CEM POLATOĞLU >> Turizmciyiz. Her gittiğimiz şehrin en iyi yerel restoranlarına gitmek, en bilinen yemeklerini müşterilerimize yedirmek isteriz. Fransa’yı örnek vererek, Turizm gelirlerinin %70’ini Gastronomi Turizminden elde ettiklerini konuşur, kıskanarak izleriz. Çünkü, Paris’te iyi bir otelin 2 kişilik odası 100 euro iken, insanlar iyi bir Restoranda bir tabak yemeğe 100 euro ödüyorlar. Bizde Gastronomiden elde edilen gelir Turizm’in gelirinin ancak %10’u civarında. Bir başka örnek; Peru. Bundan 8-10 sene önce Gastronomiden hiç geliri olmayan ülke bugün milyarlarca dolar Gastronomi Turizminden gelir elde ediyor. Örneğin, biz Yoğurdumuzu bile başkalarına kaptırırken Peru’lular Bulgur’un kardeşi Kinoa’yı dünyaya tanıtıyor ama 700 yıllık çok daha sağlıklı olan bulgurumuzu, bizden başka kimse bilmiyor.

Yıl 2016, İşte bizler tüm bunları seyrederken! değerli Turizmci arkadaşım Gürkan Boztepe aradı. Cem, Gastronomi Turizmi Derneği kuruyoruz. Gel.!…

Düşünmeden “Evet” dedim. Ancak itiraf edeyim. 6 senede bu kadar yol kat edeceğimizi hiç düşünmemiştim.

Bu 6 yıl içerisinde, Başkanımız Gürkan Boztepe liderliğinde Gastronomi Turizmi Derneğimiz (GTD) neler mi yaptı?

·         Öncelikle seyahat acentalarının Gastronomi Turizmine ilgi ve alakalarını artırmak amacıyla Türsab’ta Gastronomi Komitesinin kuruluşunda rol oynadı,

·         Türkiye Kalite Derneğine (KALDER) Restoran derecelendirme sistemi hazırlatıldı, bu işbirliği neticesinde Gurme Restoranların Uluslararası Gastronomi normlarına uygun olarak katagorize edilmesi ve sertifikalaştırılması çalışmaları başlatıldı,

·         UNESCO Gastronomi Şehirleri Listesine, yaptığı tanıtım ve destekleriyle ilk etapta 3 şehrimizin kabul edilmesine katkıda bulundu. Hedef 10 şehir.

·         Yurtdışındaki Türk Restoranlarının yurtdışı temsilciliklerle koordineli olarak sınıflandırılması çalışmaları başlatıldı,

·         Derneğimiz, Sarıyer’de 7 bölge temalı 100 dönüm arazide Gastroköy kuruyor.

·         Hiyen noktası uygulamasını başlatarak Pandemi döneminde Restoranların hiyen kuralları içerisinde sertifikalandırarak daha iyi servis vermesi konusunda katkı sağlandı, 

·         Türkiye’de Gastronomi Turizminin gelişmesi ve mutfağımızın yurtdışında tanıtımı için Turizm Bakanlığı tüm yurtdışı fuarlarda Gastronomi Standı açmaya başladı,

·         Gastronomi Sektörünün tüm araştırma raporlarını halen sadece GTD hazırlıyor,

·         Gastrotalks adı altında “Kanaat önderleri konuşuyor” temalı 2 ayda bir 50 kişilik yemekler yapılıyor,

·         Derneğimiz, Dr. Yüksel Türemez başkanlığında 38 Bilim insanından oluşan bir Gastronomi Bilim Kurulu’na ev sahipliği yapıyor.

·         GASTROAKADEMİ Kuruldu. Eğitimlere başlandı.

·         GT Anadolu markası ile Anadolu kadınlarının el yapımı ürünleri ihracatı başlıyor.

·         Emitt dahil en büyük etkinliklerde GTD Gastronomi konferansları düzenliyor

·         Romanya Bükreş’te Yunus Emre Vakfı ile Türk kültürü ve Gastronomisi tanıtımı yapıldı

·         İstanbul’da ICC’de Avrupa’nın en büyük Gastronomi Fuarı ve Konferansı düzenlendi,

·         Dünya Gastronomi Turizmi Derneği başkanı ve İtalya başkanını ülkemizde ağırlayıp ortak konferans düzenlendi,

·         Pandemi sürecinde Bakanlıkla GT Hijyen belgesi çalışması ve Güvenli Turizm sertifikasyonu hazırlanması ve üyelere takdimi yapıldı.

·         Özbekistan Turizm Bakanlığı ile UNESCO sürecine giren Özbek Pilavı tanıtım çalışmalarına katıldı,

·         Ukrayna Turizm Bakanlığı ile işbirliği neticesinde Ukrayna Gastronomi Derneğinin kuruluşu ve her iki heyetin karşılıklı ziyaretleri sağlandı,

·         Nepal’de Türk Mutfağı tanıtımı ve Nepal Ekonomi Bakanlığı ve Nepal GASTRONOMİ Turizmi Derneği ile işbirliği yapıldı ve orada 7 Türk restoranı açılışını yaptı. Nepal’de THY katkıları ile etkinlikler düzenlenip konuyla ilgili basın toplantısı düzenlendi.

·         Moskova’da GTD temsilcilik ofisi açıldı ve karşılıklı olarak Rusya’da Türk mutfağı ve Türkiye’de Rus mutfağı kültürü çalışmaları başlatıldı.

·         Peru hükümeti ile ülkemizde Peru Türk Kültürü tanıtım etkinliği yapıldı.

·         İtalyan hükümeti ile B2B İtalyan Türk ürünleri ticareti için yılda 2 kez Türkiye ve İtalya da toplantılar düzenleniyor.

·         Yunanistan’da çeşitli şehirlerde Türk mutfağı tanıtımı yapıldı.

·         KKTC mutfağının tanıtımı için çeşitli ülkelerle işbirlikleri yapılıyor.

·         Restoranlarda Sıfır Atık projesine destek amaçlı Yeşil Restoran Belgesi çalışması başlatılması yapılıyor. (TURİZM bakanlığı katkıları ile)

·         “Gastronomi Belgesi nedir” konulu toplantılar düzenleyip derneğin TC Kültür Turizm Bakanlığı ile entegre çalışılması sağlanıyor.

·         Yedi Latin Amerika ülkesi ile birlikte Gastronomi kültürü tanıtım etkinliğinin organize edilmesi sağlandı.

Ve gün geldi Gastronomi Turizmi Derneği yurtdışına açılıp Türk gıda ve yemeklerinin yurtdışı tanıtımı ve satışı için Gastroshow adı altında organizasyonlar düzenlemeye başladı.

·         GTD olarak, ilk olarak DUBAİ’de Ticaret Bakanlığı işbirliği ile Gastroshow düzenlendi.

·         Ve geçen hafta New York’ta Ticaret Bakanlığı işbirliği ile Gastroshow düzenlendi.

GTD’nin organizasyonu ile ilk olarak Dubai’de yapılan Gastroshow’un 2.sini gerçekleştirmek ve Türkiye’mizin sağlıklı yemeklerinin tanıtımı için çekirdek bir kadro New York’a çıkartma yaptık. Ticaret Bakanlığı’nın desteği ile NewYork Türkevi’nde yapılan etkinlik için Dr. Ender Saraç 1,5 ay hazırlık yaptı. Bu özel geceye Türkiye’den 300 kilo malzeme getirildi. Gece, Dr.Saraç’ın Amerikalı, İngiliz ve Hint Gastronomi gazetecilerine, ünlü Amerikalı Gurmelere ve gastronomi influencer’larına kendi hazırladığı Sağlıklı Türk Yemekleri’nin tanıtımıyla açıldı. Gastroshow, 2. gün ünlü bir Türk lokantasında verilen akşam yemeği ile sona erdi.

Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Sn.Gürkan Boztepe; “Derneğin çalışmaları ilk gün heyecanı ile devam ediyor ve tüm dünyaya Türk Mutfağını tanıtana kadar da aynı heyecan içerisinde devam edecektir” diyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın