Yeni yıla girerken piyasalardaki heyecan devam etti. Hatta geçen hafta açıklanan FOMC tutanakları ve Fed yetkililerinin, enflasyonla mücadelenin daha sona ermediğini belirten oldukça ikna edici açıklamaları sonrasında bile piyasa hareketleri bize, faiz oranlarının yüzde 5’in altında bir değerde zirve yapacağını ve Fed faiz oranlarının da olması gerekenden 50 baz puan altında olacağını gösteriyor.

Ayrıca, hisse senetlerinin de olması gerektiğinden fazla fiyatlandığı düşünülüyor ve 2 yıllık hazine tahvillerinin getirisi de şu anda Fed fonlarının faiz oranıyla hemen hemen aynı düzeyde seyrettiğinden, piyasanın, faiz artışlarının yakın bir zamanda sona ereceğini düşündüğünü gösteriyor.

Fakat yine de ekonominin yavaşladığı görülüyor; PMI şu anda Mayıs 2020’den bu yana en düşük değeri göstermekte olup dış ticaret açığı ise, ithalatın azalmasıyla birlikte 4 ay içerisinde ilk defa Ekim 2020’den bu yana olan en düşük düzeye geriledi.

Bu durum bize, Fed’n faiz artışlarının imalat sanayi iştahı üzerinde etkili olduğunu gösteriyor, fakat ücret enflasyonuna bakıldığında, ücret artışı yavaşlamış olmasına rağmen ortalama saatlik kazançların Aralık ayında 12 ay öncesine göre halen yüzde 4’den fazla arttığını görülüyor.

Düşük istihdam oranları, çalışanların ücret artışlarının devam ediyor olması ve genel işgücü piyasasının halen sıcak olması, ekonomide herhangi bir yavaşlamayı veya Fed’in fiyat istikrarını yeniden sağlamak amacıyla esas olarak başarmak istediği hedeflerden ekside olan işgücü arz-talep dengesinin sağlandığını göstermiyor.

Aslında bu bir açmaz gibi gözüküyor. Zira güçlü işgücü piyasası; işgücü açığı anlamına gelmekte olup enflasyonist baskı yaratırken, bir yandan da faizler yükseldiği halde harcamalar aynen devam ettiği için ekonomiyi ayakta tutacak eldeki en iyi fırsatı, resesyondan kaçınmaya yönelik olarak ümit edilenin en iyisini sunuyor.

İşte bu makroekonomik arka plandaki koşullara rağmen, Bitcoin’in fiyatında, 2 hafta önce yayınlanan Bitfinex Alpha’dan beri neredeyse hiç hareket oluşmadı. Fakat yine de kısmen de olsa FTX’in çöküşünün sebep olduğu likidite eksikliğinden kaynaklanan ve Bitcoin piyasasını likidite açığıyla karşı karşıya bırakan daha kısa zaman dilimlerinde fiyat oynaklığı arttı.

BTC piyasasının toplam derinliği Ekim sonunda 14 bin adet BTC iken neredeyse yarıya düşerek 8 bin BTC civarında seyretti. Başka bir ifadeyle, aynı dolar değerindeki veya büyüklüğündeki bugün verilen büyük miktardaki bir işlem emri, 2 ay öncesindekine nazaran fiyat üzerinde iki kattan fazla bir etkiye sahip olacak. Büyük traderlar için bu durum al-sat yapmayı oldukça zor bir ortam haline getiriyor.

Üstelik, birçok market-maker da faaliyetlerini ve alım-satım işlemlerini azaltarak merkezi borsalar yerine kişilerin kendisinin denetiminde olan merkeziyetsiz alternatiflere yönelmiş durumda.

Kripto dünyasındaki en son haberleri özetlemek gerekirse, SBF’nin kefalet koşulları; Gemini ve Digital Currency Group arasında halen devam eden tartışma; Celsius’un iflasındaki son entirikalar; Coinbase tarafından yapılan 100 milyon dolarlık anlaşma; Silvergate’ten daha artık daha fazla para çekilebileceği gibi haberleri söyleyebiliriz.

Bu haftaki Bitfinex Alpha’da ayrıca token ekonomisi üzerine öğretici yazıların bulunduğu bir bölüm (Eğitim Bölümü) de bulunuyor. Nedir, nasıl çalışır ve nasıl ölçüp-değerlendirilir. Kriptodaki tüm yeni yatırımcılar için gerekli bir okuma parçası.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın