Dinçer Lojistik’in, sektörün geleceğini belirleyecek yeni akıllı teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla üniversite öğrencileri, genç girişimciler ve yazılımcılara yönelik olarak düzenlediği Dinçer Lojistik Hackathon’un kazananları belli oldu. Blockchain altyapısıyla lojistik ve e-ticaret firmaları arasındaki veri sorunlarını çözmeyi hedefleyen Kafa ekibi Peykchain projesiyle birinci, uygulama üzerinden yük değişimi ile optimizasyon sağlamayı hedefleyen Truck Share ekibi ikinci, oyunlaştırma ile uçtan uca lojistik sektöründeki problemleri ele alan GreenCod üçüncü oldu. Jüri Özel Ödülü’nün sahibi ise QR kod ile veri güvenliğini sağlamayı hedefleyen QRGO ekibi oldu.
Sektöre, topluma, ekonomiye ve çevreye değer katma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Dinçer Lojistik’in düzenlediği Dinçer Lojistik Hackathon, 48 saatlik bir maratonun ardından sona erdi. Üniversite öğrencileri, genç girişimciler ve yazılımcıların yoğun ilgi gösterdiği Dinçer Lojistik Hackathon’da yeni akıllı lojistik trendleri ve sektörün geleceğini belirleyecek teknolojileri fikirleri yarıştı. Birincilik ödülünün Fatma Kiraz ve Kadir Furkan Kiraz’dan oluşan “Kafa” ekibine gittiği Hackathon’da ikincilik ödülünü Cem Buğra Çil, Furkan Dursun, Orhan Akarsu ve Nurettin Çoban’dan oluşan Truck Share, üçüncülük ödülünü Barış Elcik, Serkan Yılmaz, Mert Aksoy ve Burak Şahin isimlerinin yer aldığı “Greencod” ekibi kazandı. Dinçer Lojistik Hackathon’da jüri özel ödülü ise Ercan Turgut, Fatih Argın ve Oğuz Kağan Amaç’tan oluşan “QRGO” ekibinin oldu.
“Geçnçlerin ve girişimcilerin bakış açısına ihtiyacımız var”
Hackathon’un açılış konuşmasını yapan Dinçer Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Dinçer, girişimci, dinamik ve yenilikçi gençlerle bir arada olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Pandeminin de etkisiyle değişim ve hızın en çok konuşulan kavramlar haline geldiğini ifade eden Dinçer, “İnsanlık tarihinde en büyük değişimlerin yaşandığı bir döneme tanıklık ediyoruz. Bu değişime doğan girişimci arkadaşlarım bunu bizim jenerasyondan daha iyi yönetecekler” dedi. Dönemin problemlerine girişimci bir bakış açısıyla yaklaşılması gerektiğine inandığını belirten Mustafa Dinçer “Konusunda tecrübeli ama yaptığı işe alışan, çeşitli sebeplerle körlük yaşayan bizler için sizin gözünüzle sorunlara eğilmek, sizin girişimci ruhunuz ve farklı bakış açınızla yarattığınız fikirleri dinlemek bizler için çok değerli. Kaybedeni olmayan bir yarışma, beraber yapabileceğimiz işler için heyecanlıyız” diye konuştu.
Hackathon’ların sayısı artacak
Kurumsal bir stratejinin yanı sıra insan ve teknoloji alanlarında da stratejiler geliştirdiklerini belirten Dinçer şunları söyledi: “Dinçer Lojistik olarak zamanın ruhunu yakalamak en önemli hedefimiz. Teknolojik yatırımlar ve ilerlemeler sektörümüz için elbette önem taşıyor ama bunu tek başımıza yapamayız. İşimizin çeşitli modları var, nakliyeden gümrüğe, depolamadan rota optimizasyonuna kadar tüm bunların yapılış biçimlerinde çok çeşitli teknolojilerin, hayal gücümüz kadar karşılığı var. Dönüşüme adapte olmak hepimizin sorumluluğu ve bunu başarının yolu olarak görüyorum. Bunu da genç ve girişimci arkadaşlarımızla başaracağız. Sizde olan bizde, bizde olan ise sizde yok. Bu birleşim bu sebeple çok değerli. Geçtiğimiz yıl start-up’larla bir Demo Day düzenlemiştik. Bu sene de ilk defa bir Hackathon etkinliğinle sizlerle beraberiz. Yıl içerisinde bu tarz etkinliklerimizin sayısını artırmayı ve daha fazla kişiye ulaşmayı hedefliyoruz.”
115 başvuru alındı
Toplam 115 başvuru yapılan yarışmada katılımcılar, ‘Müşteri Memnuniyeti’, ‘Operasyonel Verimlilik ve Efektif İnsan Kaynağı Planlama’, ‘İade Lojistiği’, ‘Kurye Operasyonları’, ‘Lojistikte Sürdürülebilirlik’, ‘Blockchain ve Yeni Teknolojiler’ ile ‘Metaverse ve NFT” olmak üzere 7 ayrı kategoride yarıştı. Etkinlik kapsamında, ilk gün yarışmacılara 15 mentor ve 3 eğitmen destek verdi. Toplamda 26 ekibin yer aldığı Hackathon’da 21 ekip ön finale kaldı. Etkinliğin son gününde finale çıkan 12 ekip proje fikirlerini jüriye sundu.
Blockchain altyapısıyla iadede veri soruna çözüm
Dinçer Lojistik Hackathon’da Kafa ekibi, Blockchain altyapısıyla lojistik ve e-ticaret firmaları arasındaki veri sorunlarını çözmek amacıyla geliştirdiği “Peykchain” projesiyle ipi göğüsledi. e-ticarette ürün iade ettikten sonra ürünün iade edildiğine dair veri problemine çözüm getiren Peykchain projesi, kendi iade süreçlerini takip etmek sorunda kalan e-ticaret firmaların bu sorununa çözüm getirirken Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında sorunla karşılaşmalarının da önüne geçecek.
Uzun yolda vakit, yakıt ve işgücü kaybına son
Yarışmanın ikincisi Truck Share ekibi, uzun yol taşımacılığında ortaya çıkan vakit kayıplarının önüne geçecek bir projesiyle beğeni topladı. Truck Share, şoförlerin uzun süre yolda olması nedeniyle tır ve kamyonların kaybettiği vakti, yük değişimi ile optimizasyon sağlayan bir web ve mobil uygulama ile çözdü. Uygulama ile rota üzerinde aktarma noktaları belirleniyor ve şoförler, sistem üzerinde karşı rotadaki şoförlerle optimizasyon kurabiliyor. Böylece en uygun noktada şoför değişimi ve yük değişimi yapılarak yakıt, vakit ve işgücü kaybı engelleniyor. Uygulama ile ayrıca LTL ve FTL yük paylaşımının iade lojistiğinde ortaya çıkardığı sorunların da çözülmesi hedefleniyor.
Yarışmada üçüncülük ödülünü kazanan Greencod ekibi, lojistikte oyunlaştırma ile uçtan uca operasyonel verimlilik ve insan kaynağı konusunda efektif planlama sağlarken iş güvenliği ve verim kaybı problemlerini çözmeyi hedefleyen projesi ile göz doldurdu.
QR kod ile verimli ve güvenli kargo operasyonları
Jüri özel ödülünün sahibi olan QRGO ekibinin projesi ise kargo lojistiğinde QR kod uygulaması ile hizmet kalitesini artırmayı ve veri güvenliğini sağlamayı hedefliyor. Buna göre, yaratılacak QR kod ile mobil uygulama üzerinde teslimat formunun doldurulması, teslimatın tek merkezli bir sistem üzerinden yapılması, dağıtım sonrasında kuryenin ekranın bulunduğu konuma en yakın kargonun gözükmesi, teslim edilmesi planlanan günde alıcıya mesaj bildirimi yapılması mümkün.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.