Yaşarken değerleri bilinmeyen insanların, öldükten sonra ödüllendirilmesinin kıymeti olmasa da haklarını teslim etmenin önemli olduğu anlayışıyla, Ezgi Cankurtaran tarafından kaleme alınan “İade-i İtibar”, İnkılâp Kitabevi imzasıyla raflardaki yerini aldı. 

Ezgi Cankurtaran’ın kaleme aldığı “İade-i İtibar”; Sophie Scholl, Nicola Sacco, Bartolomeo Vanzetti, Harriet Tubman, Harvey Milk, Olympe de Gouge ve Giordano Bruno gibi tarihin önemli isimlerine yer veriyor. Bir biyografi kitabından daha fazlası olan “İade-i İtibar” kurallara itaat etmeyen, baskılara boyun eğmeyen, haklarını sonuna kadar arayan ve kurulu düzene başkaldıranları anlatarak, bir anlamda insanlığın bu isimlere olan minnetini de dile getiriyor.

Başkaldırışlarıyla belki de tüm insanlığın umut ışığı olanları nakleden Ezgi Cankurtaran, “İade-i İtibar” kitabında dünyanın daha yaşanılabilir bir yer olması için emek veren 7 ismi bir araya topluyor. Cankurtaran’ın yıllar süren araştırma ve çalışmalarının ürünü olan bu kitapta; ne zaman ya da nerede yaşadığı ile ilgilenilmeden, başına bir şekilde aynı şey gelmiş; ortak noktaları itibarlarının iadesi olan insanlar konu ediliyor. 

Ezgi Cankurtaran, orijinalinden kelime kelime çevirisi, akıcı dil yapısı ve güçlü kalemiyle bu hikâyeleri bilen bilmeyen herkesin aydınlanmasına katkı sunarken, geleceğe önemli rol modeller sunuyor. İnkılâp Kitabevi imzasıyla okurlarının beğenisine sunulan “İade-i İtibar”, Türk edebiyatına yeni bir soluk getiriyor.

Kitap Hakkında

“Haklar, sadece sesini duyuranlar tarafından kazanılır.”

Kimi kadın hakları için mücadele etti, kimi köleliğe karşı harekete geçti; kimi bağımsızlık derdindeydi, kimi düşünce özgürlüğü, kimi de eşitlik… Ama her zaman bunun bir bedeli vardı.

Yıllar sonra aslında haklı oldukları anlaşılıp heykelleri dikildi, itibarlarının arkasında durulmaya çalışıldı. Arkalarından dilenen özürler, verilen unvanlar, yapılan büstler onları geri getirmedi ama nihayetinde anlaşıldıkları gün gelmişti!

İade-i İtibar; yaşadıkları dönemde düşündükleri, yaptıkları, cesaretleri ve savundukları yüzünden cezalandırılmış, haksızlığa uğramış, sürülmüş ve hatta öldürülmüş kişilerin hikâyesini anlatıyor. 

Ezgi Cankurtaran’ın yayın dünyasına attığı ilk adım olan, derin araştırma ve çalışmaların ürünü bu kitapta yazarın etkileyici kalemi, okuyucusunu yıllar öncesinin sosyal ve siyasi çalkantılı atmosferine sürüklüyor; benliği, varlığı, anıları, tutkuları, coşkuları, aşkları, çöküşleri ve mücadeleleriyle hakkı teslim edilmesi gerekenleri hatırlatıyor. 

Yazar Hakkında

1986’da Ankara’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nden mezun oldu. 7 yıla yakın CNN Türk’te muhabirlik yaptı. Belgesel bölümünde ve haber merkezinde çalıştı. “Rıdvan Akar’la Hayatın Tanığı” ve “Habere Dair” programlarında muhabirlik yaptı. Bu süreçte 50’ye yakın belgeselin yapımında yer aldı ve birçok özel habere imza attı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Türkiye Gazetecilik Başarı Ödüllerinde “Övgüye Değer Haber” ödülünü ve Metin Göktepe Gazetecilik Ödüllerinde “Görüntülü Haber” ödülünü aldı. Sonra kariyerinde başka bir yöne gitmeye karar verdi. Ortaks Yapım’da çalışmaya başladı. Ardından BluTv’de İçerik Geliştirme ve İdari Yapım Sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda Ortaks Yapım’da Genel Koordinatör olarak yeni projelerin üretiminde yer almaya devam ediyor.

Künye

Tür: Biyografi

Yayın Direktörü: Gülşen İşeri

Editör: Günnur Aksakal Baykan – Saliha Ulusoy

Çizim ve Kapak Tasarım: Gilas Coşkun

Sayfa Tasarım: Beyzanur Karabulut 

Sayfa Sayısı: 248

Ebat: 13,7 x 21,5

Kâğıt/ İç Baskı: III. Hamur Enzo, 52 gr

Cilt/ Kapak: Amerikan Bristol 230 gr


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın