Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği olarak en önemli ihracat kalemlerimiz olan kadın ve erkek dış giyim, suni-sentetik ev tekstili, diğer ev tekstili ve pamuklu ev tekstili ürünlerimizi başta İspanya, Hollanda, Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa gibi büyük pazarlar olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediyoruz. Geçen yıl yüzde 32 artışla 970 milyon dolara yükselttiğimiz ihracatımız bu yıl ocak-kasım döneminde yüzde 16 artışla 1 milyar 26 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık dönemdeki ihracatımız da yüzde 16 artışla 1 milyar 111 milyon dolar olarak gerçekleşti.

UHKİB olarak, 2022 yılsonu hedefimizi 1 milyar 50 milyon dolar olarak belirlemiştik. Yılın ilk 11 ayında 1,03 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğimiz dikkate alındığında, aynı performansın yılın geri kalanında devam edeceğini ve 2022 yılı için ihracat hedefimizi fazlasıyla gerçekleştireceğimizi söyleyebiliriz.

2023 yılı için henüz bir hedef belirlememekle birlikte, uluslararası ticarete engel olan salgın, savaş, enerji sıkıntısı gibi konuların ortadan kalmasını diliyoruz. Bunun olması durumunda Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ve birliğimiz üyesi firmalarımızın üretimden gelen gücü, kalitesi ve yenilikçi yaklaşımlarıyla her zaman hedefini yükselterek, ihracatı artıracağına inanıyoruz. Yeni Ar-Ge yatırımları, katma değeri yüksek, orijinal tasarımlı ürünlerin ihracatı ile küresel piyasalarda firmalarımızın yerlerini güçlendirebiliriz.

Değişen dünya düzeninde sorumlu birer dünya vatandaşı olarak üretimde sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi ekseninde karbon ayak izimizi minimuma indirmemiz de gerekiyor. Aynı şekilde Endüstri 4.0 ile birlikte insan makine ilişkisi yeniden şekillenirken yapay zeka trend takibinde yepyeni ufuklar açtı, tedarik üretim dağıtım süreci uçtan uca izlenebilir hale geldi. B2B ve B2C’ye yönelik pazarlama faaliyetlerinde iş yapma biçimlerimiz değişti. Bu değişimi firmaları olarak ayak uydurmak zorundayız. Küresel markaların tedarik süreçlerini de yeniden gözden geçirdiği bir dönemde, Made in Türkiye markasını kaldıraç olarak kullanabiliriz.

En büyük Ticaret ortağımız Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat ile kamu ve özel sermayeyi iklim ve çevresel eylemlere yönlendirmek için birtakım aksiyonlar alacağını taahhüt ediyor. Mutabakatın bizim için önemli boyutu ise AB’nin işbirliği içinde olduğu ülkelerden de bu kurallara uymasını bekleyecek olması. Sektör firmaları olarak bu konudaki gelişmeleri takip ediyor ve ilgili mevzuatlara uyum için firmalarımız gerekli çalışmalarda bulunuyor.

UHKİB olarak tüm bu gelişmeler üzerine üyelerimizi bilgilendirme çalışmaları yürütüyoruz. Bu yıl pek çok başlıkta toplam 37 eğitim gerçekleştirdik ve toplamda yaklaşık 3000 kişi bu eğitimlere katıldı. “Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektöründe Endüstri 4.0 Entegrasyonu’’ isimli UR-GE projemiz ise devam ediyor. Tekstil mühendisliği öğrencilerimizin geleceklerine yön verebilmek, kariyer hedeflerine yönelik fikir sahibi olmalarını sağlamak, sektörle ilgili soru işaretlerine yanıt bulabilmeleri amacıyla konusunda uzman konuşmacıları üniversite öğrencileri ile buluşturduğumuz TEXSUM zirvesini 2023 yılında da düzenlemeyi planlıyoruz.

TechXtile Start-Up Challenge programı ile genç girişimcileri teşvik ederken, Athleisure Challenge Aktif Giyim Tasarım Yarışması’nın paydaşı olarak sürdürülebilir tasarım ile üretimde ve tüketimde doğal kaynakların korunması, yenilenebilir enerji tüketiminin desteklenmesi hedefliyoruz.

Nüvit GÜNDEMİR

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB)

Yönetim Kurulu Başkanı


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın