İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından hazırlanan İstanbul Barometresi’nin Kasım ayı raporu açıklandı. İstanbulluların evde en çok konuştuğu konu, ekonomik sorunlar olmaya devam etti. İstanbulluların yeterli gıdaya erişebilecekleri konusunda ise endişesi artıyor. Geçinebildiğini belirten İstanbulluların oranı yalnızca yüzde 13,1. İPA tarafından her ay düzenli olarak gerçekleştirilen İstanbul Barometresi araştırması İstanbulluların evdeki gündemlerinden İstanbul ve Türkiye gündemine, duygu durumlarından ekonomik durumlarına kadar birçok başlıkta İstanbul’un nabzını tutuyor. İstanbullularla telefon anketi yapılarak elde edilen veriler, kamuoyu ile paylaşılıyor. 

“Ekonomik sorunlar’’ gündemi değişmiyor

İstanbul Barometresi Kasım ayı raporu verilerine göre; katılımcıların yüzde 64,7’si evde en çok ekonomik sorunların konuşulduğunu belirtti. Ekonomik sorunları, terör saldırısı ve ailevi sorunlar takip etti. Rapora göre Kasım ayında İstanbul’un gündeminde de ilk sırada ekonomik sorunlar yer aldı. Bu gündemi İstiklal Caddesi’nde gerçekleşen patlama ve sığınmacılara yönelik tartışmalar oldu. 

Yeterli gıdaya erişim konusunda endişe artıyor

Katılımcıların yüzde %66’sı Kasım ayında yeterli gıdaya ulaşabileceğinden endişeli olduğunu belirtti. Katılımcıların %70,3’ü ay içerisinde maddi yetersizlikler sebebiyle istediği gıdaları alamadığını belirtti. Geçen aya göre incelendiğinde bu oranda artış görüldü. Aynı zamanda katılımcıların %62,4’ü Kasım ayında yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçülttüğünü belirtti. 

İstanbulluların yalnızca yüzde 13’ü geçinebiliyor

Araştırmaya göre, Kasım ayında katılımcıların %47,9’u geçinemediğini belirtti. Kasım ayında katılımcıların %23,8’i bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, %24,1’i aslında pek geçinemediğini, %39’u kıt kanaat geçinebildiğini, %13,1’i ise geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti. Geçen aya göre bakıldığında geçinemediğini belirtenlerin oranında artış görüldü. 

İstanbulluların mutsuzluğu artıyor

Katılımcılara Kasım ayındaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres ve kaygı seviyesi 7,3 olarak ölçüldü. Katılımcıların 10 üzerinden değerlendirmeleri istenen Kasım ayındaki yaşam memnuniyeti seviyesi 4,9 olarak belirlenirken mutluluk seviyesi 5 olarak ölçüldü. Geçen aya göre bakıldığında katılımcıların mutluluk puanında düşüş görüldü. 

İstanbul Planlama Ajansı Hakkında

İstanbul Planlama Ajansı 12 Şubat 2020’de İstanbul’un geleceğinin bilimsel koordinasyonla planlanması amacıyla kuruldu. İstanbul Planlama Ajansı’nın amacı; küresel sistem içerisinde İstanbul’un rolünü, vizyonunu, gideceği yönü belirlemek ve İstanbul’un gerçek sorunlarına bilimsel, akılcı ve kalıcı çözümler üretmektir. İstanbul Planlama Ajansı kent çalışmaları alanında uzman birimleriyle; 

 İstanbul’un doğru ve güncel verisini üretir, 

 İstanbul’un öncelikli konularına odaklanan araştırmalar gerçekleştirir ve araştırma raporları yayımlar, 

 Araştırmalar sonucunda politika önerileri geliştirir ve ilgili kurumlar ile paylaşır, 

 Farklı paydaşlarla (akademi, sivil toplum, İstanbullular…) ortaklaşa olarak gençler öncelikli olmak üzere tüm İstanbulluların katılımına açık, İstanbul’u odağına alan program ve etkinlikler düzenler, 

 İstanbul hakkında bilimsel literatürün gelişimine katkı sunmak için araştırmacıları destekler, 

 Kamusal alanların nitelikli, çağdaş ve katılımcı olarak dönüşümü için proje ve süreç tasarımı yapar, 

 İstanbul’un 2050 vizyonuna ulaşması sürecini yerel ve uluslararası düzeyde koordine eder. 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın