Sosyo Politik Saha Araştırmaları anketi, Buldan’ın “cumhurbaşkanı adaylığı” açıklamalarının HDP seçmeninin beklentileriyle çatışmadığını gösterdi. HDP’ye oy verenler, partinin birinci turda görünür olmasını, seslerini ve taleplerini duyurmasını istiyor.

Kürt seçmenin tutumuna ilişkin ayrıntılı araştırmalarıyla bilinen Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin Aralık sonu ve Ocak başı arasında gerçekleştirdiği kamuoyu araştırması, 2023 seçim sonuçları ve seçmenin HDP’den beklentileri konusunda dikkate değer bulgular ortaya koydu.

Millet İttifakı gençler arasında önde 

“Hali hazırda var olan hangi ittifaka oy verirsiniz?” sorusuna görüşmecilerin yüzde 32’si “Millet İttifakına” yüzde 30,7’si “Cumhur İttifakına”, yüzde 2,5’i “Emek ve Özgürlük İttifakına oy veririm” karşılığını verdi. 

Seçmenlerin yüzde 17,8’i bir ittifaka “oy verdiğim parti içinde olursa ancak oy verebilirim”, yüzde 11,3’ü “Hayır, hiçbir koşulda mevcut ittifaklara oy vermem”, yüzde 5,5’i “Kararsızım” yanıtını verdi.

▶ Bu sonunçlara göre, Millet ittifakı Cumhur İttifakı’ndan yüzde 1,3 puan önde. İlk kez oy kullanacak gençleri de içeren 18-24 yaş grubunun yüzde 36,60’ı oynu Millet ittifakına, yüzde 19,50’si Cumhur İttifakına verme eğiliminde. 

Suriye harekatlarının oy
vermede önemli etkisi yok 

“İstanbul Taksim’de geçtiğimiz ay yaşanan patlama ve ardından Suriye’nin Kuzey/Kuzey Doğusuna gerçekleşen operasyonlar/sınır ötesi operasyonlar oy verme davranışınızı nasıl etkiliyor?” sorusuna görüşmecilerin önemli bir bölümü olumsuz yanıt veriyor.

▶ Buna göre soruyu yanıtlayanların yüzde 66’sı “Etkilemiyor”, yüzde 15,2’si “Oy verdiğim partiye daha sıkı sarılmama yol açıyor”, yüzde 8,5’i “Kararsız kalmama neden oluyor”, yüzde 6,5’i “Sandığa gitmeyi düşünmüyorum” seçeneğini işaretledi. 

AKP geriliyor,
muhalefet partileri ilerliyor

“24 Haziran 2018’de gerçekleşen Genel Seçimlerde hangi partiye oy verdiniz?” sorusuna görüşmecilerin yüzde 31,6’sı “AKP”, yüzde 20,6’sı “CHP”, yüzde 10’u “İYİ Parti”, yüzde 9,8’i “HDP”, yüzde 6,5 “MHP”, yüzde 0,4’ü “Saadet Partisi” ve yüzde 21’i “Oy kullanmadım” yanıtlarını verdi.

Aynı gruba yöneltilen “Bu Pazar Bir Genel Seçim olursa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna ise yüzde 27,7’si “AKP”, yüzde 23,8’i “CHP”, yüzde 11,1’i “İyi Parti”, yüzde 10,9’u “HDP”, yüzde 5,4’ü “MHP”, yüzde 2,4’ü “Deva Partisi”, yüzde 0,7’si “Saadet Partisi”, yüzde 0,6’sı “Gelecek Partisi”, yüzde 0,5’i “TİP” derken, yüzde 8,2’i “Kararsızım”, yüzde 8,4’ü “Oy kullanmayacağım” yanıtlarını verdi.

▶ Bu yanıtlara göre, AKP 2028 seçimlerine göre yüzde 3,9’luk bir oy kaybı yaşarken; CHP’de yüzde 3,2’lik, İYİ Parti yüzde 1,1’lik, HDP’de de yüzde 1,1’lik bir artış görüldü.

HDP seçmeni ittifaktan yana

“Hali hazırda var olan hangi ittifaka oy verirsiniz?” sorusunun “Bu pazar bir genel seçim olursa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu ile karşılaştırmasına ilişkin sorulara, HDP’ye oy vereceğini belirten katılımcıların yüzde 48,3’ü “oy verdiğim parti içinde olursa ancak oy verebilirim”, yüzde 26,2’si hayır, hiçbir şekilde oy vermem”, yüzde 19,8’i “Emek ve Özgürlük İttifakına oy veririm” diye karşılık verdi.

“Oy vermeyi düşündüğünüz partinin genel seçimlere bir ittifak çatısı içinde girmesini ister misiniz?” sorusuna verilen yanıtlara göre ise görüşmecilerin sadece yüzde 7,9’unun “hayır oy vereceğim parti seçimlere tek girmeli” dediği görüldü.

▶ Seçimlerde oy kullanmayı düşünen seçmenlerin yüzde 33,3’ü “oy vereceğim parti Millet İttifakının içinde olsun isterim”, yüzde 29’u “oy vereceğim parti Cumhur İttifakı içinde olsun isterim”, yüzde 4,2’sinin ise “oy vereceğim parti Emek ve Özgürlük İttifakı içinde olsun isterim” yanıtını verdiği ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 10,3’ü “Kararsız” olduğunu, yüzde 8,2’si ise “Oy kullanmayacak” olduğunu bildirdi. 

İYİ Parti ve MHP seçmeni
HDP gerçekliğinden habersiz

“Haziran 2023 tarihinde yapılması öngörülen Cumhurbaşkanlığı Seçimlerini sizce hangi parti veya ittifakın adayı kazanır?” sorusunun “Bu pazar bir genel seçim olursa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu ile karşılaştırması 6’li masada yer alan partilerden İYİ Parti’nin, Cumhur İttifakı partilerinden MHP’nin HDP seçmeninin 2023 seçimlerindeki rolü konusunda gerçek dışı görüşlere yatkın olduğu ortaya çıktı.

▶ Buna göre, HDP’ye oy vereceğini belirten katılımcıların yüzde 82’sinin “HDP’nin destekleyeceği adayın kazanacağını” düşündüğü, aynı düşünceye sahip olan diğer muhalefet partilerindeki oranın Saadet Partisinde yüzde 45,50, Deva Partisinde yüzde 23,70, CHP’de ise yüzde 22,4 olduğu, HDP seçmeninin Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki etkisine en az inanan seçmenin İYİ Parti ve MHP’de kümelendiği görüldü.

Seçmenin üçte ikisi HDP’nin ilk turda
seçime ittifakla gitmesinden yana 

“Sizce HDP Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ilk turunda aday çıkarmalı mı?” sorusuna katılımcıların yalnızca yüzde 33,8’i “Evet, kendi adayını çıkarmalı”, yanıtını verdi.

▶ Seçmenin yüzde 21,2’si “Hayır, kendi adayını çıkarmayıp, seçmenlerini tercih konusunda yönlendirmemeli”, yüzde 20,2’si “Hayır, kendi adayını çıkarmayıp Millet İttifakı içindeki ortak adayı desteklemeli”, yüzde 10’u “Dâhil olduğu Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında bir aday çıkarmalı” yanıtını verdi. Yüzde 13’ü ise soruyu “Fikrim yok” diye yanıtladı. 

Seçmeninin yüzde 76,5’i HDP’nin
seçime kendi adayıyla girmesinden yana 

HDP’ye oy veren seçmenler dışında, HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı çıkarması gerektiğini düşünenlerin ilk sıralarını Cumhur İttifakı içindeki partilere oy vermiş seçmenlerden oluşması dikkat çekti.

▶ “HDP Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ilk turunda aday çıkarmalı mı?” sorusunun “24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinde hangi partiye oy verdiniz?” sorusu ile karşılaştırmasına ise, HDP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların yüzde 76,5’inin “Evet, parti olarak kendi adayını çıkarmalı” yanıtını verdikleri görüldü.

Kılıçdaroğlu önde 

“Bu Pazar bir Cumhurbaşkanlığı Seçimi olsa, iki adaylı bir Cumhurbaşkanlığı Seçiminde hangi adaya oy verirsiniz?” sorusuna ise katılımcılar şöyle karşılık verdi: Yüzde 35,8’si Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 36,8’i Kemal Kılıçdaroğlu; yüzde 35,9’u Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 33,6’sı Ekrem İmamoğlu; yüzde 35,4’ü Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 30,9’u Mansur Yavaş; yüzde 36,1’i Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 20,4’ü Meral Akşener; yüzde 43,4’ü Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 20,9’u Ali Babacan; yüzde 46,2’si Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 16,7’si HDP’nin adayı. 

▶ Bu sonuçlara göre Kemal Kılıçdaroğlu 1 puan farkla mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önünde görüldü.

HDP Seçmeni kendi adayına oy vermek istiyor

“Bu Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa HDP adayına oy vereceğim” diyen HDP’lilerin oranı yüzde 94,8; “Kemal Kılıçdaroğlu” diyenlerin CHP’ye oy verecekler içindeki oranı yüzde 78,7; “Ekrem İmamoğlu” diyenlerin CHP’ye oy verecekler içindeki oranı yüzde 69,1; “Meral Akşener” diyenlerin oranı İyi Parti içindeki oranı yüzde 90,9; “Mansur Yavaş” diyenlerin CHP’ye oy verecekler içindeki oranı yüzde 64 olarak ölçüldü.

Yavaş’ı en çok İYİ Partililer,
en az HDP’liler istiyor

Araştırmaya göre, İYİ Parti seçmeninin CHP içindeki olası adaylar arasında en çok Mansur Yavaş’a, ikinci sırada Ekrem İmamoğlu’na, üçüncü sırada Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verebilecekleri tespit edildi.

▶ Cumhurbaşkanlığı seçiminin kilit partisi olarak anılan HDP seçmeninin kendi adayı dışında olası ikili adaylar içinde Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verme eğilimi yüzde 66,9, Ekrem İmamoğlu’na oy verme eğilimi yüzde 59,3 Mansur Yavaş’a oy verme eğilimi ise yüzde 12,2 olarak ölçüldü.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın