Tasarım-Beceri ve Düşler Atölyeleri açıldı

27 yılda 3 milyondan fazla çocuğa nitelikli eğitim desteği sunan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV), Erzincan Öğrenim Birimi’nde Lloyd Register Foundation desteği ile kurulan, “Tasarım ve Beceri Atölyesi” ile TEGV Mütevelli Heyeti Üyesi Ulvi Kocailik ve ailesinin destekleriyle kurulan “Düşler Atölyesi” 12 Kasım Cumartesi günü gerçekleşen törenle açıldı.

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Erzincan Öğrenim Birimi’nde Lloyd Register Foundation desteğiyle kurulan “Tasarım ve Beceri Atölyesi” ile TEGV Mütevelli Heyeti Üyesi Ulvi Kocailik ve ailesinin destekleriyle kurulan “Düşler Atölyesi” 12 Kasım Cumartesi günü gerçekleşen törenle açıldı. Törene Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, TEGV eğitim gönüllüsü ve bağışçısı Oya Kocailik, TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı, Kocailik Ailesi ile veliler, gönüllüler, çocuklar ve basın mensupları katıldı.

Kamu yararına teknoloji, mühendislik ve bilim alanlarında faaliyet gösteren dünya çapında bir kuruluş olan Lloyd’s Register Foundation (LRF) tarafından sağlanan fonla TEGV Erzincan Öğrenim Birimi’nde Tasarım ve Beceri Atölyesi kurulmuştur.  Yine aynı fonun desteği ile bir TEGV Ateşböceği Öğrenim Birimi Tasarım ve Beceri Atölyesi ekipmanları ile donatılarak tematik hale dönüştürülmüş, ayrıca TEGV Siirt Kurtalan Öğrenim Birimi’nde de bir Tasarım ve Beceri Atölyesi yapılmıştır.

Düşler Atölyesi’nin yenilenmesi için bağış yapan Kocailik Ailesi ise daha önce TEGV’in İzmir’deki Baçova ve Eşrefpaşa Öğrenim birimlerindeki kütüphanelerini ve İstanbul Ferit Aysan Eğitim Parkı Çok Amaçlı Salonu’nun yenilenmesi için destek verdi. Ayrıca yaptıkları değişik zamanlardaki bağışlarla yüzlerce TEGV çocuğunun eğitimlerini desteklediler. Ulvi Kocailik liderliğinde 2020 yılımım Ekim ayında gerçekleştirilen TEGV Golf turnuvasına yaklaşık 80 sporcu katılmış ve toplanan bağış sayesinde TEGV İstanbul Kartal ile Bursa Öğrenim Birimlerinde Tasarım ve Beceri Atölyeleri kurulmuştur.

“Çocuklar rengarenk atölye ortamında öğreniyorlar”

Erzincanlı çocukların buluşma noktası haline gelecek olan atölyelerin açılışında konuşan TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı, şunları söyledi:

“Bugün TEGV, bir örneğini gördüğümüz Erzincan Öğrenim Birimimiz gibi 28 Öğrenim Birimi, 8 Eğitim Parkı ve 18 Ateşböceği ile toplam 24 ilde faaliyetlerini sürdürüyorlar. Kuruluşumuzdan bu yana 3 milyondan fazla çocuğun hayatlarına dokunmuşuz ve dokunmaya da devam ediyoruz. Gönüllülerimiz ilköğretim seviyesindeki çocuklarımıza altı ana dalda müthiş özveriyle ağabeylik ablalık yaparak yardımcı oluyorlar. Ben onlara çok teşekkür ediyorum, iyi ki varsınız.

Çocuklarımız atölye ortamında öğreniyorlar. Öğrendiklerini uygulayarak becerilerini geliştiriyorlar. Bugün açılışını yaptığımız iki atölye de bunların örneği. Biri teknik becerilerini geliştirecekleri, dijital kodlamaya adım atacakları tasarım ve beceri atölyeleri. TEGV bunlardan ilkini 2018 yılında Tekirdağ’da açtı. Şu anda 25 noktada Tasarım ve Beceri Atölyelerinde çocuklarımız eğitim teknolojileriyle tanışıyorlar. Sanatta da çocuklarımız becerilerini geliştiriyorlar, harika işler yapıyorlar. Kocailik ailesi yıllardır eğitim dostumuz, bağışçımız. Sadece bulundukları çevrede değil, başka illerde başka merkezlerdeki çocuklara dokunmayı da bir görev aşkı ilan ediyorlar. Bunun için yakın çevrelerini de harekete geçiriyorlar. Sayın Belediye Başkanımıza, yerel milli eğitim müdürlüklerimize, eğitim dostlarımıza, velilerimize, gönüllülerimize bize olan ilgi, destek ve güvenleri için çok teşekkür ediyorum. Kocailik ailesine de bizimle birlikte oldukları için sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.”

“Atölyeler çocukların kişiliklerinin gelişmesini sağlıyor”

TEGV bağışçısı ve gönüllüsü Oya Kocailik, törende “Ben beş kuşaktır Erzincanlı bir ailenin kızıyım. Burada doğdum. İlk ve ortaokulu burada okudum. İlkokul öğretmenimi rahmetle anıyorum. Kendisi çok matematik tutkunu ve çocukları ileri taşımayı seven bir öğretmendi. Tüm derslerimizde matematik yaptırıyordu. Ben ise resim yapmak istiyordum. Bana pek uymuyordu ama sınıf arkadaşlarımızdan çok mühendisler yetişti. Kendisinin emeklerine sağlık. Sonra ortaokula geçtim. Erzincan’da resim öğretmenimle tanıştım. İçimde olan bir ateşi yaktı kendisi. Rahmetle anıyorum onu. Lise sırasında İstanbul’a taşındık. Sonra üniversite, iş yaşamı ama içimdeki ateş olan görsel sanatlardan hiç uzaklaşmadım. Her fırsatta bu alanı hobilerimle geliştirmeye çalıştım ve tüm dalları denedim. Sonra neden Düşler Atölyesi diye düşündüğümde aslında kendimi ifade ettiğim bir yer olarak görüyorum. Çocukların da düşlerini gerçekleştirebileceği alanların olmasını da çok önemsiyorum. Bunu bizzat Düşler Atölyesi’nde gönüllülük yaptığım sırada gözledim. Çocukların Düşler Atölyesi’ndeki davranışları, orada yarattıklarını ellerine aldıklarında hissetleri onları bambaşka bir yere taşıyor. Kişiliklerinin gelişmesini sağlıyor. Memleketim Erzincan’da Düşler Atölyesi’nin yenileme fırsatı bulduğum için çok mutluyum. Ama tabi biliyorum ki Düşler Atölyesi sadece sınıf olarak değil, içinde ona hayat veren eğitim gönüllüleri sayesinde varlar. Onlara çok teşekkür ediyorum. TEGV ailesine bize bu fırsatı verdiği için ve düşlerini gerçekleştirdikleri için çocuklarımıza çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Türkiye mutlaka eğitimle gelişecek”

Türkiye’nin eğitimle gelişebileceğini belirten Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, şöyle konuştu:

“Erzincan’ımızda bugün eğitim konuşuyoruz. Düşler Atölyesi diye ifade edilen etkinlik odası için aslında Milli Eğitim’in temel kanununda çocuklar kabiliyetlerine göre yetiştirilir ifadesi konulmuş ama zaman zaman biz çocuklarımızı nasıl geliştirebiliriz, geleceğe nasıl hazırlayabiliriz diye düşünüyoruz. Eminim Oya hanımın ilkokul öğretmeni o günkü Türkiye’nin mühendislere ihtiyacı olduğunu biliyordu. O hocalarımızı rahmetle anıyoruz. Oya hanım ilkokulda yokluğunu çektiğini bir alanı doldurmak için bugün buraya teşrif etmişler, şükranlarımı arz ediyorum. Erzincan ve Türkiye mutlaka eğitimle gelişecek. Eğitemediğimiz çocukların Türkiye’ye maaliyeti çok ağır. Geçmişten bugüne baktığımızda eğitilen insanların, iki tip insan örneği vermek istiyorum: Bir tanesi ampulü bulmuş bir tanesi de atom bombasını bulmuş eğitimle. Ampulü bulup dünyayı aydınlatacak çocuklar yetiştirmek dileğiyle. Hepinizi saygıyla selamlıyorum, iyi ki varsınız.”

Tasarım ve beceri atölyeleri yeni nesil öğrenme imkânı sunuyor

TEGV’in 8-14 yaş arasındaki çocukları için kurduğu Tasarım ve Beceri Atölyeleri, çocuklara 3D baskı cihazından robot kitlerine, kodlama platformlarından elektronik devre kartlarına uzanan bir yelpazede yeni nesil öğrenme imkânı sunuyor. Çocukları problem çözme, yaratıcılık, eleştirel düşünme ve teknolojik iletişim konularında geliştiren tasarım ve beceri atölyeleri eğlenceli olduğu kadar multi-disipliner bir öğrenme modeli olarak kabul ediliyor.

Çocuklar sanatla tanışarak yeni keşiflere çıkıyor

Düşler Atölyesi ise çocukların, sanatın temel kavramlarıyla tanışmalarını ve sanata ilgi duymalarını amaçlayan bir atölye. Bu etkinlikte çocukların, hazır şablon uygulamalardan uzak, farklı konular, malzeme ve uygulama biçimleri hakkında bilgi edinmeleri, ardından kendi yapabilecekleriyle ilgili keşiflerde bulunmaları ve bazı önemli sanatçı ve eserlerini tanımaları hedefleniyor.

 


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın