BSH Türkiye’nin gençlere geleceğin beyaz eşya teknolojilerinde söz sahibi olma imkânı sunan Bi Fikrim Var Yarışmasında, gençler birbirinden yaratıcı fikirleri ile dikkat çekti. Teknolojinin gücünden yararlanan lise öğrencisi girişimcilerin, kod yazarlarının ve yaratıcı zihinlerin fikirlerini değerlendiren jürinin oldukça zorlu geçen elemelerinin ardından 7 takım finale kaldı. Öğrenciler, 16 Aralık’taki finalde yenilikçi fikirlerini jürinin beğenisine sunmaya hazırlanıyor.

Gençlere teknoloji okuryazarlığı niteliği kazandırarak geleceğin mühendislerini yetiştirmeye katkıda bulunan BSH Türkiye’nin, 2017 yılı itibarıyla Kodluyoruz Derneği ile hayat geçirdiği Makers of Tomorrow Projesinin devamı niteliğindeki Bi’ Fikrim Var beyaz eşya fikir yarışmasında sona yaklaşılıyor. 

Yarışmaya başvuran yüzlerce öğrenci arasından belirlenen projeler ilk jüri değerlendirmesinden geçti. Birbirinden yaratıcı ve inovatif yaklaşımlarıyla jüri üyelerini bir hayli zorlayan genç girişimciler, farklı ürün gruplarında kullanım kolaylığı ve enerji tasarrufu sağlayan fikirler ortaya koydu.

Fikrin özgünlüğü, yaratıcılığı ve uygulanabilirliği ile günümüz teknolojileriyle uyumunun yanı sıra takımların konuya hakimiyeti, takım içi uyum ve iş dağılımı gibi kriterlerin değerlendirildiği proje önerileri arasından 7 takım öne çıktı:  

  • 505 / Eşya Dedektörü Projesi: Kıyafetlerde unutulan metal, toka, madeni para gibi metal parçaların çamaşır makinesine zarar vermesinin önüne geçmek üzere kazan kısmına yerleştirilecek sensörler ile çamaşır yerleştirme aşamasında cihazın uyarı vermesi.
  • Beet / Akıllı Sıcaklık Projesi: Buzdolabı motorunun, cihazın üst kısmına alınmasıyla motorda üretilen ısının bir bölmeye yayılması ve burada sıcak bir depolama alanı oluşturulması. 
  • İris / EEG Cihazı ile Beyaz Eşya Kontrolü Projesi: Beyindeki ritmik elektriksel potansiyelleri zihinsel harekete dönüştüren EEG cihazı aracılığıyla beyaz eşyaların kontrol edilmesi.
  • C# / Sensör Algılayıcı Pervaneler Projesi: Bulaşık makinesinde herhangi bir nesneye temas ederek sıkışan pervanelerin boşa su akıtması ve makinenin boş yere çalışmaya devam etmesinin önüne geçmek üzere böyle durumlarda cihazın bildirim iletmesi ve kendini durdurması. 
  • Sky Team/ Fırın Kompresör Projesi: Fırın içine yerleştirilecek sıcak su buhar kompresörleriyle kirlerin sıcak su buharıyla yumuşatılıp sıvı hale getirilmesi, böylece fırın temizliğinin çok kolay hale getirilmesi. 
  • Root / Elektrik Kesintisi Projesi: Çamaşır makinesinde sürtünme ile ortaya çıkan kinetik enerjinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi ve aküye aktarılmasıyla elektrik kesildiğinde de makinenin çalışmaya devam etmesi. 
  • Victory / Buharlı bulaşık makinesi Projesi: İlk aşamada yumuşatmayı su yerine buhar ile yapan, dörtlü pervane ile zaman ve su tasarrufu sağlayan, LCD ekran ile kullanıcı dostu bir tasarıma sahip, leke temizliğinde UV sensörü kullanan yeni nesil bir bulaşık makinesi tasarlanması. 

Daha iyi bir gelecek inşa etmek için yarının teknolojilerini şekillendirmeye hazırlanan öğrencilerin fikirleri, gerçekleştirilen atölye çalışmaları ve teknik uzmanların yer aldığı ekosistemle desteklendi. Fikir aşamasındaki projeler 12-15 Aralık tarihlerinde yeniden gerçekleştirilecek kodlama, elektronik ve proje planlama atölyelerinde geliştirilecek. Ardından sağlanacak malzeme desteğiyle finalistler, fikirlerini prototipe dönüştürecek ve 16 Aralık’ta jüri karşısına çıkacak. Sona kalan 2 takım, 23-27 Ocak 2023 tarihlerinde Makers Lab’da gerçekleştirilecek yüz yüze kodlama kampına katılmaya hak kazanacak. Birinci olan takımın üyeleri ise BSH Türkiye’de staj yapma imkanını garantileyecek.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın