İMZALIYOR
Program moderatörü TÜRSAB Akademi Müdürü Ümit Aydın, 27 Ocak 2023 Cuma günü saat 10:00’da TÜRSAB ile İŞKUR İstanbul İl Müdürlüğü arasında iş başı eğitimleri ile ilgili bir protokol imzalanacağını ifade ederek protokol imza töreninin ardından İŞKUR uzmanlarının teşvik programları ile ilgili olarak seyahat acentalarına yönelik detaylı bir sunum yapacakları bilgisini verdi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.