AHMET COŞKUNAYDIN >> Yıllar önce Moskova?da yolda yürürken duyduğum şu cümle hiç aklımdan çıkmadı. Bu cümleyi söyleyen iki Türk vatandaşı idi ve beni tanımadıkları ve Türk olduğumu bilmedikleri için aralarında rahatça konuşuyorlardı.

?Adamlar ormanın içine kent yerleştirmişler!? Moskova bu sözü gerçekten hak eden bir kenttir. Münih, Stockholm, Frankfurt ve Paris aynı yeşil kentler sıralamasında gururla zirvede yer alırlar.

Buna karşın yıllar yılı yemyeşil haliyle bizleri büyüleyen İstanbul şu sıralar adeta beton yığını olma eşiğinde. Bundan kurtulmak için bir kuruluş (Ağaç A.Ş.) İstanbul?a yepyeni ve çağdaş bir yüz kazandırmak için kolları sıvamış durumda. Mustafa Kalender?in öncülüğünde birbirinden değerli ziraat, orman mühendisi ya da peyzaj uzmanı kentin çehresini değiştirmek için atılım yürütüyorlar.

Ağaç A.Ş. bünyesinde gerçekleştirilen adeta tam bir uygulamaya dayalı üniversite eğitimi ile bilinçli çevreci ve bahçeciler yetişiyor.

Kurslarda çevredeki ağaçların hastalıklarının teşhisinden, bilinçli sebze ve meyve üretimine kadar değişen konular işleniyor.

Avrupa ve Asya yakasında gerçekleşen iki dönem yapılan kurslar yakında üç döneme çıkarılacak. Bu kurslar sayesinde artık çevremizde binalardan önce ağaçları ve çiçekleri izleyebilen 1147 yetişmiş uzman kazanmış toplumumuz.

Peyzaj (Fransızca “paysage”dan geliyor) uzmanları, kenti adeta bir kır havasına sokmak için tüm dünyada yarış halinde.

Dünyanın hangi ünlü kentine gitseniz, o kenti bakımlı park ve bahçeleri ile anımsarsınız. İstanbul ile adeta özdeşleşmiş çınarlar ve erguvanlar yanında, diğer ağaç ve çiçekleriyle çevremiz giderek güzelleşiyor.

Paris, Münih, Moskova?da yöneticiler müteahhitten önce halkı düşünür ve park alanlarını halk adına korurlar. Bu anlayışın bizde de tam yerleşmesi ile İstanbul da orman ve yeşillikler içinde bir kente dönüşecek?


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın