Lincoln Electric Türkiye, kaynak sektörü için değer taşıyan konular hakkında önemli bilgiler paylaşmayı sürdürüyor. Lincoln Electric Türkiye uzmanları, kaynak sırasında çalışanların karşılaşılabileceği olası tehlikelere karşı güvenlik önlemlerini paylaşıyor.
Güvenlik tüm kaynak projeleri için kritik önem taşıyan bir unsurdur. Uygun güvenlik önlemleri alınmadığı takdirde, kaynak ustaları/operatörleri elektrik çarpması, duman ve gaza maruz kalma, yangın, patlama ve daha fazlasını içeren bir dizi tehlikeyle karşı karşıya kalabiliyor. Kaynak operatörlerinin güvende olmalarını sağlamaya yardımcı olmak için Lincoln Electric Türkiye uzmanları kaynak tehlikelerinin kontrol altında tutulması, minimum seviyeye indirilmesi, işverenlerin ve çalışanların bu tehlikelerden kaçınmasına yardımcı olmak için güvenlik yönergelerini paylaşıyor.
Elektrik Çarpması
Elektrik çarpması bir kaynakçının karşılaştığı en ciddi ve anlık risklerden biridir. Elektrik çarpması ya çarpmanın kendisi nedeniyle ya da çarpılmaya verilen reaksiyon nedeniyle düşme sonucu ciddi yaralanmaya veya hayati riske sebep olabilir. Elektrik çarpmalarını önlemek için kaynak operatörlerinin iyi durumda olan kuru eldivenler takması, asla doğrudan deri veya ıslak giysilerle elektroda veya elektrod tutucusunun metal parçalarına dokunmamaları, kendi bedenleri ve kaynak yapılan metal veya zemin (metal zemin veya ıslak yüzey) arasında kuru yalıtım sağlayarak kendilerini işe ve zemine karşı yalıtmaları gerekiyor. Kaynak operatörleri ayrıca kaynağa başlamadan önce elektrod pensesinde hasar kontrolü gerçekleştirmeli ve kaynak kablosu ve elektrod pensesi yalıtımını iyi durumda tutmalıdır, çünkü elektrod pensesinin üzerindeki plastik veya fiber yalıtım içerideki elektrik bakımından “aktif” olan metal parçalarla teması önlemektedir. Kullanımdan önce hasar yalıtımı yapılması ve hasarlı alanların onarılması kritik bir önem taşıyor. Çubuk elektrodların kaynak yapılmıyorken bile daima elektriksel olarak aktif olduğunu ve gerilimin en yüksek seviyede olduğunu unutmayın.
Dumanlar ve Gazlar
Kaynakçıların kaynak dumanlarına ve gazlarına aşırı derecede maruz kalmaları sağlık için ciddi tehlikeler oluşturabiliyor. Kaynak dumanı sarf malzemeleri, baz metal ve baz metal kaplamalarından potansiyel olarak zararlı olan karmaşık metal oksit bileşenleri içeriyor. Bu nedenle kaynakçının gazlardan uzak durması gerekiyor ve dumandaki maddelere maruz kalma seviyesini kontrol altında tutmak üzere havalandırma sisteminin düzgün bir şekilde çalışması önem taşıyor. Ayrıca havalandırma ekipmanlarının çalıştığından emin olunmalı ve kaynak dumanındaki maddelere maruz kalma durumunun yetkililere bildirilmesi gerekiyor. Bu durum özellikle paslanmaz çelik veya sert kaplamalı ürünlerle kaynak işlemi gerçekleştirirken önem taşıyor. Baz metaller üzerindeki boya, çinko kaplama veya metal kaplamalar gibi kaplamalara maruz kalınmasını önlemek için kaynak işlemine başlamadan önce baz metalinin temizlenmesi önem taşıyor. Kaynakçının kaynak dumanlarına ve gazlarına aşırı derecede maruz kalmaları durumunda doktora görünmeleri de gerekiyor.
Yangın ve Patlamalar
Yüksek sıcaklıklar üreten kaynak arkı yeterli güvenlik önlemleri alınmadığı takdirde yangın ve patlama tehlikesi yaratabiliyor. Kaynak arkı 10.000 Fahrenhayt dereceye kadar ulaşabilirken, asıl tehlike arkın kendisinden kaynaklanmıyor. Tehlike arkın yanındaki yoğun ısıdan ve ark tarafından oluşturulan ısı, kıvılcımlar ve sıçramalardan kaynaklanıyor. Bu sıçrama kaynak alanının 10,6 metre uzağına kadar ulaşabiliyor. Yangınları önlemek için kaynak işlemine başlamadan önce, çalışma alanındaki yanıcı maddeler kontrol edilmeli ve varsa bunlar alandan uzaklaştırılmalıdır. Yanıcı maddeler üç kategoriden oluşur. Bunlar; benzin, yağ ve boya gibi sıvı; ahşap, mukavva ve kağıt gibi katı; asetilen, propan ve hidrojen gibi gaz kategorileridir. Yangın söndürme tüplerinin dolu olduğundan eğer bir tüp yoksa, yangın hortumlarına, kum kovalarına veya yangına su tutulmasını sağlayan diğer ekipmanlara erişimin olduğundan emin olunmalıdır.
Yangın çıkmayacağından emin olmak için kaynak işlemini bitirdikten sonra en az 30 dakika çalışma alanında kalınmalıdır. Eğer bu mümkün değilse, çalışma alanındaki tüm yanıcı maddelerin üzerine bir parça sac metal gibi ateşe dayanıklı bir malzeme koyulmalıdır. Yüksekte çalışırken, altınızda yanıcı bir madde olmadığından emin olun ve üzerlerine kıvılcım veya cüruf düşmesini önlemek için aşağıdaki diğer çalışanlara dikkat edin. İnce toz partiküllerinin yüksek konsantrasyonları bile patlamalara veya ani yangınlara neden olabilir. Bir yangın başlarsa, panik yapılmamalı ve hemen itfaiyeyi aranmalıdır.
Yetersiz Kişisel Koruyucu Ekipmanlardan Kaynaklanan Yaralanmalar
Kişisel koruyucu ekipmanlar kaynak operatörlerini yanıklar gibi yaralanmalara ve ark ışınlarına maruz kalmaya karşı korumaya yardımcı oluyor. Doğru kişisel koruyucu ekipmanlar kaynak tehlikelerine karşı uygun koruma sağlarken aynı zamanda hareket özgürlüğü de sağlar. Kaynakçı kollarını veya paçalarını kıvırmaktan kaçınmalı. Pantolon paçaları iş botlarının içerisine sokulmamalıdır. Koruyucu başlık kullanırken bile kıvılcımların ve diğer birikintilerin gözlere gelmesini önlemek için yan korumalı koruyucu gözlük veya kaynakçı gözlüğü kullanılmalıdır. Ayak bileğini 15 ila 20 cm kaplayan deri çizmeler ayak koruması için en iyi seçimdir. Gözleri ve cildi ark ışınlarına maruz kalmaktan korumak için yan korumaları olan koruyucu başlıkların kullanılması gerekiyor. İşlem için doğru siper mercek camının seçildiğinden emin olunmalıdır. Koruyucu başlıklar aynı zamanda kıvılcımlara, ısıya ve elektrik çarpmasına karşı da koruma sağlarlar. Yüksek gürültü seviyeli bir alanda çalışırken, kulaklarınızı gürültüye karşı korumak için kulak koruyucuları kullanın. Böylece kulaklarınızı korumuş olur aynı zamanda metal veya diğer birikintilerin kulak deliğinize girmesini de önlersiniz. Kulaklarınızı korumak için kulak tıkaçları veya kulaklık tercih edin.
Diğer Güvenlik Konuları
Kaynakçılar ayrıca çalışma alanındaki diğer güvenlik konularından da haberdar olmalıdır. Örneğin, kapalı bir alanda veya yüksekte çalışanların ekstra önlemler alması gerekli olabilir. Herhangi bir kaynak işleminde, kaynak operatörleri kullanılan ürünlerin güvenlik bilgilerine ve üretici tarafından sağlanan güvenlik veri sayfalarına çok dikkat etmeli ve kendi çalışma alanları için uygun güvenlik uygulamalarının takip edilmesi için işverenleri ve iş arkadaşları ile iş birliği yapmalıdırlar. İyi bir sağduyuya sahip olmak da kilit önem taşımaktadır. Elektrod kutusunu açarken ellerinizi keskin kenarlardan uzak tutun. Takılma veya düşmeyi önlemek için çalışma alanının olabildiğince sade olması ve birikintilerin temizlenmesi ve kırılmış veya hasarlı ekipmanların asla kullanılmaması gerekiyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.