Uzak Doğu’dan Amerika’ya, birbirinden güzel adalar dünyada turizmin en önemli merkezleri arasında yer alıyor. Türkiye’de Bozcaada, Cunda gibi seçkin adalar iç turizmin gözdesi olurken şimdi Ayvalık Cunda’da bulunan Tavuk Adası, uluslararası sanat sergilerine ev sahipliği yapacak sanat alanı, kültür projeleri, Türk yemeklerinin tanıtılacağı Gastronomi projeleri, görsel sanatlar ve gösteri sanatlarının yer alacağı dünya standartlarında bir keyif adası olarak geri dönüyor. Unutulmuş bir kültür mirasını aslına uygun olarak dünyanın en güzel kültür sanat alanı olarak kente kazandıracak olan proje, Cunda’nın yıldızı olacak.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi ile Cunda arasında yer alan Tavuk Adası, iş adamı Dikran Masis’in “Türkiye’nin kültür sanat gelişimine katkıda bulunacak mirasım” diyerek yaptığı yatırımıyla yepyeni bir kültür sanat ve keyif adasına dönüşüyor.

Turizm açısından kültürel değerlerin yeri ve önemi tartışılmaz.  Kültürel mirasın sürdürülebilirliği, bu mirası tüm dünyaya yayarak geleceğe taşımaktan geçiyor. Bugün, Avrupa ve Uzakdoğu’da kültür ve sanat turizminin ülkelerin ekonomisine sağladığı katkının büyüklüğü kadar, tüm dünyada tanınan bir kent/bölge olmak, tarihte iz bırakmak ve kültürel değerleri geleceğe taşımak açısından da önemi çok yüksek.  Şu anda çorak bir yapıya sahip olan Tavuk Adası’nın, bir yandan tarihi dokusu yeniden aslına uygun hayat bulurken, diğer yandan uluslararası sanat sergilerine ev sahipliği yapacak dünyadaki benzerlerine eş değerde bir sanat merkezi olarak, bölgenin kültür dokusunu yaşatacak “Kültür Projeleri”, Türk yemeklerinin ama özellikle bölgenin tarihi, özgün yemeklerinin tanıtılacağı “Gastronomi Projeleri”, dünyanın her yerinden gelecek olan “Görsel Sanatlar” ve “Gösteri Sanatları” etkinlikleriyle Tavuk Adası, önce Türkiye’yi, sonra Ayvalık ve Cunda’yı dünya kültür ve sanat turizminin sayılı merkezlerinden biri haline getirecek.

AYVALIK’IN TAVUK ADASI, YEPYENİ BİR KÜLTÜR ALANI OLARAK KENTE DEĞER KATACAK

Toplam 22.000 metre kareye yayılan Tavuk Adası için alanında uzman mimarlar, tasarımcılar, sanat ve kültür yöneticileri bir arada çalışıyor. Projenin temel hedefi kente marka değeri katarak bölgeyi ekonomik ve kültürel açıdan kalkındırmak. Çalışmalar kapsamında Ada’nın ortasında bulunan 450 yıllık Ay Yoannu Tou Prodromou Manastırı’nın bir kültürel miras değeri olarak, aslına uygun şekilde bölgeye yeniden kazandırılması için rekonstrüksiyon faaliyetleri yürütülüyor. Ada üzerindeki uygulamalar için resmi ve hukuki tüm onayları alınmış olan Manastır ve Tarihi Taş Rıhtım projeleri, bilim insanları tarafından titizlikle gerçekleştirilen uzun süreli kara ve su altı çalışmaları sonucu ortaya konan ve arşivlerden elde edilen  veriler ışığında hazırlanmış olup Ada üzerinde devam eden çalışmaların 3 yıl içinde tamamlanması bekleniyor.

Mülkiyeti Dikran Masis’e ait olan Tavuk Adası üzerinde yürütülen tüm faaliyetler yasal zeminde ve tabiat parkı koruma kriterlerine uygun olarak gerçekleştiriliyor. Hali hazırda çorak bir yapıya sahip olanın Ada, yeşillendirme çalışmalarıyla Ayvalık doğasına uyumlu hale getirilecek. Manastırı çevreleyen alan ise Nitelikli Koruma Alanı statüsünde olup, yasalarca izin verilen fonksiyon ve faaliyetlere uygun olarak hazırlanacak.

TAVUK ADASI KÜLTÜR SANATLA BÖLGEYİ KALKINDIRACAK, TEK BİR METREKAREDE BİLE OTEL VEYA KONUT OLMAYACAK.

Tavuk Adası üzerinde tek bir metrekare bile otel veya konut olarak kullanılmayacak. Bir bölümü Manastır’ın içindeki kapalı alanlarda, bir bölümü açık alanlarda olmak üzere toplam 5.000 metre karelik alan tamamen kültür sanata ayrılacak. Yılın 6 ayı açık olması planlanan Ada’da kültür sanata ayrılan bu alanlarda sürekli olarak görsel sanatlar ve gösteri sanatları alanlarında faaliyetler ve etkinlikler devam edecek. Kültür sanat etkinlik programlaması, Tavuk Adası’nın kültür yönetimi anlayışının temelini oluşturan kültürel çeşitliliğin korunması ve geliştirilmesi ilkesine uygun olarak yapılacak. Tavuk Adası, ressamların, heykeltıraşların çalışmaları, birbirinden farklı müzik türlerinde konserler, dans ve tiyatro gösterilerinin yanı sıra, modern bir kültür sanat buluşma noktası olarak çalıştay, söyleşi, atölye gibi etkinliklere de ev sahipliği yapacak.

DİKRAN MASİS : “TAVUK ADASI’NI HER YERİNDE SANAT VE ESTETİK OLAN DÜNYACA BİLİNEN BİR KÜLTÜR ADASI YAPMAK İSTİYORUZ”

Tavuk Adası’nın sahibi ve projenin yatırımcısı Dikran Masis Tavuk Adası’nın yeniden tasarlanmasıyla ilgili, “Burası şu anda tamamen atıl durumda, üzerindeki kültür mirası niteliğindeki manastır yok olmaya yüz tutmuş. Biz burayı estetik ve kültürel açıdan muhteşem bir hale getirerek bölgeye hem miras değerini geri kazandırmak hem de yeni bir ekonomik değer sunmak niyetindeyiz. Dünyada markalaşmış kentlere bakın, hepsinde mutlaka birer cazibe merkezi olan kültür sanat alanları vardır. Kültür ve sanat gelişmiş ülkelerde sürdürülebilir kalkınmanın en önemli bileşenlerinden biri olarak kabul görmüş durumda. Biz de Tavuk Adası’nı her yerinde sanat ve estetik olan, insanların ayak bastığında bambaşka bir dünyaya geldiklerini hissettikleri bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Hem bölge halkı hem de dışarıdan gelenler Ada’ya ayak bastığında mutlu olacak.” şeklinde konuştu.

Tavuk Adası üzerinde ayrı bir alanda yer alacak olan plaj alanı, Cunda’da şu anda çok kısıtlı olan denize girme imkânını artırmış olacak. Plaj alanına ek olarak Ada üzerinde çeşitli restoran, kafeler ve seyir terasları ile bölge esnafının kiralayarak yeme-içme, zanaat eserleri, hediyelik eşya gibi ürünleri satabilecekleri çadır alanları bulunacak. Projeyle Tavuk Ada’sı üzerinde yaratılan yeni istihdam olanaklarına ek olarak, Ada’nın oluşturacağı marka değeri tüm Ayvalık esnafının gelirlerinin artmasına yol açacak. Tavuk Adası’na geçişler Ayvalık ve Cunda tur tekneleriyle sağlanacak.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın