2020 yılından itibaren mobilya sektöründeki ham madde sorununa dikkat çeken MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği sunta-MDF ihracatın durdurulması kararının mobilya sektörünün katma değerli ihracatını artıracağını, iç piyasada da mobilya alımlarının hızlanacağını belirtti.

2021 yılını 4,3 milyar dolar ihracatla kapatan mobilya sektörü, pandemiyle birlikte ham madde sorunuyla karşı karşıya kalmıştı. Türkiye’nin mobilyanın ana ham maddesini oluşturan sunta&MDF üretiminde hem Avrupa’nın hem de dünyanın en büyük 3 üreticisinden biri olmasına rağmen iç pazarda ham maddenin bulunamaması kilogram başı 3 dolar ihracat yapan mobilya sektörünü iç ve dış pazarda zor duruma sokmuştu. 2021 yılı boyunca 9 kere zam yapılan ve 2022 yılının başından beri 2 kere zamla karşı karşıya kalan mobilya sektörünün kaldığı zor durum karşısında Ticaret Bakanlığı, 13 Nisan itibariyle ham MDF (lif levha) ve ham yonga levhanın (sunta) ihracatını kotalı bir oran olmaksızın yüzde 100 oranında yasakladı. Böylece MDF ve yonga levha üreticileri artık üretim kapasitelerinin yüzde 100’ünü iç piyasaya verecek.

Ham madde konusuna ilk günden beri dikkat çeken ve sektörün sözcüsü konumuna gelen MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, “Mobilya sektörü, Türkiye’ye katma değer katan önemli sektörlerden biri konumuna geldi. Ancak geçen yıldan beri özellikle sunta&MDF özelinde ham madde sıkıntısı yaşıyoruz. Özellikle geçen yıldan bu vakte kadar 11 kez zamlarla karşı karşıya kaldığımız gibi bir de ürün bulmakta zorlanıyorduk. Ham madde üreticilerinin yaptığı orantısız ihracattan dolayı içerideki mobilya üreticisi ham madde bulmakta zorluk yaşıyordu. Bu sorunu tüm mecralarda dile getirdik. Ticaret Bakanlığı’nın almış olduğu kararı doğru buluyoruz. Ham madde üreticileri, mobilya sektörüne rakip olan ülkelere ihracat yapmamalı ki ucuz ham maddeyle o ülkelerin rekabet güçlerini artırmayalım. İlk günden beri önceliklerinin iç pazardaki mobilya üreticileri olduğunu belirtmiştik. Mobilya sektörü ham maddeyi katma değerli hale getirip hem sektör hem de ülke ekonomisi adına kazançlı hale getiriyor. Dünyaya baktığınız zaman gelişmiş ülkeler ham maddesini ihraç etmezken, ham madde ihracatı yapan ülkeler gelişmemiş ülkeler. Bizim de katma değerli üretim yapmak için ham maddemizin kendimize ihtiyacı olacak kadarını mutlaka tutmamız lazım. Çünkü mobilya lüks tüketim değil, zorunlu tüketimdir. Şimdi düğün sezonu açıldı. Evlenecekler, bebek sahibi olacaklar, ofis kuracaklar velhasıl yaşamın her alanında yeni başlangıç yapacak olanlar mobilya zamlarından dolayı geleceğe dair planlarını ötelediler. Alınan bu kararın hem iç piyasada hem de ihracatta rahatlama yaratacağını düşünüyoruz. İç pazardaki süreç dengelendikten sonra ham madde üreticileri kademeli olarak ihracata devam edebilirler” dedi. 

Çalışkan, aynı zamanda kendilerinin de orman ürünleri bulmakta zorluk yaşadığını ifade eden sunta&MDF üreticilerinin de zor durumda kalmaması için mobilyada geri dönüşüme daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın