ABD Merkez Bankası (Fed), Haziran toplantısında 75 baz puan ile beklentilerin üzerinde bir faiz artışına gitti. 75 baz puanlık faiz artışı 1994’ten bu yana alınan en sert faiz artışı kararı olarak kaydedildi. Fed yetkilileri, yıl sonuna kadar 175 baz puanlık faiz artışı sinyali de verdi.
ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 1,50-1,75 seviyesine çıkardı.
Böylelikle Fed, 1994 yılından bu yana en sert faiz artışını gerçekleştirmiş oldu.
Fed karar metninde, yüzde 2’lik enflasyon hedefine dönme konusunda güçlü bir taahhüde sahip olduğuna vurgu yaptı. Metinde Fed’in elindeki Hazine tahvilleri ve mortgage destekli menkul kıymetleri azaltmaya devam edeceği ifade edildi.
Karar 10’a karşı 1 oyla alındı. Fed’in şahin isimlerinden biri olan Kansas City Başkanı Esther George 50 baz puanlık faiz artışından yana oy kullandı.
Metinde, toplam ekonomik aktivitenin ilk çeyrekteki daralmanın ardından toparlanmış göründüğüne dikkat çekildi.
Fed, ekonomik göstergelere ilişkin beklentilerini de güncelledi. Buna göre, Mart ayında yüzde 2,8 olan büyüme beklentisi bu toplantıda yüzde 1,7’ye çekildi. 2023 büyüme beklentisi yüzde 2,2’den yüzde 1,7’ye; 2024 beklentisi ise yüzde 2’den yüzde 1,9’a indirildi.
Fed, bu yıl için işsizlik beklentisini yüzde 3,5’ten yüzde 3,7’ye çıkardı. 2023 işsizlik beklentisi yüzde 3,5’ten yüzde 3,9’a yükseltilirken, 2024 beklentisi yarım puanlık artışla yüzde 4,1 olarak kaydedildi.
Fed’in dikkate aldığı enflasyon göstergesi PCE enflasyon verisinde bu yıla ilişkin beklentilerde de yukarı yönlü revize gerçekleşti. İlgili veriye ilişkin beklenti bu yıl için yüzde 4,3’ten yüzde 5,2’ye çıkarıldı. 2023 beklentisi yüzde 2,7’den yüzde 2,6’ya; 2024 beklentisi ise yüzde 2,2’den yüzde 2,1’e indirildi.
Fed yetkililerinin faize ilişkin beklentilerini yansıtan noktasal grafikte agresif sıkılaşma döngüsünün devam edeceği sinyali görüldü.
Yetkililer yıl sonuna kadar faizin yüzde 3,4 seviyesinde olacağını öngördü. Bu da yıl sonuna kadar 175 baz puanlık daha artış olacağına işaret etti.
Fed, karar metninde enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğini ve pandemi ile ilişkili arz ve talep dengesizliklerini, enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıttığını söyledi.
Powell: Ekonominin hala yumuşak iniş yapabileceğine inanıyoruz
Fed Başkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Haziran ayı toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında değerlendirmelerde bulundu.
Powell’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Ülkedeki ekonomi son 2,5 yılda birçok şeyi atlattı ve dirençli olduğunu kanıtladı. Kongre’nin bize verdiği maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimiz gereğince, şu an önümüzde çok açık bir resim var. İş piyasası inanılmaz bir şekilde sıkı ve enflasyon da çok yüksek.
Bu çeyrekte büyümeyi gördük ve tüketim çok güçlü kalmaya devam etti. Tam tersine yatırımlardaki büyüme yavaşladı. Emlak sektöründeki aktivite de yumuşamaya başladı. İşsizlik neredeyse 50 yılın en düşüğünde ve ücret artışı da yükselmiş durumda. İş piyasasındaki iyileşmeler tabana yayıldı. İş talebi de, işçi talebi de güçlü.
Tedarik sorunları beklenenden daha uzun kaldı ve fiyat baskıları da birçok mal ve hizmete yayıldı. Ham petrolün ve diğer emtia fiyatlarının artması Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden kaynaklanıyor. Bu durum gıda ve enerji fiyatlarını yukarı çekerek enflasyonu da yukarı yönlü baskılıyor.
İnsanlar manşet enflasyonu hissediyor, manşet enflasyon beklentiler için önemli. Ekonomide genel bir yavaşlama işareti yok. ABD ekonomisi daha yüksek faizlerle başa çıkacak kadar iyi konumlanmış durumda. Fiyat-ücret sarmalı görmüyoruz. Hala ekonominin yumuşak iniş yapabileceğine inanıyoruz. Yüksek enflasyondaki katılığın nedenlerini dikkatle inceleyeceğiz.
Para politikasında her zaman fazla ileri gitme ya da geride kalma riskleri vardır. Parasal sıkılaşmanın likidite sorunlarına yol açmasını beklemek için neden yok.
Konut piyasasında arz-talep dengesinin sağlanması gerekiyor. Artan faiz oranlarına rağmen arz kıtlığı nedeniyle konut fiyatları artmaya devam edebilir. ABD ekonomisinin güçlü olduğu görülüyor. Ekonomi hala sağlıklı büyüyor.
Enflasyon 40 yılın zirvesine çıkmıştı
ABD’de Fed’in Haziran toplantısına gelene kadar uyguladığı sıkılaşma döngüsüne rağmen enflasyon 40 yılın zirve seviyelerinde seyrediyordu.
Son açıklanan verilere göre ülkede Mayıs ayında yıllık enflasyon Nisan’daki yüzde 8,3 seviyesinden yüzde 8,6’ya yükseldi.
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini enflasyonun yüzde 8,3 olması yönündeydi. En büyük artış gıda, akaryakıt ve barınma maliyetlerinde gerçekleşti.
TÜFE aylık bazda yüzde 1 artarak yüzde 0,7’lik tahminleri aştı. Çekirdek enflasyon aylık yüzde 0,6 ile yüzde 0,5’lik beklentiyi aşarken yıllık bazda artış yüzde 6,2’den 6’ya geriledi. Beklenti yüzde 5,9’du.
Enerji fiyatları aylık bazda yüzde 3,9 arttı, yıllık artış da yüzde 34,6’ya ulaştı.
Enflasyon beklentileri de rekorda
Enflasyonla birlikte enflasyon beklentileri de rekor seviyelere yükselmişti.
ABD Merkez Bankası (Fed) New York Şubesi, Amerikalı tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisinin yüzde 6,6 ile yeniden zirveye ulaştığını bildirmişti.
Yaklaşık 1.300 hane halkının katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre, gelecek 12 ayı kapsayan kısa vadeli medyan enflasyon beklentisi 0,3 puan artışla yüzde 6,6’ya çıktı.
Böylece, bir önceki ayki rekor seviyeden gerileyen kısa vadeli enflasyon beklentisi, yeniden anketin yapılmaya başlandığı 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Piyasanın ünlü isimlerinden çok sert artış çağrısı gelmişti
Enflasyonun 40 yılın zirvesine çıkmasının ardından piyasanın önde gelen isimlerinden Fed’e agresif faiz artışı çağrıları gelmişti.
Pershing Square Kurucusu Bill Ackman, Fed’in bugün ve temmuz ayında 75 baz puan faiz artırmasının piyasalardaki güven ortamını iyileştireceğini, hatta 100 baz puanlık bir adımın daha iyi olacağını belirtmişti.
DoubleLine Capital CEO’su Jeffrey Gundlach, bir adım daha öteye giderek Fed’e faizi tek seferde yüzde 3’e çıkarma çağrısı yapmıştı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.