EİB’nin sürdürülebilir kalkınma hamlesi kadının güçlenmesinden geçiyor
Dünyanın en büyük sürdürülebilirlik inisiyatifi UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ne (Women’s Empowerment Principles-WEPs) imzacı olan ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalarını sürdüren Ege İhracatçı Birlikleri, bu kez de Milyon Kadına Mentor Programına kurumsal katkı sağlıyor.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Dünya Ekonomik Forumu’nun yayımladığı Cinsiyet Eşitliği 2021 Raporu’na göre Türkiye’nin cinsiyet eşitliğinde dünyada 156 ülke arasından 133’üncü sıraya gerilediğini söyledi.
“UNDP’nin yayınladığı 2019 İnsan Gelişme Raporu’nda yer alan Toplumsal Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi’ne göre, Türkiye iki sıra gerileyerek 162 ülke arasında 68’inci sırada yer aldı. Sürdürülebilir Kalkınma 2021 Raporu’na göre de Türkiye 165 ülke arasında 70.4 endeks puanı ile 70’inci sırada yer alıyor. Biz uzun süredir toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik çalışmalar yürütüyor ya da destek veriyoruz. Milyon Kadına Mentor Programı, (Million Women Mentors-MWM), STEMconnector aracılığıyla STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) kariyerlerini ve liderlik fırsatlarını sürdürmek için genç kadınlara olan ilgi ve güveni artırmaya yönelik bir girişim.”
EİB, en az 30 mentor ile genç kadınlara fayda sağlayacak
Eskinazi, “MWM ağının misyonu, genç kadınları STEM kariyerlerinde takip etmeye, sürdürmeye ve gelişmeye teşvik etmek. EİB olarak 2 yıl süre taahhüt vererek, bu süre zarfında minimum 30 mentor ile bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dallarında kariyer planlayan genç kadınlara fayda sağlama sözü verdik. 30 mentor bu alanlarda eğitim almış birlik personeli ve yönetim kurulu üyelerimizden oluşacak. Ayrıca EİB üyelerine duyuru yaparak, firmaları da konu hakkında bilgilendirdik ve kurumsal destekçi olmaya davet ettik.” dedi.
Jak Eskinazi, dünyanın en büyük sürdürülebilirlik inisiyatifi UN Global Compact’a üye olan ilk ihracatçı birliği olarak, sonrasında UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (Women’s Empowerment Principles-WEPs) imzacı olduklarını hatırlattı.
“Milyon Kadına Mentor Programı da toplumsal cinsiyet eşitliği için yaptığımız çalışmalar arasındadır. Global Compact’e ilk imza atan İhracatçı Birlikleri olduğumuz gibi aynı zamanda kadınlara ve gençlere yönelik bir mentörlük programı kurgulayan ilk Birlik de biziz. Export-Up Mentorluk programı ile ‘Geleceğin ihracatçıları deneyimin gücüne inanıyor’ diyerek sürdürülebilir ihracat hedefimiz kapsamında ihracata başlamak isteyen ya da mevcut ihracatını geliştirmek isteyen genç ve kadın ihracatçılarımıza yönetim kurulu üyelerimizden oluşan deneyimli ihracatçılarımız ile katkı sağlamıştık. Programın ikinci dönemi için çalışmalarımız devam ediyor.”
Eskinazi, “Toplumsal cinsiyet eşitliğinin mutluluk ve toplumsal kalkınmışlığa pozitif katkısı olduğunu istatistikler bize söylüyor. Dünya genelinde mutlu ülkeler sıralamasında ve kalkınmış toplumlar listesinde ön sıralarda olan ülkelerin hepsi toplumsal cinsiyet eşitliğini başarmış ülkeler. Dünyanın en mutlu ülkeleri sıralamasında ilk 10’da yer alan, kalkınmışlık düzeyleri de aynı şekilde üst sıralarda yer alan Finlandiya, Danimarka, İsveç ve Yeni Zelanda’da kadın liderler Başbakan olarak görev yapıyor. Norveç’te yakın zamana kadar bir kadın lider Başbakandı. Bugün Rusya ve Ukrayna’nın başında kadın liderler olsaydı dünya bu durumda olur muydu?” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.