ENVER ERKAN, TERA YATIRIM BAŞEKONOMİSTİ

Türkiye’de Mart ayında cari işlemler dengesi, 3,33 milyar USD açık verdi. Aylık bazda açıklanan cari açık rakamı 3,80 milyar USD olan piyasa beklentisinin altında gerçekleşmiştir. Cari denge, aylık dönemde ise geçen yılın Mart ayına göre 5,45 milyar USD’den 2,12 milyar USD azalmıştır. Yıllıklandırılmış bazda ise 36,2 milyar USD cari açık verilmiştir.

Cari işlemler dengesi, geçen yıla göre Mart ayında ve 1Ç21 bazında daha iyi rakamlara işaret etmektedir. Bu senenin genelinde de daha olumlu bir yıllık cari açık seviyesi gerçekleşebilir. Tabii belirleyici olan iki faktörün eğilimi ve ağırlığı burada önemli olacaktır: Turizm ve ihracat. Pandemi dönemi içinde vaka sayılarının artmasının sebep olduğu durum ve aşılamanın yeterli seviyede olmaması turizm sezonu açısından aşağı yönlü risk oluşturabilir. 17 Mayıs’tan sonra yeniden açılma öngörülse de, bazı ülkelerin Türkiye’ye ilişkin karantina önlemleri içeren kararları seyahatleri de olumsuz etkileyebilir. Buna karşın; yurtiçinde beklentiler turizm sezonu için daha olumlu. Geçen seneye göre turizm gelirlerinde bir miktar düzelme olacaktır, ancak 2019 normalinin altında da kalacaktır.

Finansman tarafında doğrudan yatırım kaynaklı net girişler Mart ayında 363 milyon USD olarak gerçekleşirken, portföy tarafında 5,7 milyar USD net çıkış olduğu görülmektedir. Hisse senetlerinde net satış 1,03 milyar USD olurken, borçlanma araçlarında ise 915 milyon USD’lik net satış yapılmıştır. Resmi rezervler bu dönemde ülkenin para tamponlarını destekleme sözü veren eski Merkez Bankası Başkanı Naci Agbal’ın Mart ayında değiştirilmesinden sonra 6,17 milyar USD azalmıştır. Kamu bankalarının önceki dönemde TRY’i desteklemek amacıyla döviz satışı yapması, rezervlerde azalmaya neden olmuştu. Mart 2021 döneminde cari işlemler dengesi 3,33 milyar USD açık verirken, net hata ve noksan veya kaynağı bilinmeyen sermaye hareketleri, aylık 1,56 milyar USD’lık giriş gösterdi. Yılın ilk 3 ayında net hata ve noksandan kaynaklanan girişler 6,92 milyar USD oldu.

Ödemeler dengesi… Kaynak: TCMB, Bloomberg

Diğer taraftan; ihracat ise iyi seyretmektedir. Avrupa ülkelerinde normalleşme ve bu kapsamda büyümenin hızlanması bunda etkilidir. Ekonomik gelişmelerin aynı şekilde devam etmesi ve aşılamanın iyileşme derecesini artırması ihracatı olumlu etkileyecektir. Nisan ayına dair öncü dış ticaret verileri de bu eğilimin devam ettiğini göstermiştir. İthalat tarafında ise; altın ithalatının geçen seneye göre azalması ve daha sıkı finansal koşullar nedeniyle iç talebi limitlenecek olması düşürücü etki yapacakken, global enerji ve hammadde fiyatlarındaki artış ve bunun ithal tüketim malları fiyatlarının etkileri de düşünüldüğünde ithalat faturasını artırıcı bir etkide bulunması beklenecektir. Bütün bu faktörleri birlikte değerlendirdiğimizde; cari açığın yılın genelinde 30 milyar USD gibi bir seviyede gerçekleşmesini bekleriz.

Karşılaştırmalı ihracat (yeşil), turizm (siyah) gelirleri ve cari işlemler dengesi (mavi)… Kaynak: TCMB


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın