Türkiye’nin hizmet ihraç eden stratejiksektörlerini tek çatı altında toplayan Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB),turizmden sağlığa, eğitimden bilişime, dizi-film endüstrisinden yazılıma 10stratejik sektörde detaylı ve odaklı çalışmalar sonucunda hazırlanan yolharitasını düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. HİB Yönetim KuruluBaşkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat toplantıda yaptığı açıklamada “Geçen yıl 2020 senesine kıyasla yüzde 60 artışla 56,7 milyardolar ihracat gerçekleştiren ve 25 milyar dolar ticaret fazlası vermeyi başaranhizmetler sektörü olarak 2025 yılında 110 milyar dolar ihracat hedefliyoruz”dedi.

Türkiye’nin hizmet ihraçeden stratejik sektörlerini tek çatı altındatoplayan Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), bünyesinde bulunantoplam 10 stratejik sektöre yönelik yol haritasını açıkladı. Geçen yıl 2020senesine kıyasla yüzde 60 artışla 56,7 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ve25 milyar dolar ticaret fazlası vermeyi başaran hizmetler sektörü,2025 yılında 110 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyor.

HİB Yönetimi, çatısı altındabulunan ve turizmden sağlığa, eğitimden bilişime, dizi-film endüstrisindenyazılıma toplam 10 stratejik sektörde detaylı ve odaklı çalışmalar sonucundahazırlanan yol haritasını düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.Toplantıya, HİB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, HİB Yönetim KuruluBaşkan Yardımcısı Ahmet Akbalık ve Ticaret Bakanlığı Uluslararası HizmetTicareti Genel Müdürü Dr. Emre Orhan Öztelli katıldı.

Açılışta konuşan HİB Yönetim KuruluBaşkanı Ahmet Bolat, Türkiye’nin GSYH’sının yüzde 53’ünü, toplam istihdamın dayüzde 70’ini hizmetler sektörünün oluşturduğuna dikkat çekerek “Hizmetsektörlerinin küresel GSYH’ye yarattığı katma değer, imalat sektörlerinin 4katı civarında. Üstelik ülkemizde kurulan girişimlerin yüzde 86’sının dahizmetler sektörüne yönelik olduğunu görüyoruz. Baktığınızda son 20 yılda dünyaekonomisine yön veren yeni markaların çoğunluğu hizmet sektöründen” dedi.

Türkiye’nin kalkınma hikayesineihracatın imza atacağını belirten Başkan Bolat, “Bugüne kadar şirketlerin kendiçabaları ve stratejileriyle bir noktaya gelebilen sektörlerimiz, ortak birhedef doğrultusunda, doğru destek mekanizmaları ile çok daha iyi yerleregelecektir. Kurulması için büyük gayret sarf edilen Hizmet İhracatçılarıBirliği, kısa sürede 2 bin 300’ün üzerinde üyeye ulaştı. Birliğimizin talepleridoğrultusunda; Ticaret Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan Uluslararası HizmetTicareti Genel Müdürlüğü ve bunu takiben Birliğimize ait müstakil bir GenelSekreterliğin kurulması, Devletimizin hizmet ihracatına verdiği önemin somutbir göstergesidir” dedi. Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Doğru adımlarıatarsak 56,7 milyar dolar olan ihracatımızı çok hızlı bir şekilde 110 milyardolara çıkarabiliriz, üstelik beş sene on sene de değil, üç sene içerisinde.”

STRATEJİK SEKTÖRLERİN 2025 YILI HEDEFLERİ

TURİZM sektöründekonumlandırma, “farklı tatil deneyimlerini bir arada sunabilen kaliteli tatildestinasyonu” olarak belirlendi. Sektörün strateji yol haritasına göre, hizmetihracatının yüzde 50’sini karşılayan ve 52 milyon turist sayısı ile dünyada 6.Avrupa’da 4. Sırada yer alan Türk turizminde 2025 yılında 45 milyar dolarihracat ve 62 milyon turiste ulaşmak hedeflendi.

Yolharitasına göre MCE açısından Avrupa’da ilk tercih edilen 50 şehir arasınaTürkiye’den üç şehrin girmesi, yine Antalya, İstanbul, Muğla ve Kapadokya’ya ekolarak turizmin çeşitliliğine katkı sağlayacak alternatif 4 destinasyonunun önplana çıkarılması, Türk mutfağının öne çıkarılması olacak.

SAĞLIK TURİZMİsektörünün “Tedavim için olabilecek en doğru yerdeyim”olarak konumlandırıldığı yol haritasında, Türkiye’nin sağlık turizminde enbaşarılı ve akla gelen ilk ülkelerden olmak var. Sağlık turisti sayısı vesağlık gelirlerini 2021 yılına kıyasla 2025 yılında iki katına çıkarmak var.

Turizm sektörünün Türkiye’nin en yalın, enkolay, en hızlı ve en güvenilir lojistik merkez olarak konumlandırıldığı yolharitasında, uluslararası lojistik gelirlerini 2025’te 20 milyar dolara,2030’da 30 milyar dolara çıkarmak var.

EĞLENCE VE KÜLTÜR HİZMETLERİ sektöründe odak faaliyet alanlarındaküresel ticaretin merkezi olmak şeklinde konumlandırılan sektörde, beş yılda2,1 milyar dolar ihracata ulaşmak var. Bunun için de dizi-film sektöründegeleneksel TV kanallarının yapım merkezi olmak, plastik sanatlarda İstanbul’usanat ticaretinin yeni merkezi haline getirmek ve fuar sektöründe de küreselölçekte markalı fuar yaratmak bulunuyor.

sektörünün Akdeniz’in tarihi vekültürel turizm destinasyonu, mal ihracatı ve yolcu taşımacılığınıkolaylaştıran ulaşım üssü ve dünya nüfusunun yüzde 20’sine dört saatte bağlananulaştırma merkezi olarak konumlandırıldığı yol haritasında, 2025 hedefi olarakdenizyolunda kruvaziyer yolcu sayısını 3 milyona, denizyolu yükünde Türkiyelimanlarında elleçlenen yük miktarını 530 milyon tona ve havalimanlarında dışhat yolcu sayısını 109 ila 130 milyona ve transfer yolcu sayısını 32 milyonaçıkarmak var.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın