ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >> Yen oynaklığı… Son dönemde Japon yenindeki oynaklık hareketlerini incelemekle beraber, özellikle para biriminin gevşemesinin en ana nedeni olan güvercin para politikası, getiri kontrolü ekseninde gelişmeleri izliyoruz. Bu doğrultuda, halen yen üzerindeki değer kaybı baskısı devam ederken Japonya Maliye Bakanlığı gerekirse yene müdahale edilebileceği yönlendirmesini yaptı. 

Getiri kontrolü politika işlerliği… Japonya Merkez Bankası, son toplantıda para politikası duruşunu sabit tuttu, ancak önemli bir gelişmede, Japon tahvil getirilerindeki herhangi bir artışı sınırlama taahhüdünü güçlendirdi. 10 yıllık Japon devlet tahvili (JGB) getirileri için hedefini %0,00’da tuttu. En önemlisi, BoJ politika yapıcıları, merkez bankasının bir üst sınır belirlemeden gerekli miktarda devlet tahvili satın alacağını, böylece 10 yıllık JGB getirilerinin bu hedefin yakınında kalacağını söyledi. Özellikle BoJ, sabit oranlı satın alma işlemleri yoluyla her iş günü %0,25 oranında 10 yıllık JGB satın almayı teklif edeceğini söyledi. 10 yıllık getiriler %0,25 bandı altında kalır ve geriletilirse BOJ’un bu kontrol politikasının işlediğini varsayacağız.

USDJPY 1 aylık oynaklık grafiği ve JPY karşılaştırması… Gerçekleşen veya tarihsel oynaklık, belirli bir tarihsel zaman ufku boyunca bir zaman serisi döviz spot fiyatlarından elde edilen gerçek oynaklığı yansıtır. Gerçekleşen oynaklık, tarihsel zaman ufku boyunca periyodik logaritmik getirilerin standart sapması yıllıklaştırılarak hesaplanır. Kaynak: Bloomberg

Sonuç? Bastırılmış büyüme ve ılımlı enflasyon göz önüne alındığında, Japonya Merkez Bankası, destekleyici para politikası duruşundan açıkça memnun. Japonya Merkez Bankası’nı politika ayarlamayı düşünmeye sevk edecek faktörler sadece operasyonel veya uygulama sorunları olabilir. Bununla birlikte, Japonya Merkez Bankası’nın getirileri sınırlı tutmak için büyük miktarlarda JGB satın alması gerekebilecektir. JPY döviz kuru 140 veya daha yüksek olana kadar Japon makamlarından yeni desteklemek için anlamlı bir döviz müdahalesi beklenmeyebilir. Genel olarak, öngörülebilir gelecek için Merkez bankasının +/-25 bps tolerans aralığı ile %0 10 yıllık JGB getiri hedefinde herhangi bir değişiklik beklenmeyecektir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın