Türkiye’de geçtiğimiz yıl 380 milyar liraya ulaşan e-ticaret hacmi, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre 2022 yılında 600 milyar lirayı aşacak. Tüketicilerin ihtiyaç duyduğu ürünlerin tek çatı altında toplandığı online pazaryerleri de e-ticaret sektörünün lokomotifi olmayı sürdürüyor. Konuma göre otomatik sonuç gösterme özelliği sayesinde ihtiyaç duyulan hizmetlere en hızlı şekilde ulaşmayı sağlayan VARMI, kısa sürede sisteme dahil olan 18 farklı hizmet başlığında 30.000’i aşkın kişinin hizmet verdiği bir ekosistem haline geldi.
‘Yalnız yaşarken en çok anne yemeklerini özledim’
VARMI’nın Kurucusu Halil İbrahim Yüksel, yalnız olduğu yıllarda en çok ihtiyaç duyduğu ‘anne yemekleri’ ve ‘evcil hayvan bakımı’ ihtiyacını en yakındaki komşudan sağlama fikriyle VARMI’yı lokasyon bazlı hizmet veren ve farklı hizmetlerin tek çatı altında toplandığı bir pazaryerine dönüştürdü. Yüksel: ‘’Ailemden uzak kaldığım eğitim ve iş yaşamı yıllarımda çok özlediğim anne yemeklerini komşularımdan almaya başladım. Yine yalnız olduğum yıllarda bir diğer önemli ihtiyaç da evcil hayvanımı emanet edebileceğim güvenilir biriydi. İş seyahatine gittiğim dönemlerde köpeğimi birkaç gün evine bırakabileceğim birine çok özlem duydum. İnsanların en kötü anlarda bile çaresiz hissetmemesi, mutlaka yakınında güvenilir ve işinin ehli ‘vardır elbet birisi’ yaklaşımıyla VARMI doğdu ve kısa sürede halk hizmet hareketine dönüştü’ dedi.
‘’Pandemi ile komşuluk dayanışmasını yeniden hatırladık’’
İhtiyaç duyulan hizmetlerin en yakınından, diğer bir deyişle komşudan sağlama bilincinin evde kaldığımız dönemlerde iyice arttığını söyleyen Yüksel: ‘’Pandemi döneminde yakınlarından kilometrelerce uzakta yaşayan insanlar, birbirlerinin ihtiyacını karşılamak için en yakın lokasyonda bulunan kişilerden yardım istemek durumunda kaldı. Komşuluk ve dayanışma kavramlarının, hızlı kent yaşamı ile yavaş yavaş unutulmaya başladığı son yıllarda , pandemiyle birlikte tekrar ortaya çıktı ve önemi fazlasıyla anlaşıldı. VARMI’da bu dayanışma bilinciyle yola çıkarak ‘evde aile için pişirilen bir kap fazla yemeğin’ bile o kişiye gelir sağlayabileceği bir model yarattık. Sisteme girenler hizmetlere en hızlı şekilde ulaşırken, dayanışma ve komşuluk ilişkilerini de artırmayı hedefledik’ dedi.
‘İş olmayan işleri önceliğimize aldık’
Öncelikle yetenekleri ile evden ek gelir sağlama modeline odaklandıklarını söyleyen Yüksel: ‘’ VARMI’yı hizmete aldığımız ilk günlerde ev hanımlarından yoğun bir taleple karşılaştık. Ardından tüketicilerden gelen evcil hayvan bakımı taleplerini değerlendirdik. VARMI’da kullanıcılar uygulamayı açar açmaz en yakın komşusundan ev yemeği talep edip, yine tatile giderken evcil hayvanlarını bırakabileceği insanları en yakından buldu. Evinde küçük tamir ve tadilat işleri için alt komşusunu, bahçe işleri için yan apartmanın görevlisini, çocuğunun piyano dersi için üst kat komşusunu, evde kuaför hizmeti almak istediğinde arka sokakta iş arayan güzellik uzmanından destek aldı. ‘İş olmayan işler’ olarak adlandırdığımız hizmet başlıklarımız kısa sürede 18’e ulaştı. Tüketicilerin ihtiyaç duyduğu noktalarda da bu başlıklarımızı güncellemeye devam ediyoruz’’ dedi.
VARMI’da 30 binden fazla kişi hizmet veriyor
Sistemde hizmet verenleri ‘Varben’ olarak tanımladıklarını belirten VARMI Kurucusu Halil İbrahim Yüksel: ’’Bu ismi ihtiyaç anında yanımızda olanın bizim kahramanımız olduğunu düşündüğümüz için kullanmaya karar verdik. Kahraman ‘Varben’ sayısı da her geçen gün hızla artıyor. Türkiye genelinde hizmet verdiğimiz VARMI’yı daha çok kişinin kullanmasını istiyoruz. Bugün sistemimizde 30 binden fazla ‘Varben’imiz, diğer bir deyişle hizmet veren kişi var. Hedefimiz bu sayının artması ve daha çok insanın birbiriyle tanışarak hem ihtiyaçlarını karşılaması, kendini yalnız hissetmemesi ve hizmet verenlerin de yetenekleri doğrultusunda ek gelir elde etmesi’’ dedi.
VARMI sistemi nasıl çalışıyor?
www.varmı.com.tr adresine tıklayan ya da VARMI uygulamasını tablet ya da cep telefonlarına Ios veya android uygulamalar üzerinden indiren kullanıcılar, ilk olarak lokasyon bilgilerini aktif ediyor. Sistem, aradıkları hizmeti veren kişileri yakınlık, kalite ve nezaket puanına göre sıralıyor. Seçilen kişiye ‘mesaj at’ butonundan gönderilen mesajlar kısa sürede yanıtlanıyor ve hizmet arayan kişi ihtiyaç duyduğu hizmete ulaşabiliyor.
Nasıl ‘Varben’ Olurum?
Hizmet vermek için VARMI uygulamasının indirilmesi gerekiyor. Daha sonra uygulama içinde yapılan yönlendirme ile çok kolay bir şekilde dakikalar içerisinde hizmet ilanı oluşturuluyor. VARMI tarafından içerik kontrolü yapılarak ilan kısa sürede onaylanıyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.