Dünyanın en eski ve en köklü, dijital varlık ticareti platformlarından biri olan Bitfinex, fiyatların düşüş eğiliminde olduğu piyasalara (ayı piyasaları) yabancı değil. Ancak 2022 bizim için bile alışılmadık derecede dramatik bir yıl olarak tarihe geçecek.

FTX’in dağılmasından 1 ay geçmesinin ardından, sektör olarak nerede durduğumuzu, geçtiğimiz yıldan aldığımız bazı dersleri ve en önemlisi kendimizi hangi istikamette ilerlerken gördüğümüzü değerlendirmek için uygun bir dönem gelmiş gibi görünüyor.

Felaketlerle dolu bir yıl!

FTX’in çöküşü, yılın başlarında Terra Luna ve Three Arrows Capital gibi şirketlerin yaşadığı çöküş ve merkezi olmayan finans platformlarının sayısız defa ciddi şekilde hacklenmesi, milyonlarca müşteri kaybına yol açmış ve dijital varlıklara ve blok zinciri teknolojisine olan güveni derinden sarsmıştır. Güveni önemli ölçüde sarsmasının yanı sıra, son olayların birçok insanı sektörümüzün herhangi bir geleceği olup olmadığını sorgulamaya sevk etmesi şaşırtıcı bir durum değildir.

Piyasadaki birçok gerileme döneminde ayakta kalmış, evrim geçirmiş ve güçlenmiş bir şirket olarak, sektörümüzün geleceğinin her zamankinden daha parlak olduğuna inanıyoruz. Gerçekten de bu yıl gördüğümüz muhtelif krizler, geriye dönüp baktığımızda, kullanıcılarına gerçek değer katan en güçlü şirketler ile katmayan şirketleri birbirinden ayıran bir dönüm noktası olacaktır.

Geçtiğimiz yılda en sert şekilde kınanmayı hak eden, sorumsuz, etik dışı ve bazı durumlarda açık bir şekilde suç teşkil eden eylemlerin ortaya çıktığına hiç şüphe yok. Buna karşın, birkaç piyasada yetkin olmayan kişilerin pervasız eylemlerinin kripto sektörünü belirlemesine ve blok zinciri teknolojisinin ve özellikle de Bitcoin’in sunduğu muazzam ve devrim niteliğindeki faydalardan uzaklaştırmasına izin vermek de yanlış olacaktır.

Neticede, geçtiğimiz yıl boyunca gerçekleşen her şey karşısında, dünyanın en eski, en büyük ve en güvenilir dijital varlığı olan Bitcoin, suçlamaların dışında kalmayı başarmıştır. Bireysel özgürlük ve finansal özgürlük aracı olarak varlığı, neredeyse 15 yıl önce ilk kez ortaya çıktığı haliyle aynı kalmıştır. Bitcoin’in ölçeklendirme kabiliyetini önemli ölçüde artıran Lightning Network’ün hızlı gelişimi sayesinde dünya genelinde Bitcoin’in benimsenme oranı artmaya devam ediyor. Uzun süredir Lightning’i destekleyen bir kuruluş olarak, sistemin gelişim hızı karşısında sürekli olarak hayretler içinde kalıyor ve geleneksel finans sisteminin yıllardır ihmal ettiği dünya genelindeki milyarlarca insanın hayatını dönüştürebilme potansiyeli karşısında heyecana kapılıyoruz.

Sizi Tanımlayan Değerler

Bitfinex güçlüklere hiç de yabancı değil. Uzun ömürlü olabilmemizi mümkün kılan unsur; durmaksızın kullanıcılarımızın güvenini kazanmaya odaklanıyor olmamızdır. Kurulduğumuz 2012 yılından bu yana, FTX, Luna ve 3AC’nin sahneye çıkmasından çok önce birçok kripto kışına ve birçok krize tanık olduk. Ancak biz ve sektörümüzde benzer hizmet sunan diğer şirketlerle bu fırtınaları atlatmayı başarabilmiştir.

Bunun arkasında Bitfinex olarak Bitcoin’i somutlaştıran şeffaflık, hesap verebilirlik ve dürüstlük değerlerine sadık kalmamız yatmaktadır. Bunun nedeni işimize Bitcoin sayesinde başlamış olmamız ile yine Bitcoin’in sorgulanamaz, bozulamaz bir güven ve şeffaflık sağlayarak banka kullanmayan kişilere, uygun maliyetli bir çözüm sunabilme kabiliyetidir.

 Bu yılın başlarında, Bitcoin Ethos’unun bir uzantısı olan değerlerimizi ve amacımızı ifade etmek üzere Özgürlük Manifestomuzu kamuoyuna duyurduk. Manifestomuzun temelinde, Bitcoin’in, yakın zamanda piyasaya sürmüş olduğumuz şifreli, eşler arası video konferans uygulamamız Keet gibi merkezi olmayan teknolojiler sayesinde dünya çapındaki insanlara özgürlük ve mahremiyet sağlayabileceğine duyduğumuz inanç yatıyor.

Bitfinex, sektörümüzdeki en eski şirketlerden ve borsa işlem hacmi bakımından en büyük şirketlerden biri ve değerlerimizle desteklenen çok güçlü bir kültüre sahibiz. Özünde, insanlara fayda sağlayabilecek rakipsiz ve yok edilemez yazılımlar geliştirmek isteyen amaçtan ibaretiz. Biz sadece Bitcoin’in temsil ettiği teknolojiden istifade etmek ve bunu bireylerin nerede olurlarsa olsunlar ve kimle isterlerse istesinler özgürce işlem yapabilmeleri ve etkileşimde bulunabilmeleri için daha fazla fırsat sunmak üzere kullanmak istiyoruz.

2022 bir dönüm noktası olarak görülecektir

2022 yılı kimsenin keyifle hatırlayacağı bir yıl olmasa da değer katan projeler ile hedefin çok uzağında kalan projeleri birbirinden ayırmada bir turnusol kâğıdı görevi görmesi açısından faydalı olmuştur.

Birçok kişi artık daha düzgün bir düzenleme yapılması çağrısında bulunmaktadır. Bitfinex, kendisini, dijital varlık endüstrisinin sorumlu bir şekilde gelişmesi için çalışmaya adamıştır ve tüketicinin korunmasına yönelik esnek, risk temelli bir yaklaşımı destekleyen düzenlemeleri memnuniyetle karşılamaktadır. Ancak en önemlisi, düzenlemelerin inovasyon ve yaratıcılığı engellememesi gerektiğidir. Tüm tarafların aşırı düzenleyici genellemelerden kaçınmak adına ölçülü ve dengeli bir yaklaşım benimsemesi ve kötü aktörlerin münferit faaliyetlerinin Bitfinex gibi gruplar tarafından gerçekleştirilen tüm iyi işleri gölgede bırakmasına müsaade edilmemesi önem arz etmektedir. İnovasyon, sektörün ayırt edici özelliğidir ve Bitcoin ve blok zinciri teknolojilerinden dünyanın dört bir yanındaki topluluklara daha fazla değer kazandırılabilmesi için beslenmeli ve teşvik edilmelidir. Doğru yapıldığında düzenleme, sektörün gelişmesine imkân tanırken müşterilerin çıkarlarını da koruyabilecektir.

Bu nedenle 2023’e doğru ilerlediğimiz şu günlerde, 2023’ün daha fazla yenilik, daha fazla şeffaflık ve geleneksel teknolojiler ve finansal sistemler tarafından hizmet sunulmayan herkes için daha fazla özgürlük getiren ve sektörümüzü lekeleyen, vaat ettiği değerleri gölgeleyen uygulamaları sona erdiren bir yıl olmasını umuyoruz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın