25 yaş üstü öğrenci tarifesi, toplu ulaşım ve servis ücretlerinin gündeme alındığı toplantıdan zam kararı çıkmadı.

Toplu ulaşım ücretlerinin yükseltilmesi gündemiyle toplanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nden (UKOME) toplu ulaşıma zam çıkmadı.

İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar’ın başkanlık ettiği toplantıda, toplu ulaşım esnafı ile İBB’nin birlikte UKOME gündemine taşıdığı maliyet artışlarından kaynaklanan ücret artışı teklifi görüşüldü.

İETT, Metro İstanbul, Şehir Hatları, minibüs, taksi ve dolmuş ücretlerinde yüzde 50, servis ücretlerinde ise yüzde 40 artış yapılmasını öngören teklifle ilgili konuşan Çağlar, Türkiye’yi sarsan ekonomik kriz ve savaş nedeniyle ulaşım esnafı ve tüketicinin haklı olduğu bir konuyu konuştuklarını söyledi.

Bugün İBB’nin ulaşımın kesilmemesi için 15 milyar liralık sübvansiyon yapması gerektiğini söyleyen Çağlar, “Yılbaşında sadece İETT’yi günde 10 milyon lira sübvanse ederken, bugün günlük 27 milyon lira öder noktadayız. Kamu hizmetlerinin kâr amaçlı olmamasında hemfikiriz. Ancak bu hizmetlerin sürdürülebilirliği için zam yapılması zorunludur. Esnafımızın ve İBB kurumlarımızın beklentisi de bu yöndedir” dedi.

“Elektrik faturası 70 milyon TL’nin üzerine çıktı”

Metro İstanbul Genel Müdürü Özgür Soy ise Ocak 2021’de 19 milyon lira gelen elektrik faturasının Şubat 2022’de 63 milyon lira, Mart ayında ise 70 milyon liranın üzerine çıktığını belirterek, “Bu maliyetlerle İstanbul’da toplu ulaşımın sürdürülebilmesi mümkün değildir” dedi.

Taksiciler de zam istedi

İstanbul Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu ise, “Zam talebi istememiz zaruriyet haline geldi. Esnafımız mağdur, araçların bir kısmı çalışmıyor ve şoförlerin bir kısmı işi bırakıyor. Esnafımız kazandığı paranın yüzde 60’ını akaryakıta verir hale geldi” dedi.

TURYOL Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Can da teklif edilen zam oranının en düşük oranda tutulduğunu ve deniz ulaşımındaki kayıpları karşılamaktan uzak olduğunu söyledi.

Bakanlıktan İBB’ye ayrı, özel sektöre ayrı zam talebi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın temsilcisi Serdar Yücel ise zam teklifinin özel sektör için ayrı, belediye için ayrı sunulmasını istedi. Akaryakıt farkı için yüzde 30 oranında zam yapılmasını öneren Yücel, Aralık’ta tam bilete yapılan yüzde 36’lık zamma dava açtıklarını, İBB’nin verdiği toplu ulaşıma yapılacak zam için mahkeme kararının beklenmesini istedi.

Tüketici temsilcileri ise zam teklifine karşı çıkarak ulaşımın kamusal önemine dikkat çekti.

Görüşlerin belirtilmesinin ardından oylamaya sunulan zam teklifi oy çokluğuyla reddedildi. İBB’nin indirimli öğrenci kartı tarifesi için istediği “25 yaş altı olanlar standart tarife 78 TL, 25 -30 yaş sınırı 267 TL, 30 yaş üstü 390 TL” teklifi de oy çokluğuyla reddedildi.

Aralık’ta yüzde 36 zam yapılmıştı

24 Aralık bir araya gelen Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nden (UKOME) taksi, dolmuş ve otobüs yolculuk bedellerinde yüzde 36, servis ücretlerine de yüzde 27 artış yapılmasını kararı çıkmıştı. Yapılan zamlar şöyle yansımıştı:

Metro Anonim Kart/İstanbul kart:

Tam:  4,03 ₺’den5,48 ₺’ye
Öğrenci:              1.96 ₺’den2,66 ₺’ye
Sosyal:  2,88 ₺’den3,91 ₺’ye

 Taksi tarifesi: 

Taksimetre açma5 ₺’den  6,80 ₺’ye
Kilometre başına3 ₺’den 4,08 ₺’ye
En az ücret13 ₺’den17,68 ₺’ye

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın