Giderek artan resesyon endişeleri ile hafta başından bu yana zayıf bir eğilim sergileyen piyasalar denge bulmakta belirgin şekilde zorlanıyor. VIX endeksinin son üç ayın en yüksek seviyelerine ulaşması aslında bozulmayı en iyi yansıtan göstergelerden biri. Büyüme kaygısı yüksek olduğu için piyasalar daha fazla faiz artırımına kapı aralayan iyi makroekonomik verilere negatif tepki vermeyi de sürdürüyor. Bu noktada pozitif bir tablo ortaya koyan ABD dayanıklı mal siparişleri ve yeni konut satışlarının ardından son olarak işsizlik maaşı başvurularının 200 bin seviyesinin altına inerek ekonominin daha fazla faiz artırımını kaldırabileceğine yönelik sinyaller vermesi de halihazırda kırılgan olan piyasalarda rahatsızlık yarattı. Ayrıca PCE endeksinin ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde artış göstermesi ise enflasyonun dirençli olduğuna dair kaygıları bir üst seviyeye taşıdı.
Haftanın son işlem gününde en önemli konu başlığını ise ABD’de açıklanacak olan PCE endeksi oluşturuyor. Ağustos ayına ait verinin yıllık bazda %6,3 seviyesinden %6,0’ya gerilemesi bekleniyor. Fed’in enflasyonu takip etmek için kullandığı göstergede geri çekilme olması durumunda sıkı para politikalarına yönelik endişeler kısmen azalarak risk iştahını sınırlı da olsa destekleyebilir. Ancak çekirdek PCE’nin manşet rakamın ortaya koyabileceği olası iyimserliğin sınırlı kalmasına neden olabileceğini unutmamak gerekir. Öyle ki manşet rakamda beklenen geri çekilmeye karşın çekirdek PCE’nin yıllık bazda %4,6’dan %4,7’ye yükseleceği tahmin ediliyor.
TL: TL açısından gününü en önemli konu başlığını kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin bugün Türkiye’nin kredi notunda ve görünümünde yapması beklenen güncelleme oluşturuyor. Piyasa beklentisi kurumun herhangi bir değişikliğe gitmeyerek Türkiye’nin ‘negatif’ olan görünümü ile ‘B+’ olan kredi notunu sabit tutacağı yönünde. Makroekonomik veri tarafında ise TÜİK Ağustos ayına ilişkin dış ticaret dengesi verisini saat 10.00’da yayımlayacak. Bloomberg anketinde medyan dış ticaret açığı beklentisi 11,3 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bugün Ekim-Aralık dönemine ait iç borçlanma takvimini yayımlayacak.
Borsa İstanbul: İngiltere Merkez Bankası’nın tahvil alım kararı sonrasında yurt dışı piyasalarda oluşan iyimserliğin devamının gelmemesi zaten kırılgan bir görünüm sergileyen BIST-100 endeksinde baskının artmasına neden oldu. Bu kapsamda endeks arka arkaya ikinci işlem gününde de kapanışı teknik açıdan önemini yüksek bulduğumuz 3200 puanın altında yaptı. Bu bölgede kalındıkça aşağı yönlü risklerin yüksek seyrettiğini düşünmeye devam ediyoruz. Söz konusu seviyenin altında 100 puanlık bir hareket alanı olduğuna sıklıkla dikkat çekiyorduk. Dünkü geri çekilmede ise yaklaşık 150 puanlık düşüş gerçekleşti. Bundan sonraki süreçte hem 50 günlük hareketli ortalamaya yakın olan hem de Temmuz-Eylül arasında yaşanan yükselişin %50 Fibonacci düzeltme seviyesi olan 3035 puanı ana destek olarak izleyeceğiz. 3200 puanı ise artık direnç olarak takip ediyoruz. Diğer taraftan S&P’nin Türkiye’nin kredi notunda ve görünümünde yapması beklenen güncellemenin ise anlamlı bir etki yaratmasını beklemiyoruz.
BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 3552.75 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 3528, 3500, 3475 ve 3447 destek olarak izlenebilir. 3578, 3607, 3631 ve 3660 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 18.5590 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 18.4660, 18.3920, 18.2990 ve 18.1880 destek olarak izlenebilir. 18.6520, 18.7260, 18.8190 ve 18.9300 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.