İşletim personeline yönelik eğitim programını tamamlayan 55 Türk uzman, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) sahasında çalışmaya başlamıştır. Akkuyu NGS’de çalışmak üzere nükleer mühendislere yönelik eğitim programına katılan genç uzmanlar, yükseköğrenimlerini Rusya Federasyonu’ndaki Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi’nde (NRNU MEPhI) ve St. Petersburg Büyük Petro Politeknik Üniversitesi’nde (SPBPU)tamamlamıştır.
Sahada çalışmaya başlayan genç uzmanlar bir adaptasyon programından geçerek insan kaynakları politikası, profesyonel gelişim fırsatları ile iş güvenliği ve sağlığı konusunda bilgilendirildiler.
Uzmanların NGS sahasındaki ilk iş günlerinde, AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’nin teknik ve personel daire başkanları genç mühendislerle bir araya gelmiştir. Operasyonlardan Sorumlu Teknik Direktör Yardımcısı Sergey Kozyrev, yeni çalışanlara yapım aşamasındaki nükleer santralin çeşitli atölye ve bölümlerinin nasıl çalıştığı ve nükleer santrallerde teknolojik süreçlerin yürütülmesinin getirdiği özel sorumluluklar hakkında bilgi vermiştir. İnsan Kaynakları Direktörü Andrey Pavlyuk ise genç uzmanlara nükleer endüstride profesyonel gelişimin ön koşulu olarak sürekli eğitim ve ileri eğitim süreçlerini aktarmıştır.
AKKUYU NÜKLEER A.Ş Genel Müdürü Anastasia Zoteeva konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Her yıl Türk mühendislerinin sayısı ve yerlileşme oranındaki artış, Türk şirketlerini nükleer santral inşasına katılım konusunda cezbediyor. Nükleer teknolojilerin Rus uzmanlardan Türklere aktarılması, Akkuyu NGS projesinin öncelikli amacıdır. Rus üniversitelerindeki eğitim programı ve inşaatı devam eden nükleer santralde daha fazla istihdamın sağlanması, 10 yılı aşkın süredir uygulanan en önemli personel projelerinden biridir. Genç Türk mühendisler ülkelerinde barışçıl nükleer enerji tarihini yazacak ve hayatlarını büyük umutlar vadeden ve aranan bir nükleer teknoloji sektörü olan nükleer enerji üretimi ile birleştirmek isteyen yeni mezunlara örnek olacaklardır.”
SPbPU 2022 mezunu Mustafa Elaldı ise konuyla ilgili şöyle konuştu: “Akkuyu NGS’de çalışmaya başladıktan sonra meslektaşlarımın gerçek profesyoneller olduğunu ve onlardan çok şey öğrenebileceğimi fark ettim. Üniversitede eğitimi tamamladık ancak nükleer sektörde bir uzman için eğitim asla bitmez, sürekli gelişmemiz gerekir. AKKUYU NÜKLEER’de gelişmek adına pek çok fırsatım olduğu için mutluyum.”
NRNU MEPhI 2022 mezunu Aykan Uğural da, “Mezun olduktan sonra sahaya girmeyi dört gözle bekliyordum. İlk iş günü, şantiyeyi ve yeni meslektaşlarımı tanıdım. Projenin ölçeğini kendi gözlerimle görünce Rusya’da okuyup Türkiye’nin ilk nükleer santralinde çalışmakla doğru bir karar verdiğimi de anlamış oldum.” diye konuştu.
NRNU MEPhI 2022 mezunu Semih Avcı ise “İlk iş günü çabucak geçti. Hepimiz çok heyecanlandık! Nihayet, Rusya’da 6,5 yıllık eğitimimiz boyunca hazırladığımız gün geldi ve Türkiye’nin ilk nükleer santralinin sahasında çalışmaya başladık. Şirket çalışanları bir tanıtım toplantısı düzenleyerek uzun yıllar işletimini sürdüreceğimiz Akkuyu NGS hakkında detaylı bilgi verdiler. Rusya’dan mezun olan ve birkaç yıldır proje üzerinde çalışan Türk mühendislerle tanıştık.”
NRNU MEPhI 2022 mezunu Yaşar Buğrahan Küçük de şu ifadeleri kullandı: “Bu yıl hayatımın en önemli olaylarından biri gerçekleşti; AKKUYU NÜKLEER’in geniş ve samimi ekibine katıldım. Böyle büyük bir projenin parçası olmaktan gurur duyuyorum. İlk günden itibaren arkadaş canlısı, kocaman bir ailenin parçasıymışım gibi hissettim.”
Akkuyu NGS’ye yönelik personel eğitim programı 2011 yılında başlamıştır. NRNU MEPhI ‘den244, SPBPU’dan 47 kişi mezun olmuştur. Genç mühendisler, “Nükleer santraller: Tasarım, İşletim, Mühendislik”, “Radyasyon güvenliği” ve “Otomatik proses kontrol sistemi” alanlarında uzmanlık ve yüksek lisans diplomalarını aldılar. Halen 51 Türk öğrenci, Rusya’da Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne yönelik uzmanlık eğitimine devam etmektedir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.