SANAYİCİLER, DOĞAL GAZ VE ELEKTRİK ZAMLARININ ÜRETİMİ DURDURMASINDAN ENDİŞELİ

BOTAŞ, doğal gazda eylül itibarıyla geçerli olacak konut tarifesinde ortalama yüzde 20,4, KOBİ’lerde yüzde 47,6, sanayi tarifesinde yüzde 50,8 ve elektrik üretim amaçlı tarifede yüzde 49,5 zam yapıldığını bildirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), konutlarda eylül itibarıyla geçerli olacak elektrik tarifesine yüzde 20 zam yapıldığını bildirdi.

PELİSTER: BAZI FİRMALARIN ÜRETİMİNİ KISMASINA, HATTA DURDURMASINA SEBEBİYET VEREBİLİR

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister yapılan zamların bazı firmaların üretimi kısmasına, hatta durdurmasına sebebiyet verebileceğini söyledi. Pelister şunları söyledi:

Sektörümüzün imalat sürecinde en çok kullandığı birincil enerji kaynağı doğalgaz, ikincil enerji kaynağı ise elektrik. Kimya-petrokimya ürünleri imalatı en yoğun enerji tüketen sanayi dallarımız içinde üçüncü sırada geliyor. Sektörde kullanılan enerji kaynakları arasında doğalgazın oranı yaklaşık yüzde 50 iken, elektriğin oranı ise yüzde 30 civarında bulunuyor. Enerji tüketimi en çok ve yaklaşık 2/3 oranında kimyasal ürün imalatında sonrasında ise sırasıyla kauçuk ve plastik, gübre ve eczacılık ürün imalatında oluyor. Diğer yandan doğalgazın sektörümüzde petrokimyada girdi olarak ve enerji kullanımı olarak iki türlü kullanımı söz konusu olduğu için, doğalgazda yaşanan bu ciddi orandaki artışın sektörümüzü de maliyet açısından olumsuz etkileyecektir. Özellikle Rusya-Ukrayna krizine bağlı olarak doğalgazda yaşanan arz sıkıntısı fiyat artışına sebebiyet veriyor. Ülkemiz enerji ithalatına bağımlı olduğu için bu durum tüm sanayicileri olumsuz etkilerken kimya sektörümüzü daha fazla etkiliyor. Sektörümüzde üretim sürecinde kullanılan enerji ve hammaddede yaşanacak bu maliyet artışı maalesef tüketim ürünlerinde de fiyat artışına sebebiyet verecektir. Ayrıca bazı firmaların üretimini kısmasına hatta durdurmasına sebebiyet verebilir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın