Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü, yoğun sisin İstanbul ve Trakya’da 6 Ocak Cuma gününe kadar etkisini sürdüreceğini bildirdi.

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezinden yapılan açıklamada, Trakya (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ) ve İstanbul’da özellikle bu gece ve yarın (3 Ocak) sabah saatlerinde yer yer yoğun olmak üzere sis beklendiği belirtildi.

6 Ocak’a kadar etkili olması beklenen sis nedeniyle görüş mesafesinde azalma, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.






Sis nedir, neden gerçekleşir?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tanımına göre sis, yatay görüş mesafesini 1 kilometrenin altına düşüren meteorolojik bir olay.

Sis gri renkli, tabanı görece tekdüze ve yayılmış bir bulut tabakası yani Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Yerle temas eden hava içindeki su buharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelir.

Sis içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış olabilir.

Zirai açıdan faydalı bir hava olayı olan sis; gündüz sıcaklığının ani artışlarını da önler.

Sisin sağlığa olumsuz etkisi var mı?

Temel olarak sisin meydana gelmesi, kent sisinin oluşumunda partiküllerin etkisi dolayısıyla havanın kalitesini olumsuz yönde etkileyen süreç oluşturuyor. Sisli günlerde atmosfer kirliliğe daha duyarlı hale geliyor ve kirli hava alt katmana hapsolabiliyor.

Meteorolojik olarak oluşan sisli günlerde sanayi bacalarından çıkan dumanların en alt seviyeye indirilmesi gerekiyor. Şehir sisi hava kirliliği ile oluşmuş değilse, sisi solumanın özellikle olumsuz bir yanı olduğuna dair bir bilgi henüz yok.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın