ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ >> Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı, küresel ekonomide yankılanmaya ve fiyatlardaki artışı şiddetlendirmeye devam ediyor. Euro bölgesi manşet enflasyonu, öncelikle enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle Euro’nun başlangıcından bu yana en yüksek seviyeye ulaşacak. Mart ayından sonraki durum yükselen enerji fiyatlarının asıl etkisini yansıtacağından dolayı, bu ivmenin hızlanması muhtemeldir. Söz konusu enflasyon baskısı, hane halklarının harcama gücünü aşındırması bakımından da bir etkiye sahip, dolayısıyla ödenen ücretler, talep ve işletme maliyetleri üçgeninde de enflasyon etkisine sebep olabilecektir.

Yarınki kompozit veriler öncesinde ülke bazlı verilere baktığımızda; Almanya Mart ayında %7,3 enflasyon ile 1974’ten sonraki en yüksek enflasyona ulaşırken (küresel petrol krizi zamanları), Fransa %4,5, İtalya %7 ve İspanya %9,8 enflasyon açıklamış durumda. Yüksek enerji fiyatları nedeniyle enflasyondaki kötüleşen görünüm verilere daha yüksek katsayıyla sirayet edecektir. Yine de, bazı Euro bölgesi ülkelerinin diğerlerinden daha fazla etkilendiği görülüyor. İtalya ve İspanya’da geçiş etkisi daha direkt hissedilmiş durumda, Fransa’da ise hükümetin gaz ve elektrik fiyatlarındaki üst sınırı sayesinde enerji fiyat şoku şimdilik en kötü derecede hissedilmiyor.

Euro Bölgesi, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya TÜFE karşılaştırması… Kaynak: Bloomberg

Artan jeopolitik belirsizlik, yükselen enerji fiyatları, ısrarcı arz kısıtlamaları ve bunların üretim üzerindeki etkilerine dair olarak fiyat baskıları enflasyona karşı daha aynı Fed’in benimsediği gibi şahin duruş beklentisini artırmaktadır. Ukrayna savaşı mevcut ters rüzgarlara eklendiğinden ve artan yaşam maliyeti krizi nedeniyle oluşacak enflasyon, aynı zamanda firmaların da faaliyetleri konusunda olumlu bir projeksiyon şu anda ortaya koydurmamaktadır. Şirketler, savaşın artan fiyatların, tedarik zincirlerinin ve azalan mali ve parasal teşviklerin etkisine ilişkin olarak bir belirsizlik durumuyla karşı karşıyalar. Emtia fiyatlarını artıran Ukrayna savaşının patlak vermesinden sonra fiyat göstergeleri, savaşın olumsuz sonuçlarına dair görüntünün ilerleyen aylarda daha yüksek katsayıyla görülmesine yol açacaktır. Şubat sonunda başlayan Ukrayna işgali, Mart ayı ile beraber artan girdi maliyetleri ve bunun fiyatlara geçiş etkisi enflasyonu besleyecektir.

Fiyat baskılarının artması ECB tarafından daha yakından izlenecek. Rusya krizinden, özellikle enerji girdisi bacağında direkt etkilenecek ve talep şoku da yaşayabilecek bir Euro Bölgesi ekonomisi nedeniyle, ECB’nin Fed kadar şahin olması beklenen bir durum değildir. Ancak ECB’nin yükselen enflasyona karşı da faiz artırma isteğini göstereceğini düşünüyoruz.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın