Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı vergi affı hangi düzenlemeleri kapsayacak? CSK Denetim Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAV Vergi Platformu Başkanı Serkan Kumdakcı, yeni düzenlemenin detaylarını aktardı.

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren vergi affı düzenlemesine ilişkin müjdeyi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan verdi. Peki vergi affında borçlar silinecek mi? Hangi tarihli borçlar af kapsamına girecek? Yeni düzenlemeden kimler faydalanabilecek? Vergi affından yararlanabilmek için hangi adımları izlemek gerekiyor?

“REEL EKONOMİYE TAM ZAMANINDA YETİŞEN BİR DÜZENLEME”

CSK Denetim Yönetim Kurulu Başkanı ve TÜSİAV Vergi Platformu Başkanı Serkan Kumdakcı, yeni düzenlemenin detaylarını şu cümlelerle aktardı: “100 yıllık Cumhuriyet tarihimizin 39’uncu vergi barışı açıklandı. Son dönemde yaşanan yüksek enflasyon ve uzun süredir yüksek seviyelerde bulunan döviz kurları sebebiyle bozulan şirket bilançolarının düzenlenmesi, en önemlisi de ciddi anlamda yorulan reel ekonominin nefes alması için tam zamanında yetişen bir düzenleme oldu. Yeni Torba Yasa Teklifi’nin kapsam olarak daha önce yapılan düzenlemelere paralel oldukça geniş tutulması, başta reel sektör olmak üzere tüm mükelleflerini, hatta vergi mükellefi olmasa dahi kamuya vergi, SGK ve KYK borcu olan gerçek kişileri de kapsayacak ve toplumun tüm kesimlerinden gelen taleplerin tamamına yakın kısmının karşılayacak bir yasa olarak karşımıza çıkması bekleniyor.



Teklif kapsamında;



– 31.12.2022 tarihi itibariyle kesinleşmiş alacakların yeniden yapılandırılması



– Açılan davalardan vazgeçilmesi şartıyla dava safhasındaki ihtilaflı alacakların tasfiyesi
- Son beş yıllık dönem için matrah ve vergi artırımı



– Stok affı ve kasa-ortaklar cari hesabı gibi işletme kayıtlarının düzeltilmesi



– Varlık barışı süresinin uzatılması



– İmar barışı, düşük ÖTV ile ithal edilen araçların ÖTV affı ve diğer düzenlemelerin olacağı öngörülüyor.



Bu yeni düzenlemelerin de, son yıllarda yapılan vergi barışı yasalarına benzer şekilde detaylı ve kapsayıcı şekilde hazırlandığı konusunda bir kamuoyu var.”

2022 yılı matrah artırımı nasıl olacak?


Kumdakcı, 2022 yılına ait matrah artırımı ile ilgili ise,  “Yeni düzenlemede en çok merak edilen hususlardan biri hem gelir vergisi hem de kurumlar vergisi mükellefleri açısından henüz beyan dönemi başlamamış olması nedeniyle matrah artırımı hükümlerinin 2022 yılı için ne şekilde uygulanacağı konusu. Ancak burada da kurumlar vergisinin toplam vergi gelirlerindeki payının yüzde 10’lar seviyesinde olduğu ve bu tahsilatın da Türkiye’deki ilk 500 şirket üzerinden yapıldığı düşünülürse , beyan vermeden önce matrah artırımı hükümlerinin uygulanabileceği konusu hiç de uzak durmuyor” ifadelerini kullandı.



sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın