ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >>  Moldova, Transdinyester… Rusya, Ukrayna askeri kaynaklarına göre Moldova’dan Ukrayna’ya karşı yeni bir cephe açmaya çalışacak. 25 ve 26 Nisan tarihlerinde Tiraspol’de ve ayrılıkçı Transdinyester bölgesinde Mayak yakınlarında patlamalar meydana geldi. Kişinev’deki ABD Büyükelçiliği durumu yakından izliyor. Bakanlığın Moldova seyahat danışmanlığı, Transdinyester’deki ABD vatandaşlarına derhal ayrılmalarını tavsiye ediyor.

Olası Rus işgal planı… Rusya, Odesa’yı geçerek Ukrayna’yı Karadeniz limanlarından kesmeyi planlıyor. Moldova’nın ordusunda sadece 3.250 askeri bulunuyor ve başarılı bir işgal Rus birliklerinin batıdan Ukrayna’daki Karadeniz limanı Odesa’ya girmesine yol açacaktır. Bu durumda da Lviv üzerinden batıdan gelen yardım yolları risk altında olabilir. Donbas’taki gibi bir dolaylı silahlandırma ile bölgenin Rusya’ya bağlanması da bir olasılık, çünkü SSCB dağıldığından beri Transdinyester bağımsız bir yapı haline gelmeye çalışıyor ve bölge etnik olarak Rusya’ya yakın.. 2015’te Rusya’nın Kırım’ı ilhakından beri bölge tehlikeli alana oldukça yakın. Rusya’nın Ukrayna topraklarına geçiş için karadan kullanım ve uçuş alanını kullanması seçenekler dahilinde olabilir. Bu sadece Ukrayna’nın işgalinde transit olarak kullanılması değil, aynı zamanda Moldova’nın da bilfiil işgal edilmesi anlamına geliyor.

Image

Moldova’nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester… Kaynak: BBC

Sonuç? Rusya’nın Odesa’yı çevrelemek ve Karadeniz üzerinden bir kilitleme harekatı ile Ukrayna’yı sıkıştırma düşüncesiyle Moldova işgali de gündeme gelmiş durumda. Ukrayna’daki askeri başarısızlık ve Odesa’nın işgal edilememesi düşünüldüğünde, kendini savunacak gücü olmayan ve NATO üyesi olmayan bu küçük eski Sovyet ülkesinin işgali düşünülebilecek bir adım. Transdinyester’de bağımsızlık veya Rusya’ya katılmak isteyen etnik yapı da düşünüldüğünde Donbas’a benzer bir senaryonun çok daha kolay işleme imkanı bulunuyor. Moldova’da da ülkenin Romanya ile birleşerek NATO bayrağı altına girmesi yönünde görüşler dillendirilmekte.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın