Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksi‘ni dün, Harvard Business Review Türkiye‘nin desteğiyle düzenleyeceği çevrimiçi toplantıda kamuoyuyla paylaştı.
2022’de Tuzla Açık Veri Portalı’nın açılmasında ana paydaş olarak yer alan AVTED, yeni projesiyle özellikle yerel yönetimlerde açık veri farkındalığının oluşması ve geliştirilmesini amaçlıyor.
Beş büyükşehir belediyesi rapora katkı sağladı
Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksi raporunda açık veri portalına sahip 5 büyükşehir belediyesinin (Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi) hem şeffaflık ve hesap verilebilirlik hem de açıklık kültürünün yaygınlaşması için attığı adımlar inceleme altına alınıyor.
Açık veri çalışmalarının daha da ileri taşınmasını sağlamak amacıyla hazırlanan rapor, uluslararası endekslerden yararlanarak hayata geçirildi ve araştırma metodolojisi raporda şeffaf bir şekilde paylaşıldı.
Açık Veri Endeksi Proje Yöneticisi Dr. Fatih Sinan Esen ve proje sorumlusu Sevda Yalınbaş, Açık Veri Endeksi raporunu hazırlama motivasyonlarını şöyle açıklıyor;
“Bu endeks açık veri çalışmalarını hazır olma, uygulama ve etki boyutlarıyla inceleyen bir gösterge araştırmasıdır. Raporu oluştururken de çok boyutlu bir motivasyomuz vardı; yerel yönetimleri uluslararası standartlara uygun şekilde açık veri çalışmalarına teşvik etmek, yapılan açık veri çalışmalarının sosyal etkisini ölçümlemek, faydalı bir rekabete imkân verecek karşılaştırmalı bir endeks sunmak ve verilerini hiç açmamış olan yerel yönetimlere ilham olmak istedik. Raporumuzu geri bildirimlerle geliştirerek her sene Türkiye Açık Veri Endeksi olarak yayınlamayı planlıyor ve tüm kurum ve kuruluşların katkısını bekliyoruz.”
“Verileri açma iradesini artıracağız”
Açık Veri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Eren ise Açık Veri Endeksi’nin verileri açma iradesini artıracağını ifade ediyor ve ekliyor;
“Bir açık veri barometresi oluşturmak derneğimizin ana hedeflerinden biriydi. Bu çalışmanın ülkemizde hem verileri açma iradesini arttıracağına hem de veri kaynaklarınının geliştirilmesine imkân vereceğine içtenlikle inanıyorum. Bu noktada ilk çalışmamıza katkı sunan büyükşehir belediyelerine örnek birer duruş sergiledikleri için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tüm vatandaşlarımızı ve kurum yöneticilerimizi de bu özel açık veri araştırmasını sunacağımız tanıtım etkinliğine davet ediyorum.”
Harvard Business Review Türkiye‘nin desteğiyle düzenlenecek tanıtım toplantısında Açık Veri Endeksi’nin kamuoyuyla paylaşımının ardından Akan Abdula, Doç. Dr. Dicle Yurdakul ve Dr. Çağla Gül Şenkardeş, HBR Türkiye, Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan’ın moderatörlüğünde “İçgörüyle Ulaşmak İçin Açık Veri” konusuyu tartışamaya açtı.
Raporda öne çıkanlar
Raporun toplam bulgularına bakıldığında ilk sırada İzmir Büyükşehir Belediyesi (79 puan) gelirken onu Bursa Büyükşehir Belediyesi (77 puan) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (77 puan) takip ediyor. Farklı boyutlara göre sıralamalar ise belediyelerin yapmış olduğu çalışmalara göre değişkenlik gösteriyor.
Katılımcılar ve tüm internet kullanıcıları tanıtım toplantısı sonrasında acikveriendeksi.org adresinden Yerel Yönetimler Açık Veri Endeksi raporuna ulaşabilecekler.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.