Bursa’da tekstil, hazırgiyim ve konfeksiyon sektörlerinde ihracat başarısı gösteren 206 firma görkemli bir törenle ödüllerini aldı.

Uludağ Tekstil İhracatçılarıBirliği ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin birliktedüzenlediği ‘2021 İpek Böceği İhracat Ödülleri’, Uludağ İhracatçı Birliklerimerkez binasında gerçekleştirildi.

Katma değerli üretim,istihdama katkı ve ülke ekonomisine kazandırdığı net döviz getirisi ileTürkiye’nin stratejik sektörleri arasında yer alan tekstil ve hazır giyimsektörlerinin en prestijli ödülleri sahiplerini buldu. 206 firmanınödüllendirildiği, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Uludağ Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) tarafından ortaklaşagerçekleştirilen 2021 İpek Böceği İhracat Ödülleri Töreni’ne Türkiyeİhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Bursa Ticaret ve SanayiOdası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, UTİB Yönetim Kurulu BaşkanıPınar Taşdelen Engin, UHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, GüneydoğuAnadolu İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Kileci, UİBKoordinatör Başkanı-Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB)Başkanı Baran Çelik, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB)Başkanı Özkan Kamiloğlu, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB)Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, birliklerin yönetim kurulu üyeleri ve firmatemsilcileri katıldı.

Tekstil sektöründe YeşimSatış Mağazaları ve Tekstil Fabrikaları A.Ş., önceki yıl olduğu gibi yine ilksırayı alırken Fistaş Dış Ticaret Pazarlama A.Ş ile Zorlu Dış Ticaret A.Ş. , enbaşarılı firmalar oldu. Hazır giyim ve konfeksiyon alanında da Yeşim SatışMağazaları ve Tekstil Fabrikaları A.Ş., EDT Dış Ticaret A.Ş. ve Öz TekstilSanayi ve Tic. Ltd. Şti. en fazla ihracatı gerçekleştirerek ilk üç sırayıpaylaştı.

‘SEKTÖRDEBÜYÜK FIRSATLAR VAR’

UTİB ile birliktebaşarılı üye firmaların ödüllendirildiği törene ev sahipliği yapmaktan gururduyduklarını ifade eden ve 2021 yılında yüzde 32 artışla 1 milyar dolarlıkihracat rakamına ulaşan UHKİB’in tüm zamanların rekorunu kırdığını kaydedenUHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Nüvit Gündemir, “Gelinen bu nokta Ar-Ge,inovasyon, marka ve moda konusundaki yapılan yatırımların bir sonucudur. Önümüzdekiyıllarda Türkiye için tekstilde ve konfeksiyonda büyük fırsatlar var. Bizlerinbu durumu fırsata çevirmesi için tasarıma ve üretimde dijitalleşmeye önemvermemiz gerekiyor. Son dönemde özellikle sektörün Endüstri 4.0’a entegreolması firmalarımızın uluslararası alandaki rekabetçiliğine katkı sağlayacak,pazardan aldığı payı artıracak ve dünyayla uyumunu daha kolay sağlayacak”ifadelerini kullandı.‘YEŞİLÜRETİM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK’ VURGUSU

UTİB Yönetim KuruluBaşkanı Pınar Taşdelen Engin, Birlik olarak 2022 yılında da Türk tekstilinekatkı sağlamayı sürdüreceklerinin altını çizerek, “Yeşil üretim vesürdürülebilirlik konularında farkındalık oluşturacak projelere öncelikveriyoruz. TechXtile Platformu, Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması ve Ur-Geprojelerimiz ile teknoloji ve yenilikçi metotların üretime dâhil edilmesi,inovatif ürünlerin tasarlanması, üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesive sonuçta tekstil ihracatında katma değerin artırılması için çabalarımızısürdüreceğiz” dedi.

“POZİTİFAYRIMCILIĞA İHTİYACI ORTADAN KALDIRMALIYIZ”

UTİB olarak önemverdikleri bir diğer konunun kadın istihdamı ve toplumsal cinsiyet eşitliğiolduğunu da söyleyen Başkan Engin, “Kadınlarımız, bu ülkenin temel direğidir veher alanda hak ettiği değeri görmelidir. Ülkemde bunun artık söylemden eylemedöndüğünü ve pozitif ayrımcılığa ihtiyaç kalmadığını görene kadar her fırsattadile getireceğim. Bu nedenle sektördeki kadın sayısının artmasını teşvik etmekamacıyla Techxtile Sart-Up Challenge programımızda son iki yıldır iş dünyamızınkadın temsilcileri için özel bir ödül uygulaması başlattık. Bu ödülünkadınlarımızı daha da cesaretlendirdiğini de gördük. Pandeminin yoğun yaşandığı2020 yılında bile bir önceki yıla oranla yüzde 66 oranında artışla 174 projebaşvurusu aldık. Projelerin 64 tanesi ise kadın girişimcilerimizden geldiğigibi. Birinciliği de bir kadın girişimci kazandı. Bu tür özel ödüluygulamalarını da çeşitlendirerek devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Engin,konuşmasının ardından törene katılan tüm kadın sektör temsilcileriyle hatırafotoğrafı çektirdi.

‘BURSA,TÜRKİYE İHRACATINA YÖN VERİYOR’

BTSO Yönetim KuruluBaşkanı İbrahim Burkay da, otomotiv sektöründe çip krizi kaynaklı 2 milyardolarlık eksiği olmasına rağmen Bursa’nın, geçen yıl 16 milyar dolarlık ihracatrakamı ile Türkiye’nin ikinci en büyük şehri olduğunu kaydederek “Bursa büyürseTürkiye büyür mottosundan hareketle üretime ve ihracata önem veren şehrimiz,yıllık 8 milyar dolar dış ticaret fazlası vererek başarısını bir kez dahaortaya koymuştur. Tekstil ve konfeksiyon sektörü, 30 milyar doların üzerindeihracat yaparak hem trendleri belirliyor hem de dünya tasarımda söz sahibi birkonumda yer alıyor. Bu başarıda büyük katkıları olan birliklerimizi ve Türkiyeihracatına ivme kazandıran tüm firmalarımızı kutluyorum” diye konuştu.

“BAŞARILIİŞLERE İMZA ATACAĞIZ”

Kısa süre önce görevegelen TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise 32 yıldan bu yana sadece tekstilkonuştuğunu ancak bundan sonra TİM Başkanı olarak tüm sektörlerle birlikteTürkiye’nin ihracat geleceğine farklı bir imza atacaklarını söyledi. Gültepe,“Tekstil ve hazır giyim sektörü, 30 milyar doların üzerinde ihracat rakamı ileTürkiye’deki farklı sektörlerin başında geliyor. Bu iki sektör, başarılıçalışmalarıyla olduğu kadar ortak strateji ve proje üretme becerisiyle de tümsektör paydaşlarına öncülük ediyor. Sahiplenmiş olduğumuz dinamizm vemotivasyonumuza sahip çıkarak başarılarımızı hep daha ileriye taşımaya gayretgöstermeliyiz” dedi. Bursa’nın hem hazır giyim, hem de tekstil sektöründe enönemli şehirlerin başında geldiğini de söyleyen Gültepe, “Dış ticaret fazlasıvererek büyük bir başarı gösteren Bursa’nın Türkiye ihracatında ayrı bir yerivar. İstanbul’a bu kadar yakın bir senkronizasyonda, mesafelerin kısaldığı birortamda hep birlikte çok daha başarılı işlere imza atacağız” şeklinde konuştu.

206FİRMA ÖDÜLLENDİRİLDİ

Toplamda 206 firmanınödüllendirildiği 2021 İpek Böceği İhracat Ödülleri’nde tekstil sektöründen 148,hazır giyim ve konfeksiyon sektöründen 58 olmak üzere toplamda 206 firma ödülalmaya hak kazandı. UTİB; tekstil sektöründe en çok ihracat yapan ilk 3 firmayıplatin, 13 firmayı altın, 25 firmayı gümüş, 26 firmayı bronz ihracat başarıödülü ile ödüllendirirken, 81 firmaya da başarılı çalışmalarından dolayı‘İhracata Katkı Sertifikası’ verdi. UHKİB ise hazır giyim ve konfeksiyonsektöründen en çok ihracat yapan ilk 3 firmaya platin, 11 firmaya altın, 19firmaya gümüş, 23 firmaya da bronz ihracat ödülü verildi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın