ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >>  Fed perspektifi… ABD’deki istihdam koşullarının genel anlamda güçlü bir tablo sunması Fed açısından parasal sıkılaşma konusunda daha hızlı gitme konusunda bir hareket alanı sunuyor. Enflasyonda henüz zirvenin de güncel dinamikler eşiğinde görülmemesinden öte, eğer istihdam ve büyüme güçlü göstergeler sunuyorsa Fed de faizleri hızlı artırmada bir sakınca görmeyecektir. Buradaki eşik, ekonomik aktivite göstergelerine bir zarar gelmeyecek seviye olacaktır, ki Fed’in terminal oran belirlerken dikkate alması gereken kriter hedefte bir enflasyon ve makul bir büyüme dinamiğini sürdürülebilir kılmak olmalıdır.

Sıkılaşma planı… Rusya – Ukrayna gündemi halen bir dışsal ekonomik risktir. ABD’nin ekonomik göstergelerinde ise istihdam ve enflasyona dair şartlar Fed’in yılın kalan toplantılarında 6 defa daha faiz artırmasına dayanak oluşturuyor. Fed içinden gelen son şahin açıklamalar, Mayıs toplantısının bilanço küçültme planını da içereceğini gösteriyor.

Fed vadeli fonları faiz fiyatlaması… Kaynak: Bloomberg

Sonuç? Enflasyon karşısında zorlanma hisseden bir Fed’in ilerleyen dönemde daha da agresif sıkılaşma döngüsü içerisine girebileceği düşünülüyor. Tahvil getirilerine yansıyan bu fiyatlama şu anda Mayıs ve Haziran aylarında 50’şer baz puanlık faiz artırımlarını radarda gösteriyor. Fed’in bilanço azaltma ile beraber boşaltacağı tahvil portföyü ise QT’nin asıl boyutunu oluşturacağından dolayı burada ortaya konacak plan önemli. Fed’in 2017’den daha hızlı bir şekilde varlık azaltımı yapması noktasında daha yüksek baremlere çıkması olasıdır. Bu konuda Fed’i yavaşlatabilecek olgu, ters yönlü ekonomik risklerdir. Rusya’dan kaynaklı durum henüz ABD için minimal olgular oluşturmakla beraber, bunun oluşturduğu enflasyonist dinamikler daha fazla değerlendirme konusudur.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın