Araştırma sonuçlarına göre yatırımcılar, faiz oranlarının düşük olacağı yönündeki beklentilerin etkisiyle özellikle global olarak yükselen piyasalarda nakit yatırımlarını artırdılar ve öz kaynak pozisyonlarını geliştirdiler. Ortalama nakit dengeleri Nisan ayında Mart ayına göre gerilerken, Mart ayında yüzde 4,1 olan oran Nisan’da yüzde 3,7 olarak gerçekleşti. Araştırmaya katılanların net yüzde 11’i, nakitte gösterge üstü konumdaki bu oranın Mart ayında net yüzde 18 olarak gerçekleştiğini; yatırımcıların net yüzde 50?si ise hisse senetlerinde gösterge üstü konumda olduklarını ve Mart ayında bu oranın net yüzde 45?e indiğini ifade etmektedir.
Yükselen piyasaların hisse senetlerine olan ilgi net yüzde 22’lik gösterge üstü konumda bulunurken, bu oran Mart ayında net yüzde 0 olarak gerçekleşmişti. Fon yöneticileri, emtia hisse senetleri risklerini bu varlık sınıfında Nisan ayında net yüzde 24 gösterge üstü konumda olduklarını belirterek gösterdiler. Bu oran Mart ayına göre 3 puanlık bir artış olduğuna işaret ediyor.
Önümüzdeki yıl şirket karlarının artacağına inananların oranı yüzde 19
Araştırma sonuçlarına göre yatırımcılar, beklentilerle ilgili endişelerini ortaya koyarken, aynı zamanda nakit varlıklarını kullanıyor. Dünya ekonomisinin güçleneceğini öngören katılımcıların oranı net yüzde 27’ye gerilerken, bu oran Şubat ayında net yüzde 58 olarak gerçekleşmişti. Benzer şekilde, katılımcıların sadece net yüzde 19’u şirket karlarının önümüzdeki yıl içinde artacağına inandıklarını belirtirken, bu oran Mart ayında net yüzde 32 olarak gerçekleşti.
Katılımcıların yüzde 42’si küresel ekonominin trend altı bir büyüme ve trend üstü bir enflasyonla karşı karşıya bulunduğuna inandıklarını belirtti. Aynı zamanda, katılımcıların yüzde 29 gibi önemli bir oranı trend üstü bir büyüme ve yine trend üstü bir enflasyon beklentisi içinde olduklarını ifade etti. Yatırımcılar tarafından enflasyonun etkilerinden korunmak için sıkça kullanılan enerji ürünlerinin hisse senetleri Nisan ayında küresel hisse senedi piyasaları arasında ilk sırada yer aldı. Diğer sektör dağılımları da ilaç sektörü gibi defansif sektörlere doğru bir tercih olduğuna işaret etmektedir.
The BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma biriminin Avrupa Hisse Senetleri Strateji Başkanı Gary Baker, “Merkez bankaları ekonomileri yeniden canlandırmayı başardı ancak yatırımcılar merkez bankalarının reel ekonomik büyümeyi harekete geçirip geçiremedikleri konusunda ikiye bölünmüş durumdalar” diye konuştu. The BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma Birimi?nin Küresel Hisse Senetleri Stratejisi Birim Başkanı Michael Hartnett ise, “Yatırımcılar gösterge üstü pozisyonunu istemeye istemeye aldıklarını belirtti. Sıfır faiz oranları ve yükselen enflasyonun bir araya gelmesi yatırımcıları hisse senetleri ve nakitten uzak durmaya itti? dedi.
Yatırımcılar, Çin’le ilgili endişelerine rağmen yükselen piyasalarla ilgili güven tazeledi
Araştırma sonuçlarına göre Çin ekonomisinin geleceği ile ilgili artan kaygılar yatırımcıların yükselen piyasa hisse senetlerine olan ilgisini, özellikle Asya’da olumsuz yönde etkilemedi. Yerel ankete katılanların net yüzde 25’i Çin ekonomisinin 2012 yılı içinde kötüye gideceğini düşündüklerini ifade ederken, bu oran Mart ayında net yüzde 15 olarak gerçekleşmişti.Buna rağmen, bölge piyasaları hisse senetlerine olan ilgi arttı. Katılımcıların net yüzde 22’si önümüzdeki dönemde en çok gösterge üstü pozisyon almak istedikleri bölgenin yükselen piyasalar olduğunu belirtirken, bu oran Nisan ayında tüm bölgeler içinde en yüksek oranı oluşturmaktadır.
Yükselen piyasa hisse senetlerine gösterilen olumlu ilginin altında karlılık beklentilerinin yattığı ortaya çıktı. Araştırma sonuçları, katılımcıların net yüzde 28’inin, en cazip kar fırsatlarının YP (Yükselen Piyasalar) şirketlerince sunulduğunu düşündüğünü göstermektedir. Asya, yüzde 58 oranla küresel yükselen piyasalara yatırım yapan yatırımcılar tarafından en çok tercih edilen, Latin Amerika ise en az tercih edilen bölge konumunda bulunmaktadır.
Yatırımcılar ABD’ye olumlu yaklaşıyor
Yatırımcıların net yüzde 30?u Nisan ayında ABD hisse senetlerinde gösterge üstü konumda olduklarını belirtirken, Mart ayında bu oran net yüzde 23 olarak gerçekleşmişti. Yatırımcıların net yüzde 48?i ABD şirketlerinin karlılık beklentilerinin tüm bölgeler arasında en yüksek değerde olduğunu belirtiyor.
Avrupalı yatırımcılar da global düşük beklentiler karşısında daha fazla risk alma eğilimine paralel eğilimler sergiliyor. Özellikle Avrupalı yatırımcılar arasında gelecekle ilgili kaygıların yüksek boyutlarda olduğu ortaya çıktı. Avrupalı katılımcıların sadece net yüzde 8’i bölge ekonomisinin önümüzdeki 12 ay içerisinde güçleneceğini tahmin ederken, bu oran Mart ayında net yüzde 32 olarak gerçekleşmişti. Bununla birlikte, nakit dengeleri Nisan ayında Mart ayına göre geriledi. Mart ayında yüzde 3,7 olan oran, Nisan’da yüzde 3,3 olarak gerçekleşti.
Japonya’ya duyulan güven azalıyor
Araştırma sonuçlarına göre yerli ve uluslararası yatırımcılar, Japonya’nın kuzey doğusunu vuran deprem ve tsunami felaketlerinden dört hafta sonra bu ülke ile ilgili oldukça olumsuz görüşler beslemeye başladı. Araştırma sonuçları, Japonya’daki ekonomik büyümenin durduğunu düşünen katılımcıların, ülke ekonomisinin önümüzdeki 12 ay içerisinde büyüyüp büyümeyeceği ya da büyüme hızının yavaşlayıp yavaşlamayacağı konusunda farklı görüşlere sahip olduklarını gösteriyor.
Uluslararası yatırımcılar Japon hisse senetleri risklerini azalttılar. Yatırımcıların net yüzde 18?i Nisan ayında Japon hisse senetlerinde gösterge altı konumda olduklarını belirtirken, Mart ayında bu oran net yüzde 8 gösterge üstü olarak gerçekleşmişti. Her altı katılımcıdan biri Japonya ile ilgili olarak “agresif gösterge altı” pozisyonunda bulunduklarını belirtirken, katılımcıların üçte birinin pozisyonu belirsizliğini korudu. Bununla birlikte, beklentiler daha fazla Japon hisse senedinin satış yoluyla elden çıkarılacağı yönünde. Katılımcıların net yüzde 16’sı en fazla gösterge altı pozisyon almak istedikleri bölgenin Japonya olduğunu belirtti.
Son beş yılın en yüksek yatırım harcaması talebi
Yatırımcıların, şirketlerin yatırım harcamalarını artırmaları talebi son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Küresel katılımcıların yüzde 49’u şirketlerden borçlarını ödemeleri veya temettülerini artırmaları yerine sermaye yatırımlarının artırılmasına öncelik tanımalarını talep ediyor. Katılımcıların sadece yüzde 12’si, şirketlerin bilançolarına öncelik tanımasını isterken, bu oran geçtiğimiz ay yüzde 18 olarak gerçekleşmişti.
Fon Yöneticileri Araştırması
1 – 7 Nisan 2011 tarihleri arasında yapılan araştırmaya 757 milyar dolarlık varlığı yöneten 282 fon yöneticisi katıldı. Global araştırmaya 566 milyar dolarlık varlığı yöneten 199 fon yöneticisi katılmıştır. Yerel anketlere 381 milyar dolarlık varlığın yönetiminden sorumlu 158 yönetici katıldı. Anket, Bank of America Merrill Lynch Küresel Araştırma birimi tarafından TNS pazar araştırması şirketinin desteğiyle gerçekleştirildı. Araştırma, BofA Merrill Lynch Research tarafından TNS Pazar Araştırma şirketinin desteğiyle gerçekleştirildi. 50?yi aşkın ülkede bulunan uluslararası erişim ağı ile 80?den fazla ülkede ulusal ve çokuluslu kurum ve kuruluşlara pazar bilgisi hizmetleri sunan TNS, dünyanın dördüncü en büyük pazar araştırma grubu.
The BofA Merrill Lynch Küresel Araştırma franchise şirketi küresel olarak 3 bin 200 hisse senedi ve 880 krediyi kapsamakta ve çok sayıdaki harici anket arasında en üst sıralarda yer alıyor. Yakın tarihlerde Grup 2011 Tüm Japonya Kurumsal Yatırımcı Araştırma ekibi anketinde 1. seçildi. Grup daha önce de 2011 Tüm Gelişen Avrupa Kurumsal Yatırımcısı ve Tüm Latin Amerika ekibinin anketlerinde 1. ve 2010 Tüm Latin Amerika Hisse Senedi Kurumsal Yatırımcı, Tüm Amerika Sabit Getiri ve Tüm Avrupa Araştırma ekip anketlerinde de 3. seçildi.
Ayrıca grup 2010 Tüm Gelişen Avrupa Kurumsal Yatırımcısı ve Tüm Latin Amerika ekip anketlerinde 1. ve 2010 Tüm Amerika Hisse Senedi Kurumsal Yatırımcı, Tüm Amerika Sabit Getiri ve Tüm Avrupa Araştırma ekip anketlerinde 3. seçildi. Grup aynı zamanda Emerging Markets Dergisi?nin 2010 EM Araştırma Küresel Ödülü?nü kazandı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.