Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda konuştu: “En çok kadınları ve kız çocuklarını etkileyen, giderek derinleşen eşitsizlikler ile hızla artan yaşam maliyeti krizini görüyoruz.”

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) İsviçre’nin Davos kasabasında üçüncü gününde devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu yıl 53’üncüsü düzenlenen Davos Zirvesi’nin açılışı kapsamında gerçekleştirilen programda konuştu.

WEF’in belirlediği “Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği” temasının dünyadaki ikilemi ortaya koyduğunu söyleyen Guterres, “Dünyanın birçok bölgesi resesyonla karşı karşıya. Tüm dünya yavaşlama ile yüzleşiyor” dedi:

“En çok kadınları ve kız çocuklarını etkileyen, giderek derinleşen eşitsizlikler ile hızla artan yaşam maliyeti krizini görüyoruz.”

Konuşmanın ardından sosyal medya hesabından da bir mesaj paylaşan BM Genel Sekreteri, “Nesillerdir görülen en ağır bölünme ve güvensizlik seviyeleri ile karşı karşıyayız. Davos’ta liderleri barışı, sürdürülebilir kalkınmayı ve insan hakları geliştirmek için bölünmeleri köprülemeye ve işbirliğini yeniden sağlamaya davet ettim” dedi.

“Pandemi ekonomileri zorlamaya devam ediyor”

Guterres, Davos zirvesindeki konuşmasında, tedarik zinciri ve enerji alanında sıkıntılar yaşandığını, enflasyonla birlikte faiz oranlarının arttığını ve borç seviyelerinin savunmasız ülkeleri olumsuz etkilediğini aktardı.

“COVID-19 ekonomileri zorlamaya devam ediyor” diyen Guterres, dünyanın gelecekteki muhtemel salgınlara yeterince hazırlanmadığını söyledi:

“Katlandığımız onca şeye rağmen, salgının küresel halk sağlığına yönelik etkilerini öğrenemedik. Yeni salgınların gelmesine karşın hazır değiliz.”

“Dünyanın bazı bölgeleri yaşanmaz hale gelecek”

İklim kriziyle ilgili sorunlara da dikkati çeken Antonio Guterres, her hafta iklimle ilgili yeni bir korku hikayesinin ortaya çıktığını kaydetti.

BM Genel Sekreteri Guterres, dünyadaki sera gazı emisyonlarının rekor seviyelerde olduğuna işaret ederek “Küresel sıcaklık artışını 1,5 santigrat derece ile sınırlandırma taahhüdü heba oluyor. Daha fazla önlem alınmazsa 2,8 derecelik bir artışa doğru gidiyoruz” dedi:

“Bunun sonuçları yıkıcı olacak, gezegenimizin bazı bölgeleri yaşanmaz hale gelecek. Bu, birçok kişi için ölüm cezası.

“Ancak, bir sürpriz değil, bilim bunu yıllardır açıklıyor.”

“Ahlaki açıdan iflas etmiş bir finans sistemi”

Antonio Guterres, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaşı hatırlatarak dünyada savaş ve çatışmaların sürdüğünü söyledi:

“Özellikle Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, sadece Ukrayna halkının tarifsiz acısına neden olmuyor. Bunun aynı zamanda küresel yiyecek ve enerji, ticaret ve tedarik zinciri, nükleer güvenlik ile uluslararası hukuk alanlarında da derin küresel sonuçları oluyor.”

Guterres, özellikle Ukrayna ve Rusya’dan gıda ve gübre ihracatını kolaylaştırma konusunda ellerinden geleni yaptıklarını ancak Rusya-Ukrayna savaşında uluslararası hukukla ve BM Sözleşmesi ile uyumlu barıştan çok uzakta olunduğunu ifade etti.

Küresel sorunların çözümünde birlikte hareket etmekten de çok uzak olunduğunu dile getiren Antonio Guterres, sistemle ilgili eşitsizliklerin toplumsal eşitsizlikleri artırdığını ve ahlaki açıdan iflas etmiş küresel finansal sistemin var olduğunu belirtti.

Mevcut sistemin, ihtiyaç sahibi ve savunmasız orta gelirli ülkelere borç yardımı ve ayrıcalıklı finansmanı sürekli olarak reddettiğine de işaret eden Guterres, tüm bu ayrılıkları aşmaları ve yeniden güveni tesis etmeleri gerektiğine dikkati çekti.

Guterres, yapılacak reformlarla adaletli bir küresel sistem inşa etmenin gerekliliğine vurgu yaparken, “Gelişmekte olan ülkelerin yoksulluğu ve açlığı azaltmaları, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini ilerletmeleri için finansmana erişmesi gerekiyor” dedi.

“Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği”

Bu yıl “Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği” temasıyla 53.’sü düzenlenen WEF’te liderlere “dünyanın karşı karşıya olduğu krizleri birlikte ele alma ve koordineli eylem planı geliştirme” çağrısı yapılıyor.

İsviçre’nin Davos kasabasında 16 Ocak’ta başlayan ve 20 Ocak’a kadar sürecek olan, birçok ülkenin ve uluslararası örgütün lideri ile iş dünyası temsilcilerinin yer alacağı forum, 130 ülkeden 50’si devlet/hükümet başkanı olmak üzere 2 bin 700’den fazla katılımcıyı bir araya getiriyor. 

WEF’e bu yıl Türkiye’den resmi katılım yok.

Forum kapsamında ekonomi başta olmak üzere Rusya-Ukrayna Savaşı, COVID-19 salgını, teknoloji, enerji, iklim değişikliği, sağlık, göç ve uluslararası kriz konuları oturumlarda öne çıkan başlıklardan


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın