ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve S&P Global’in açıkladığı verilere göre; Aralık ayında imalat PMI 45,7’den 48,1 seviyesine yükseldi. Manşet PMI, üst üste onuncu ayda 50 eşik değerinin altında kalmış oldu. Geçen yılın Aralık ayında ise PMI 52,1 seviyesinde gerçekleşmişti.

PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; yeni siparişler Kasım’daki 42,7’den 46,8’e yükseldi ve 15. ardışık aylık daralmaya işaret etti. Burada iç talepteki daha olumlu görünüm endeksi yukarı çekmiş görünmekle beraber, dış talepteki zayıf görünüm ihracat siparişlerindeki ivme kaybının halen daha keskin olmasına yol açmaktadır. Öte yandan, bazı anket katılımcıları enflasyonist baskıların talebi olumsuz etkilemeye devam ettiğini bildirdi.

Kasım ayında son üç yılın en düşük seviyesine gerileyen girdi maliyetleri enflasyonu Aralık ayında da görece ılımlı seyrini sürdürmüştür. Buna bağlı olarak, nihai ürün fiyatlarındaki artış bir önceki anket dönemindeki ile aynı hızda gerçekleşmiş ve enflasyon yılın ilk dönemlerine göre çok daha düşük bir oranda kaydedilmiştir. Üretim ve siparişlerdeki göreli iyileşme işaretleri de üst üste ikinci ayda istihdam artışında rol oynadı. Kasım ayında olduğu gibi yılın son ayında da tedarikçilerin teslimat süreleri anket tarihinin rekorlarına yakın bir iyileşme gösterdi. Ankete katılanlara göre, bunun nedeni zayıf girdi talebi ve limanlardaki kesintilerin azalmasıydı.

Türkiye PMI Endeksi… Kaynak: İstanbul Sanayi Odası, S&P Global, Tera Yatırım

PMI’da geçtiğimiz hafta açıklanan Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi’nde olduğu gibi gelecek siparişlere ilişkin beklentiler önemli yer tutuyor. Önümüzdeki dönemde ihracat siparişlerinde düşüş beklense de iç talep ağırlıklı sipariş artışı beklentisi endeksi yukarı yönlü hareket ettirmiş görünüyor. Tüketici güvenindeki artışı da bu harcama beklentisine bağlamak mümkündür. Ocak ayından itibaren iç talepte canlanma beklentisiyle reel sektör, bu talebi karşılamak için girdi alımlarını artırma eğiliminde. Sonuç olarak, imalat sektöründe ivme kaybı ve maliyet baskısı hafiflese de sektör halen daralma bölgesinde kalmayı sürdürmektedir. İlerleyen aylarda dış talebin katkısının negatif, iç talebin katkısının ise pozitif yönde etkili olabileceğini düşünüyoruz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın